Sansasyon yaratan filmlerin yönetmeninden Oscar açıklaması

"Önemli olan tek şeyin sanat olduğunu söylemek ikiyüzlülük"

Ayrılma Kararı, başarılı bir polis memurunun açıklanamayan bir ölümle ilgili soruşturmasının, kurbanın dul eşi tarafından bozulmasını merkeze alıyordu (CJ Entertainment)

Park Chan-wook, Akademi'nin 2022 yapımı kara filmi Ayrılma Kararı'nı (Decision to Leave) Oscar oylamasına dahil etmeme kararı üzerine konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız sinemacı Justine Triet, Bir Düşüşün Anatomisi'yle (Anatomy of a Fall) En İyi Özgün Senaryo Oscar'ını kazanıp En İyi Uluslararası Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Film adaylıkları elde ederken, Ayrılma Kararı törenin tamamen dışında bırakılmıştı.

Park, Ayrılma Kararı'nın Oscar'a aday gösterilmesi halinde kariyerinin biraz daha farklı olabileceğini itiraf etti.

Güney Koreli sinemacı, New Yorker'a verdiği röportajda ödüllerin bir yönetmenin Hollywood'daki güç dengesi için çok önemli olduğu gerçeğini inkar etmenin ikiyüzlülük olacağını söyledi.

"İkiyüzlülük olur"

Park, "Önemli olan tek şeyin sanat olduğunu söylemek ikiyüzlülük olur" dedi. 

Eğer bir ödül alırsanız, bu bir sonraki projenizde daha fazla güce, daha fazla yaratıcı özgürlüğe sahip olacağınız anlamına gelebilir. Daha büyük bir bütçeye sahip olabileceğiniz anlamına gelebilir. Ödülün ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak belki daha fazla özgürlüğe ve daha büyük bir bütçeye sahip olabilirsiniz.

Kore Film Konseyi, 2022'den önce Park'ın filmlerinin hiçbirini En İyi Uluslararası Film Oscar'ı için aday olarak sunmamıştı. Ayrılma Kararı, ülkesinin Oscar'a aday gösterdiği ilk Park filmi olmuştu.

"Bu beni düşünmeye itti"

Park daha önce IndieWire'a verdiği röportajda, Ayrılma Kararı'nın daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşması umuduyla geçmiş filmlerine kıyasla kesinlikle daha az "grotesk" öğe içerdiğini söylemişti.

Park, "Her zaman aşk hikayeleri yaptığımı düşünmüşümdür" dedi.

Ama bir noktada fark ettim ki kimse benim filmlerim hakkında bunu söylemiyor. Hatta bu tür bir yorum yaptığımda gülüyorlar ve bunu şaka olarak algılıyorlar. Bu beni nedenini düşünmeye itti. Benim değerlendirmeme göre belki de şiddet ve çıplaklık gerçekten de her şeyin önündeydi. Çok güçlü, çok groteskti. Bu sefer, farklı bir şey göstermek için bunları gerçekten bastırmak zorunda kaldım.

60 yaşındaki Güney Koreli yönetmen Hizmetçi (The Handmaiden), Ben Bir Robotum Ama Sorun Değil (I'm a Cyborg, But That's OK) ve İhtiyar Delikanlı (Oldboy) gibi filmlerle tanınıyor.


Independent Türkçe, IndieWire, New Yorker

DAHA FAZLA HABER OKU