Hindistan'dan yeni hamle: Agni Prime balistik füzesi

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Hindistan'ın balistik füze ve nükleer başlık gücünü, bu köşede sıklıkla ele almaya çalışıyorum.

Zira sürekli olarak yeni gelişmeler yaşanıyor. Kısa menzilli füzelerin yerine, yeni nesil orta menzilli balistik füze sistemleri geliştiriliyor ve test ediliyor.

Son olarak ise Hindistan'ın Odisha açıklarında bulunan Abdul Kalam Adası'nda, Hindistan Stratejik Kuvvetler Komutanlığı'nın yeni nesil balistik füzesi Agni Prime'ın uçuş testi gerçekleştirildi.

Agni Prime'ın taktik ve operatif özelliklerine gelirsek; 

  • 11 ton ağırlığa ve 10,5 metre uzunluğa sahip.
  • Karadan karaya fırlatılan füzenin azami menzili 2000 kilometreye kadar ulaşabiliyor. 

Agni Prime balistik füzesi, birden fazla savaş başlığı taşıyabiliyor. Bunların ilki yüksek manevra yapma ve yörüngesini değiştirme kabiliyetlerine sahip savaş başlığı.

Diğeri ise yüksek patlayıcı ve yanıcı özelliğe sahip termobarik bombalar ve nükleer savaş başlıkları. Bu savaş başlıklarının ağırlıkları ise 1,5 ton ve 3 ton arasında değişiyor.

Elbette ki Hindistan ordusu açısından önemli bir kuvvet çarpanı olan bu füze hem Pasifik hem de Hint Okyanusu bölgelerinde oldukça caydırıcı bir silah olarak öne çıkacak gibi görünüyor.

Zaten son yıllarda, özellikle Hindistan'ın balistik füze kabiliyetlerinin gelişimi konusunda, Çin ve Pakistan açısından son derece kaygı verici gelişmeler yaşanıyor.

Görünen o ki, Agni Prime yeni nesil bir balistik füze olarak, adından epey söz ettirecek.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU