PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 7 Nisan 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Somali'deki bombalı saldırıda 1 Türk vatandaşı öldü

Somali'nin başkenti Mogadişu'da yol kenarına döşenen bombanın infilak ettirilmesi sonucu, insani yardım görevlilerini taşıyan araçtaki biri Türk vatandaşı 2 kişi hayatını kaybetti.

Türk vatandaşı bölgedeki kamplara gıda malzemesi götürüyordu. Yaralılar Türkiye'nin ülkedeki hastanesinde tedavi altına alındı.

Saldırıyı Eş-Şebab'ın yaptığı açıklandı. Türkiye'nin Somali Büyükelçisinin yanı sıra çok sayıda Somalili bakan ve üst düzey yetkilinin katıldığı törenin ardından Türk vatandaşının cenazesi Türkiye'ye gönderildi.

İŞİD bağlantılı Eş-Şebab terör örgütü uzun yıllardır Somali'de terör eylemleri yapıyor.

Türkiye'nin Somali ile son zamanlarda imzaladığı anlaşmalardan rahatsızlık duyduğunu dile getiren Eş-Şebab bu konuda bir uyarı yayımlamıştı.

Somali'nin yakın bir müttefiki olan Türkiye, eğitim, altyapı ve sağlık yatırımları ile ülkeye destek oluyor.

Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip büyükelçiliği Somali'de bulunuyor. Öte yandan Türkiye, Somali ordusunu eğitiyor.


Togo'da seçimler ertelendi

Togo'da tartışmalara yol açan anayasa değişikliğinin ardından parlamento seçimlerinin ertelendiği açıklandı.

Anayasa değişikliği ile başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçilmişti. 20 Nisan'da yapılması planlanan seçimler henüz belirlenmeyen bir tarihe ertelendi.

Devlet başkanının görev süresini uzatan ama dönem sayısını kısıtlayan anayasa değişikliğine göre Devlet Başkanı parlamento tarafından 6 yıllığına seçilecek ve bu görevde sadece 1 dönem bulunabilecek.

Değişiklikten önce 2 dönem seçilebiliyor ve görev süresi 5 yıl devam ediyordu.

Devlet Başkanı Faure Gnassingbe, halihazırdaki görev süresini saymayan Anayasa değişikliği sayesinde, 2025'te tekrar aday olabilecek ve seçilmesi halinde 2031'e kadar devlet başkanı koltuğunda oturabilecek.

Togo, 1967'den bu yana Gnassingbe ailesi tarafından yönetiliyor.

Darbeyle iktidara gelen baba Gnassingbe Eyadema'nın ölümünden sonra 2005'te yerine oğlu Faure Gnassingbe geçmişti. Gnassingbe, 2020'de yeniden Devlet Başkanı seçilmişti.


Zimbabve'de kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

Zimbabve'de kuraklık ülkeyi kasıp kavururken olağanüstü hal ilan edildi.

Daha önce Zambiya ve Malavi tarafından kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Kuraklığa, El Nino doğa olayının neden olduğu açıklandı. Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, ülkesinin 680 milyon ton tahıl açığına sahip olduğunu ve 2,7 milyondan fazla insanın gıda yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi

Mnangagwa, diğer ülkelerden tahıl ithal ederek hayatta kalmaya çalışacaklarını söyledi. Zimbabve, 2 milyon hektar ekilmiş mısırını El-Nino sıcakları tarafından kavrularak kaybetti.


Senegal'de yeni hükümet kuruldu

Muhalif lider Ousmane Sonko'nun verilen ceza nedeniyle seçilme hakkını kaybetmesi sonrası, devlet başkanı seçimine kendisi yerine sağ kolu Diomaye Faye katılmış ve oyların yüzde 54'ünü alarak seçimi kazanmıştı.

Geçen hafta yemin ederek göreve başlayan Faye, Sonko'yu başbakan olarak atadı. Sonko liderliğinde yeni hükümet kuruldu.

Yeni hükümette Dışişleri Bakanlığına Sonko'nun kapatılan partisi PASTEF'te uluslararası ilişkilerden sorumlu Yacine Fall getirildi.

Savunma Bakanlığına eski Genelkurmay Başkanı Birame Diop, İçişleri Bakanlığına eski Jandarma Komutanı Orgeneral Jean-Baptiste Tine atandı.

Hükümet üyelerinin geri kalanının kamuoyu tarafından pek bilinmeyen sivil toplumdan isimler olması dikkati çekti.


Kongo tarihinde ilk defa kadın başbakan atandı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) tarihinde ilk defa bir kadın başbakan göreve geldi. Judith Tuluka Suminwa ülkenin ilk kadın başbakanı olarak atandı.

20 Aralık 2023'te düzenlenen seçimlerin galibi Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, başbakan olarak Suminwa'yi görevlendirdi.

Brüksel'de ekonomi bölümü okuyan 57 yaşındaki Suminwa, bir önceki hükümette planlama bakanı olarak görev yapıyordu.

KDC'de 20 Aralık 2023'te düzenlenen seçimi, oyların yüzde 73,34'ünü alarak kazanan Tshisekedi, 20 Ocak'ta yemin edip ikinci dönem için KDC'nin devlet başkanı olmuştu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU