Nijerya’da, iki haftada 23 kişi sarı humma kurbanı oldu

Nijerya'da sarı humma salgını iki haftada 23 can aldı. 5 eyalete sıçrayan salgını önlemek için büyük bir aşı kampanyası başlatılıyor

Nijerya'da sarı hummaya karşı aşı kampanyası başlatılıyor / Fotoğra: Reuters

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), ülkede süren sarı humma salgını ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, son iki haftada 169 vaka tespit edildiği, hastalığın bu sürede 23 kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi.

Salgının Bauchi, Borno, Kano, Gombe ve Katsina eyaletlerinde de görüldüğü kaydedildi.

1.6 milyon aşı yapılacak

Yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, mide bulantısı, halsizlik ve gözlerde sarılık belirtileri ile kendini gösteren hastalıktan korunmak için bir de aşı kampanyası başlatıldı. NCDC ile Nijerya Ulusal İlk Yardım Geliştirme Ajansının (NPHCDA) birlikte yürüteceği kampanyanın hedefi bu ay içinde 1,6 milyon kişiyi aşılamak.

Nijerya’da sarı humma salgını 12 Eylül 2017'de başladı. Salgınınla mücadele için bugüne kadar yaklaşık 900 bin kişiye aşı yapıldı.

Hastalığı sivrisinekler taşıyor

Sarı humma, sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, akut viral kanamalı bir hastalıktır. Afrika'nın tropikal bölgelerinde ve Orta ve Güney Amerika'da lokal olarak yaygın olarak görülen hastalık erken teşhis edilmediğinde ölüme neden olabilir. Hastalıktan korunabilmek için sarı humma görülen bölgelere gitmeden en az 10 gün önce aşı yapılmalıdır. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU