Keşmir’de Hindistan yönetimi yanlısı siyasetçiye gözaltı

Keşmir’in Hindistan kontrolündeki bölgesi olan Cammu Keşmir’de, bölgenin eski başbakanlarından Faruk Abdullah tartışmalı PSA yasası kapsamında gözaltına alındı. Abdullah, ay başından bu yana ev hapsinde tutuluyordu

Cammu Keşmir'in eski başbakanı Faruk Abdullah / Fotoğraf: Reuters

Polis, Cammu Keşmir'in eski başbakanı ve eski Ulusal Konferans partisi lideri 81 yaşındaki Faruk Abdullah'ın, Srinagar'daki evinde Kamu Düzeni Yasası (PSA) çerçevesinde gözaltna alındığını açıkladı.

Tartışmalı yasa, kişilerin yargılanmadan ve herhangi bir suçlama olmadan 2 yıla kadar gözaltına alınmasına olanak sağlıyor. Emniyet yetkilisi Münir Han, "Abdullah'ın gözaltı süresine bir komitenin karar vereceğini" söyledi.

İlk kez Hindistan yönetimi yanlısı bir siyasetçi gözaltında

Hindistan, 5 Ağustos’ta anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve Cammu Keşmir'i iki federal bölgeye ayırmıştı. 

Abdullah o tarihten bu yana ev hapsinde tutuluyordu.  Gözaltı kararıyla birlikte Abdullah'ın evi de geçici cezaevi ilan edildi.

Karar ile birlikte ilk kez Hindistan yönetimi yanlısı bir siyasetçi PSA yasası kapsamında gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel statülü yapının sonlanmasıyla birlikte bölgeye binlerce ek güvenlik gücü gönderilmiş, iletişim hatları kesilmiş ve çok sayıda ayrılık yanlısı yerel siyasi parti lideri ve üyesi kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında iki eski eyalet başbakanı daha bulunuyor. İnsan hakları grupları son 20 yılda tartışmalı PSA yasası kapsamında 20 binden fazla Keşmirlinin gözaltına alındığını söylüyor.

Keşmir sorunu

Hindistan 1947'de Britanya'dan bağımsızlığını kazandıktan kısa bir süre sonra Keşmir'e özel statü vermişti.

Hindistan ve Pakistan bölgenin tamamı üzerinde hak iddia etse de iki ülke de sadece bir kısmını kontrol ediyor. 

Bölgede 1989'daki silahlı ayaklanma ve onu takip eden Hindistan ordusunun müdahaleleri sonucu yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU