Kızgın çiftçiler Avrupa'yı yeniden şekillendiriyor

Radikal sağcılar, kıtanın dört bir yanındaki eylemleri bir fırsat olarak görüyor

Avrupa'nın en büyük iki ülkesi Almanya ve Fransa'da sağcıların çiftçilerin gösterilerinde büyük bir rol oynadıkları gözlemlendi (Reuters)

Avrupa ülkelerinde çiftçiler son dönemde yoğun protestolar düzenliyor. Artan üretim maliyetleri karşısında tarım ürünlerine daha yüksek fiyat ödenmesini isterlerken yolları traktörleriyle kapatarak dikkat çekiyorlar. 

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş ve iklim hedefleri için değişen düzenlemeler, maliyeti artırıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okyanus ötesinden bu çığlığı duyan New York Times, "Kızgın çiftçiler Avrupa'yı yeniden şekillendiriyor" başlığıyla konuyu haberleştirdi. 

Amerikan gazetesi, "Protestolar yalnızca Avrupa'nın gıda sistemini değil aynı zamanda siyasetini de değiştirirken radikal sağ fırsat gözlüyor" ifadesini kullandı. 

59 yaşındaki Fransız çiftçi Jean-Michel Sibelle, haftada 70 saat çalışmanın meyvesini alamadığını vurgularken "Düzenlemeler devam edemeyeceğimiz kadar bizi boğuyor" dedi. 

Alman çiftçiler, Yeşil Parti etkinliklerine saldırıyor. Fransızlar, Rusya'nın savaş açmasıyla birlikte enerji maliyetlerinin arttığını vurguluyor. İspanyollar, Fas'ta daha ucuz maliyetle üretilen ürünleri yakıyor. Polonyalılarsa Ukrayna'nın haksız rekabete girdiğini söylüyor. 

Hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde çiftçiler de siyasete etki etmeye çalışıyor. Bu sesi duyan radikal sağcılar da onlardan oy alma derdinde. Sevdikleri "elitlere karşı halk" ikilemi, pek çok çiftçinin duygusuna tercüman oluyor. 

Diğer yandan mevcut AB yönetimi bu eğilime karşı çıkmaya çalışıyor.

22 Mart'ta Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi bitiminde basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Çiftçilerin gıda zincirindeki konumlarını iyileştirmek ve ürünlerinin bedeli konusunda daha iyi bir yerde olmalarını sağlamak için müzakere güçlerini geliştirmek istiyoruz" dedi.

Ursula von der Leyen, gıda ürünlerinin üretim maliyetinin altında satılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Çevrecilere yönelik eleştirileri de işaret eden Von der Leyen, iklim değişikliğinden kaynaklı seller, yangınlar ve kuraklık gibi sorunların da çiftçilere zarar verdiğini belirtti.

Aynı basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "Çiftçilerin meşru kaygıları var ve onları desteklemeye kararlıyız" ifadesini kullandı. 

Çiftçilerin adil seviyede bir geliri hak ettiklerine işaret eden Michel, bürokratik işlemleri azaltacak ve adil bir rekabet ortamı sağlayacak tedbirler alacaklarını savundu.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU