31 Mart yerel seçimlerine ilişkin son gelişmeler | Canlı

Independent Türkçe, yerel seçimlere ilişkin son gelişmeleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

Beyoğlu'nun yeni belediye başkanı Güney: Edep kibiri yendi

Beyoğlu Belediye Başkanı seçilen İnan Güney sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Edep kibiri yendi" dedi. Güney ayrıca, Beyoğlu Belediyesi çalışanlarına seslenerek bundan sonra kanunsuz hiçbir emri yerine getirmemelerini istedi. Güney "Değerli Beyoğlu Belediyesi emekçisi kardeşlerim, Sizler bu devletin ve Beyoğlu halkına siyaset üstü hizmet eden çalışanlarısınız, görevinizin sınırlarını belirleyen de devletimizin yasalarıdır. Bu dakikadan itibaren yazısız, kanunsuz hiçbir emri yerine getirmeyin. Hiçbir siyasi partinin, emeğinizi gölgelemesine müsade etmeyiz, ettirmeyiz. Kimsenin endişesi olmasın, birlikte çalışmaya huzur ve neşeyle devam edeceğiz. Her birinize güveniyorum" dedi.


Adıyaman’da kazanan CHP’li Tutdere’den zafer fotoğrafı

31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde sürpriz yaşanan illerden birisi de Adıyaman oldu. 47 yıl aradan sonra CHP’hih Adıyaman'da ipi göğüslemesini sağlayan Abdurrahman Tutdere yarışı büyük farkla önde götürüyor.  AA verilerine göre, sandıkların yüzde 93’ünün Adıyaman'da CHP adayı Abdurrahman Tutdere'nin oyu yüzde 49,19 alırken rakibi Ak Parti adayı Ziya Polat ise yüzde 27,64’de kaldı.

Tutdere, zafer konuşmasını, Seçim Koordinasyon Merkezi’nin önünde, seçim otobüsü üzerinden yaptı. Adaylığının açıklandığı ilk günden beri, bir partinin değil Adıyaman’ın adayı olduğunun altını çizen Tutdere, zafer konuşmasında da kardeşlik ve birlik vurgusu yaptı. Tutdere, “Tutdere, hepinizin adayıdır demiştim, 31 Mart’ta hepinizin başkanı olacak demiştim, ne mutlu sizlere hepinizin başkanı oldu” dedi. Her fırsatta, 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’ın sahipsiz bırakıldığına da değinen Tutdere şunları söyledi:

Ne güzel bir iş yaptınız. Bu memleketin sesini cihana duyurdunuz. Artık bu saatten sonra kimse Adıyaman’a sahipsiz diyemeyecek. Artık Adıyaman halkının mücadelesini herkes saygı ile karşılayacak. Adıyaman, mazlum insanların şehridir. Kardeşliğin şehridir ama kimseye Adıyamanlının ferasetiyle oynamasın demiştik, zamanı gelince Adıyaman hesap sorar demiştik. İşte bugün Adıyaman, tarihten gelen adının hakkını verdi; yaman bir şehir olduğunun hakkını verdi. Belediye artık halkın belediyesi olacak, Adıyaman’ı hep birlikte yöneteceğiz

 


Altınok: Vatandaşımız karar vermiştir. Demokrasi budur, saygı duyarız, hayırlı olsun

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Turgut Altınok, "Vatandaşımız karar vermiştir. Demokrasi budur, saygı duyarız, hayırlı olsun." dedi.

Altınok, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy sayım sürecini, AK Parti Ankara İl Başkanlığından takip etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ile bir süre burada görüşen Altınok, ardından AK Parti Genel Merkezi'ne gitmek üzere binadan ayrıldı.

Binadan çıkarken gazetecilere seçim sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan Altınok, "Vatandaşımız karar vermiştir. Demokrasi budur, saygı duyarız, hayırlı olsun." diye konuştu.


Kılıçdaroğlu: Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçları ile ilgili bir mesaj paylaştı.

“Cumhuriyet'in ruhuna ve devrimlerine sahip çıkan bütün vatan evlatlarına selam olsun” diyen Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı

Umudu ülkenin dört bir tarafına serpen Cumhuriyet Halk Partisi var olsun. Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı. Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak… Ağaçlar dikip ormanlara kavuşacağız, rüzgarda dans eden yapraklar gibi, yağmura değecegiz, bir olup mücadelemizi sürdüreceğiz, hep beraber ülkemizi aydınlığa kavuşturacağız. 


İYİ Partili Bilge Yılmaz, partinin genel başkanı Meral Akşener'i istifaya davet etti

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yılmaz, partideki İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden istifa ettiğini de duyurdu.

Bilge'nin açıklaması şu şekilde:

İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum.


YSK, seçim yasaklarının kaldırıldığını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçim yasaklarının kaldırıldığını duyurdu.

Basın mensuplarına açıklama yapan Yener, yayın yasağını delip seçim sonuçlarına ilişkin veri paylaşan televizyon kanalları hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.


CHP lideri Özel: Birazdan güzel haberler alacaksınız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından sandık görevlilerine çağrıda bulundu.

Özel paylaşımında, “Çağrım, sandık başındaki demokrasi kahramanlarımızadır; Birazdan güzel haberler alacaksınız. Ancak asla rehavete kapılmayın. Son imzalı tutanak da teslim edilene kadar görevinizi sürdürün. Demokrasimize, halkımızın oylarına sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.


DEM Eş Genel Başkanlarından sandık görevlilerine ve seçmenlere çağrı: Gözünüzü kırpmayın, uyanık olun

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, "Hilelere karşı uyanık olun, gözünüzü kırpmayın" çağrısı yaptı.  Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, sandık güvenliğine dair sanal medya hesaplarından çağrıda bulundu. 

Bakırhan, "Değerli, emektar sandık görevlilerimiz, kıymetli halkımız; Sandıkları bir an bile boş bırakmayalım. Bilmeliyiz ki boş bıraktığımız her alan, boş bıraktığımız her saniye irade hırsızları için fırsattır. Hilebazlara fırsat vermeyeceğiz. Sakın rehavete kapılmayalım! Oy torbasının İlçe Seçim Kuruluna intikalini dikkatle takip edelim. İlçe Seçim Kurullarındaki birleştirme işlemlerini de büyük bir dikkatle izleyelim. İlçe Seçim Kurullarında sandık sonuçlarının YSK sistemine girişi sırasında yapılabilecek hilelere karşı uyanık olacağız, gözümüzü kırpmayacağız" diye kaydetti. 

Hatimoğulları ise, "Değerli arkadaşlar, sandık görevlileri ve halklarımız, oy sayımları sürüyor. Her türlü manipülasyona karşı tek bir an bile sandıkları korumaktan vazgeçmeyelim. Rehavete kapılmayalım, iktidarın kara propagandasına karşı irademizi savunalım. Oy torbalarını İlçe Seçim Kuruluna kadar dikkatle takip edelim. Birleştirme işlemlerini dikkatli şekilde izleyelim. Her an hile yapabileceklerini unutmayarak irademize sahip çıkalım" çağrısı yaptı. 


RTÜK Başkanı Şahin'den seçim sonuçlarının açıklanmasına ilişkin "saat" uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, aksi bir düzenleme duyurulmadığı sürece seçim sonuçlarının saat 21.00'den önce verilmesinin yasak olduğunu belirtti.

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına göre seçim sonuçlarının saat 21.00'den önce verilemeyeceğini hatırlattı.

Kurulun bu saati erkene çekme yetkisinin olduğuna dikkati çeken Şahin, "Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekranlara getirilmemesi kanuni bir zarurettir." paylaşımında bulundu.


Bir sandık çağrısı da İmamoğlu'ndan: Rehavete kapılmayalım

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada rehavete kapılınmamasını istedi. İmamoğlu "Kıymetli İstanbullular; Sandıklar 17.00 itibariyle kapandı. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı. Tüm vatandaşlarımızı süreci dikkatle takibe davet ediyorum. Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız" dedi.


YSK Başkanı Yener: Oy kullanma süreci, bazı münferit olaylar haricinde sorunsuz olarak tamamlanmıştır

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, YSK önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Yener açıklamasında, “Oy kullanma süreci, bazı münferit olaylar haricinde sorunsuz olarak tamamlanmıştır” dedi

Oy verme işleminin tamamlanmasıyla Kurul'un toplanarak yayın yasaklarının hangi saatte kaldırılacağına ilişkin karar vereceğini belirten Yener, yayın yasakları kaldırılmadan seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulunulmamasını istedi. Yener, sonuçların tüm vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.


Erdoğan'dan "sandıklara sahip çıkın" çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı çağrıyla sandıklara sahip çıkılmasını istedi.

Erdoğan'ın mesajı şöyle:

Kıymetli yol ve dava arkadaşlarım…  Saat 17.00 itibarıyla tüm yurtta oy verme işlemi sona erdi.  Şimdi sandıklara, oylara sahip çıkma vakti.  Son oy sayılana ve sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimden görevli oldukları sandıkların başından ayrılmamasını, milletin iradesine sonuna kadar sahip çıkmasını önemle rica ediyorum…


Sandıklar kapandı: Oy verme işlemi bütün yurtta sona erdi

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 16.00'da tamamlandı. Diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemleri de 17.00'de sona erdi.

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek. 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde, 206 bin 845 sandık kuruldu, yaklaşık bin de seyyar sandık oluşturuldu. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı. Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak, bu yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde daha önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.


YSK Başkanı Yener'den açıklama

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına ilişkin yayın yasağının ne zaman kaldırılacağıyla ilgili açıklama yaptı. YSK binası önünde konuşan Yener, Kurulun toplantıya geçeceğini ve yayın yasaklarının hangi saatte kaldırılacağına karar vereceklerini söyledi.


Doğu kentlerinde oy verme işlemi tamamlandı

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için doğudaki 32 ilde saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi tamamlandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 16.00 itibarıyla sona erdi.

Bu illerin dışındaki illerde saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00'dan önce, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.

Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU