PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 31 Mart 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 

Senegal, devlet başkanını seçti

Senegal'in en genç devlet başkanı olan 44 yaşındaki Bassirou Diomaye Faye, yüzde 57 oy oranıyla seçimin galibi oldu.

Faye, Senegalli gençlerin öncü lideri olan Ousmane Sonko'nun adaylığına izin verilmeyince kendisi yerine seçime girmişti.

Diğer aday olan mevcut Başbakan Amadou Ba ise oyların yüzde 31'ini alarak ikinci oldu.

Sonko, birkaç defa gözaltına alınmış lakin bu suçlamalardan aklanmıştı. Temmuz 2023'te tutuklanan Sonko, ayaklanma çağrısı yaptığı için ceza almıştı. Bunun sonucu adaylığının önü kapanmıştı.

Faye ise Nisan 2023'te Sonko bağlantılı sokak olaylarında yalan haber yaymak suçlamasıyla tutuklanmış ve 11 ay tutuklu kalmıştı.

Seçimlerden 10 gün önce hapishaneden çıkan Faye şimdi ülkeyi yönetecek.

Afrika ülkeleri, devlet yöneticileri arasında en yüksek yaş ortalamasına sahip. Faye, Afrika'nın en genç başkanı olma özelliği taşıyor. 


Rus paralı asker grubu Wagner'in Mali'de sivilleri öldürdüğü iddia ediliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan "Mali: Ordu ve Wagner Grubu'nun Sivillere Karşı Zulümleri" başlıklı raporda, Wagner'in Mali'de orduyla birlikte sivilleri hedef aldığını iddia etti.

Aralık 2023'ten bu yana Rus paralı asker grubu Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

Wagner'in paralı askerlerinin Afrika'da birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Ordulara ve milislere eğitim başta olmak üzere, kritik maden ve enerji hatlarının korunması gibi görevleri yerine getiriyor.  

ABD Hazine Bakanlığı, Mayıs 2023'te Wagner'in Mali'deki liderine yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.


Uganda'da İslami bankacılık sistemi başladı

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni tarafından açılışı yapılan ve ülkenin ilk faizsiz islami bankası olan Salaam Bank faaliyete başladı.

Başkent Kampala'daki açılış töreninde konuşan Museveni, islami bankacılığın Uganda'daki finans sektörünün gelişimine önemli katkılar sunacağını, daha fazla Müslümanın ülkelerine yatırım yapacağını ifade etti.

Eylül 2023'te meclis tarafından kabul edilen yasa Başkan Museveni tarafından imzalanmış ve Cibuti merkezli Salaam Bank'a Uganda'nın ilk İslami bankacılık lisansı verilmişti.

S&P Global'e göre, islami finans endüstrisinin 2024'te yüzde 10 büyümesi bekleniyor.


Madagaskar'da tropik fırtına 50 bin kişiyi etkiledi

Madagaskar'da geçtiğimiz hafta etkili olan "Gamane" fırtınası nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti, ölü sayısı giderek yükseliyor. 50 bine yakın insanı yerinden eden fırtına okyanustan gelerek ülkenin kuzeydoğusundan geçti.

Saatte 150 kilometre hıza ulaşan Gamane fırtınasının etkisinin azaldığı açıklandı. Fırtınaya bağlı olarak şiddetli yağış ve sel felaketi yaşandı.

Yollarda ve köprülerde yıkım meydana geldi. Mahsur kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Sık sık şiddetli fırtınalardan etkilenen Madagaskar'da, 2023 yılında Freddy ve Cheneso isimli tropik fırtınalar milyonlarca insanı etkilemiş, onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Son yılların en büyük fırtınası olan Freddy sonrası binlerce kişi evlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.


Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma'nın seçimlerde aday olması yasaklandı

Güney Afrika'nın 81 yaşındaki eski devlet başkanı Jacob Zuma'nın yaklaşan seçimlerde aday olması yasaklandı.

Yüksek seçim kurulu tarafından yapılan açıklamada, Güney Afrika anayasasının, bir yıldan fazla hüküm giymiş bir kişinin kamu görevi almasına izin verilmediği belirtildi.

Bu sebeple Zuma 29 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde aday olamayacak. 10 yıl boyunca ülkeyi yöneten Zuma, hakkındaki yolsuzluğu araştıran komisyona ifade vermeyi reddettiği için mahkemeye saygısızlıktan 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yaşından ötürü cezası ev hapsine dönüştürülmüştü.

İktidar partisi ANC'nin başkanı ve mevcut devlet başkanı olan Cyril Ramaphosa ile aralarında yaşanan sürtüşme sonrası uMkhonto weSizwe (MK) partisine destek açıklayan Zuma, seçimlerde aday olmaya hazırlanıyordu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU