Artvin Borçka'da Tebliğcilere tepki: Gidin, bir daha da gelmeyin

Artvin'in Borçka ilçesinde bazı esnaflar, Tebliğcilere "Burada şeriat propagandası yaptırmayacağız" diyerek tepki gösterdi

Hint İslam dünyasında eski usul medrese faaliyetleriyle tanınan Diyobendiyye teşkilatı içinden doğan Tebliğ Cemaati’ne Artvin Borçka’da tepki gösterildi.

Borçka’da Tebliğ Cemaati’nden olduklarını söyleyip Afganistan, Pakistan ve Hindistan’dan geldiklerini belirten 15-20 kişilik grup ile bazı esnaflar arasında tartışma çıktı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde esnafın cemaat üyesi olduğu belirtilen kişilere “Bir daha buraya gelirseniz… Bir daha sizi buralarda görelim… Konuştuk bitti. Gidin, bir daha gelmeyin. Burada şeriat propagandası yaptırmayacağız” ifadeleriyle tepki gösterdiği, kısa süreli bir tartışma yaşandığı görülüyor.

Cemaati üyelerinin ilçeyi terk ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tebliğ Cemaati kimdir?

Dini eğitimde insanların medreseye gelmesini beklemek yerine “insanların ayağına İslam’ı götürmeyi” hedeflediği ifade edilen Mevlana İlyas Kandehlevi, Tebliğ faaliyetlerini 1926 yılında Hindistan’da başlattı. Siyaset yapmaya ilkesel olarak karşı çıktıkları belirtilen cemaat Kuzey Kore gibi birkaç ülke dışında dünyanın her bölgesinde yer edindi.

Cemaatin Hint alt kıtasında 80 milyon kadar sempatizanı olduğu biliniyor.

Resmi bir üyelik sistemi ve bürokratik organizasyonu olmayan cemaatin çalışma merkezleri camiler olarak biliniyor.

Cemaate katılan mensuplar yaşadığı bölgenin dışında bir yer olmak üzere 7, 40 veya 120 gün olmak üzere tebliğ ziyaretlerine çıkıyorlar.

Üyeler, gittikleri yerde camilerde kalarak halkı ikindi namazlarından sonra yaptıkları kısa sohbetlere davet ediyor.

“Cemaatin üyelerinden sadece tebliğ yapmalarını istediği ve üyelerini diğer cemaatler gibi karmaşık bürokratik bir ağa sokmadığı için hızla da büyümeye devam ettiği” ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU