Rusya: Moskova saldırganlarına "Ukrayna'ya kaçın" talimatı verildi

"Saldırganlar, kendilerine vaat edilen ödülü almak için Kiev'e gidiyordu"

Saldırıda hayatını kaybedenleri anmak isteyenler, konser salonunun önüne çiçek bırakıyor (Reuters)

Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonuna düzenlenen saldırının, sosyal medya üzerinden yönetildiği bildirildi.

Rusya Soruşturma Komitesi'nin cuma günkü açıklamasında, kimliği paylaşılmayan bir kişinin saldırganlarla Telegram üzerinden iletişime geçtiği ifade edildi. 

Moskova'daki Crocus City Hall adlı konser salonuna 22 Mart'ta yapılan saldırıda, Rusya Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre ölü sayısı 144'e yükselirken, yaralı sayısı da 382 olarak açıklandı.

Rusya'nın iç güvenlik teşkilatı FSB, IŞİD'in Horasan Grubu'nun (IŞİD-H) üstlendiği saldırıyla ilgili 11 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti. ABD istihbaratı da saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğini savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şüphelilerden 4'ü Moskova'nın Basmani Bölge Mahkemesi'nde 24 Mart'ta hakim karşısına çıkarılmıştı. 

Tacikistan yurttaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Feridun Şemseddin ve Muhammadsobir Fayzov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Şüphelilerden Şemseddin'in 20 Şubat'ta Rusya'dan Türkiye'ye giriş yaptığı, İstanbul'dan 2 Mart'ta Moskova'ya döndüğü belirlenmişti. 5 Ocak'ta İstanbul'a gelen Raçabalizoda'nın da aynı uçakla Moskova'ya döndüğü tespit edilmişti. 

Komitenin açıklamasına göre zanlılar, saldırıyı Telegram üzerinden koordine eden kişinin kendilerine sesli mesaj gönderdiğini ve olaydan sonra Ukrayna'ya kaçmalarını söylediğini belirtti. 

Rus yetkililerin açıklamasında, "Saldırıyı yöneten kişinin talimatı üzerine teröristler, suçu işledikten sonra kendilerine vaat edilen ödülü almak için Kiev'e gitmek üzere bir arabayla Rusya-Ukrayna sınırına doğru kaçtı" dendi. 

FSB de saldırganların Ukrayna sınırına yakın bir bölgede yakalandığını duyurmuştu.
 


Diğer yandan komiteden perşembe günü yapılan açıklamada, Tacik saldırganların Ukrayna'dan yüklü miktarda nakit ve kripto para aldığı öne sürülmüştü. Ayrıca saldırının finansmanını sağladığı iddia edilen ve kimliği açıklanmayan bir kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Saldırıları IŞİD-H'nin üstlenmesine rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD, Moskova'daki terör saldırısında Kiev'in rolü olmadığına ve saldırıyı IŞİD'in yaptığına dair dünyayı ikna etmeye çalışıyor" demişti. Washington ve Kiev ise saldırıyla bağlantılı olduklarına yönelik iddiaları reddediyor.

Tacikistan istihbaratı, Moskova'daki saldırıyla ilişkili olduğu düşünülen 9 kişiyi de dün gözaltına almıştı.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU