Cezayir'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri 12 Aralık'ta yapılacak

Cezayir'in geçici Cumhurbaşkani bin Salihi, seçimlerin 12 Aralık'ta yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Cezayir geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, Cezayir devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, cumhurbaşkanı seçimlerinin 12 Aralık'ta yapılacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet televizyonundan Cezayirlilere seslenen Bin Salih, "Anayasanın bana verdiği yetkiler çerçevesinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 12 Aralık'ta yapılması yönünde karar aldım. Bugün seçmenlere oylamaya katılma çağrısı yapan kararnameyi imzaladım." ifadelerini kullandı.

Ülkenin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma zamanı olduğunu belirten Bin Salih, seçim tarihinin devleti yenileme ve birlikte çalışma sürecinin başlangıcı olması için gayret gösterilmesini istedi.

Cezayir anayasası, seçmenlere oylamaya katılma çağrısı yapan kararname imzalandıktan sonra 90 gün içinde seçimlerin yapılmasını öngörüyor.

Yüksek Seçim Komisyonunun bugün 50 üyesi belirlenmiş, başkanlığına da eski Adalet Bakanı Muhammed Şerafi getirilmişti. Daha sonra Bin Salih, Muhammed Şerafi ile komisyon üyelerini kabul etmişti.

4 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan seçim iptal edilmişti

Bin Salih, 10 Nisan'da, cumhurbaşkanlığı seçiminin 4 Temmuz'da yapılacağını duyurmuştu. 

Nisan ayında 20 yıllık görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın ardından 4 Temmuz’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri iptal edilmişti.

Anayasa Konseyi, “yeterli kriterleri sağlayan adayların bulunmaması” nedeniyle seçimlerin yapılmayacağını duyurmuştu.

Açıklamada Anayasa Konseyi’ne sadece iki başvuru yapıldığı ve söz konusu aday başvurularının geçersiz sayıldığı bilgisine yer verilirken, geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih’in yeni bir tarih belirlemesini istemişti.

Yaklaşık 3 aydır her hafta aralıksız gösterilerine devam eden Cezayirliler, Anayasa'ya göre geçiş dönemini yürüten devletin zirvesindeki isimleri "Buteflika döneminin temsilcileri" olarak nitelendirerek seçimlere bu geçici yönetimle gidilmesini reddetmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU