Çavuşoğlu'ndan Netanyahu'ya "ilhak vaadi" tepkisi: Açıklamaları seçime yönelik ve alçakça

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'nın bir kısmını ilhak edeceklerine yönelik açıklamalarını eleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin halkına destek verdi 

Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi, Ölü Deniz'in kuzeyi ve "yasa dışı" yerleşimleri ilhak etme niyetine ilişkin açıklamalarına değindi.

Netenyahu'nun açıklamalarını "Utanç verici" olarak nitelendiren Çavuşoğlu yapılanan "Orta Doğu'da kalıcı barış umutlarını yok etme pahasına yaklaşan genel seçimlerde birkaç oy daha fazla kazanmaya yönelik alçakça bir girişim" olduğunu savundu.

Netanyahu'nun açıklamalarını "uluslararası hukukun ağır şekilde ihlali ve yasa dışı hareket" olarak değerlendiren Çavuşoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

Bu yeni oldubitti, İsrail'e ihlallerinde ve provokasyonlarında açık çek verenler için bir uyarı işareti olmalıdır. Bu, aynı zamanda, sözde Yüzyılın Anlaşması amacına giden yolda gözleri açmalıdır. Ümmetin tüm üyeleri sesli ve birlikte tepki vermiş olsaydı ABD ve İsrail'in pervasız planları, politikaları ve davranışları bu noktaya hiç gelmeyecekti. İsrail sözde ve eylemde birlik olmayışımızı yakından izliyor ve not ediyor, bizim bu zayıflığımıza oynuyor. Daha ötesi, bazı üyelerimizin sessizliği 2017'den beri sözde Yüzyılın Anlaşması kisvesi altında yürütülen yasa dışı eylemlere rıza gösterme olarak kabul ediliyor. Bu hayati toplantıdaki bakan temsili sayısı da İsrail tarafından bir başka zayıflık olarak yorumlanacaktır. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Ümmetin tüm üyeleri sesli ve birlikte tepki vermiş olsaydı, ABD ve İsrail'in pervasız planları, politikaları ve davranışları bu noktaya hiç gelmeyecekti"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uluslararası toplumun Netanyahu'nun açıklamasına güçlü şekilde tepki vermesinin kendilerine umut verdiğini kaydetti. Filistin halkına destek veren Çavuşoğlu, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdüremeyeceğini savundu. Dışişleri Bakanı, ABD ve İsrail'in tutumuna karşı birlik olamadığı gerekçesiyle ümmete sitem etti:

Birçok ülke ve teşkilat böyle bir hareketin hükümsüz olacağını vurgulamıştır. Bu olumludur ama yeterli değildir. İsrail, uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdüremeyeceğini ve Filistinlilerin inkar edilemez haklarını gasbedemeyeceğini anlamalıdır. Bu mesaj ancak uluslararası toplum Filistin'e hukuki, diplomatik ve ekonomik destek vermek için anlamlı bir eyleme geçerse ve İsrail'in sahada gerçeklik oluşturmasına karşı çıkmasıyla etkili olabilir. Biz bunun en başta İİT üyelerinden gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Ümmet olarak bizlerin tutarlı ve sürekli hareket etme sorumluluğumuz bulunmaktadır. Yumuşak davranmamalıyız. Ümmetin tüm üyeleri sesli ve birlikte tepki vermiş olsaydı, ABD ve İsrail'in pervasız planları, politikaları ve davranışları bu noktaya hiç gelmeyecekti.

Bakan Çavuşoğlu, İİT'nin kuruluşunun 50. yılı olduğunu hatırlatararak, teşkilatın varlık sebebinin Filistin olduğunu savundu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Filistin halkına desteğinin süreceğini kaydetti:

Bazı ülkelerin verdiği açık destekle cesaret bulan İsrail, toplu cezalandırmaya, hatta giderek bir ırkçı apartheid rejimine dönüşmeye başlayan saldırgan politikalarına devam etmektedir. Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi Türkiye Filistin halkının onaylamadığı hiçbir planı kabul etmeyecektir. Filistin davasına olan sarsılmaz bağlılığımızı, Filistin halkı ve devletine olan desteğimizi bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Türkiye'nin İsrail'in Başbakanının açıklamasını güçlü şekilde kınadığını da burada belirtmek isterim. Türkiye, bu 'oldu bitti' girişimini hiçbir zaman kabul etmeyecektir.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Ümmetin temsilcileri olarak Filistinlilerin kendi topraklarında, kendi bağımsız ülkelerinde barış içinde, özgünce ve onurlarıyla yaşamalarını sağlamak bizim gelecek nesillere sorumluluğumuzdur" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Aramco saldırısını kınadı

Suudi Arabistan Kralı Selman'a olağanüstü toplantı çağrısı yapması nedeniyle teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, "Bu vesileyle (Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait) Abkayk petrol tesisine düzenlenen insansız hava aracı saldırısını güçlü şekilde kınadığımızı vurgulamak isterim" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

Yerleşimlerin genişletilmesi ve sözde hac yolu gibi diğer projeler Kudüs'ün dokusu ile Müslüman, Hristiyan ve tarihi kimliğini tehdit etmektedir. Bunların hepsi BM kararlarının ve uluslararası hukukun alenen ihlalidir. İsrail'in bu kötü niyetli ve yıkıcı genişlemesini engellemek için uluslararası topluma baskı uygulamaya devam etmeliyiz.

İsrail Başbakanı'nın "ilhak vaadi"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Eylül'de yapılacak erken seçimden zaferle ayrılması halinde yeniden "kısa süre içinde" Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'nin ilhak edileceğini açıklamış, ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da netanyahu'ya destek vermişti.

Netanyahu, 9 Nisan'daki genel seçimler öncesinde seçimi kazanıp koalisyon hükümeti kurması halinde de aynı vaatte bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU