Bugün Rusya'da ulusal yas günü

Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için bugün Rusya'da ülke çapında ulusal yas ilan edilirken, bu ülkenin modern tarihindeki 30’uncu ulusal yas günü niteliği taşıyor

Fotoğraf: Reuters

24 Mart'ın yas günü ilan edilmesi kararı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından halka sesleniş konuşmasında duyurulurken, Crocus City Hall’da yaşananları kanlı ve barbarca bir terör eylemi olarak nitelendiren Putin, faillerin, organizatörlerinin ve bu terör eylemini ‘sipariş verenlerin’ adil ve kaçınılmaz bir şekilde cezalandırılacağı sözünü vermişti.

Sputnik'te yer alan habere göre; Rusya Soruşturma Komitesi, saldırının gerçekleştirildiği binadaki enkaz kaldırma sırasında, ölü sayısının 133'e yükseldiğini açıklarken, kurtarma çalışmalarının sona erdiği, ancak enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Rusya'da Yas Günü ilan etme yetkisinin sadece Devlet Başkanına ait olduğu bilinirken, bugün de devlet bayrakları yarıya indiriliyor, ülkedeki tüm kültür ve eğlence etkinliklerini iptal etmeleri tavsiye ediliyor.

TV kanalları da reklam ve eğlence programlarını yayınlamıyor. Sovyet döneminde yas sadece Vladimir Lenin ve Joseph Stalin, Leonid Brejnev, Yuri Andropov ve Konstantin Çernenko gibi liderlerin ölümünden sonra ilan edilmişti. Bunun istisnası ulusal kahraman, dünyanın ilk kozmonotu Yuri Gagarin'in ölümü olarak kaydedilmişti. Aralarında Nikaragua ve Sırbistan’ın da bulunduğu bazı ülkeler de bu günü Rusya ile dayanışma amacıyla ulusal yas ilan ederken, Moskova'daki İngiliz ve Avustralya büyükelçiliklerinde de ulusal bayraklar indirildi.

"Moskova’daki terör saldırısında ölenlerin sayısı 137’ye yükseldi"

Öte yandan Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, dün terör saldırısının gerçekleştirildiği Moskova’daki "Crocus City Hall" adlı konser salonundaki çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Ekiplerin enkaz çalışmalarında daha fazla cesede ulaştığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Konser salonuna düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 3'ü çocuk olmak üzere 137'ye yükseldi." ifadesi kullanıldı.

Cesetlerin 62’sinde kimlik belirleme çalışmalarının tamamlandığı ifade edilen açıklamada, saldırıya ilişkin gözaltına alınanlara yönelik sorgu sürecinin de devam ettiği aktarıldı.

Ne olmuştu?

Kimliği belirsiz kişiler Krasnogorsk'taki Crocus City konser salonuna girerek ateş etmeye başladı. ‘Piknik’ grubunun konserinin olduğu salonda düzenlenen saldırı sonucunda, 133 ölü ve onlarca yaralının olduğu bildirildi. Moskova Bölgesi Sağlık Bakanlığı’nın sabah yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin arasında 3 çocuğun bulunduğu aktarıldı.

 

Sputnik
 

DAHA FAZLA HABER OKU