"Bebeklerle göz teması ve iletişim kurmak, dil gelişimini hızlandırıyor"

Sheffield Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre bebeklerin göz teması kurarken ne kadar aguladığı, çocukluklarının başlangıcında ne kadar sözcük kullanacaklarını anlamak için en iyi gösterge

(Nicepik)

Britanya Bilim Festivali'nde duyrulan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre 11-12 aylık bebeklerin ebeveynlerin yüzüne bakarken ne sıklıkla ses çıkarttığı, sonradan edineceği sözcük dağarcığının boyutunu tahmin etmek için kayda değer bir gösterge. Araştırmacılara göre bu agulamalar bilinçli olarak yapılan iletişim girişimleri.

Araştırmada bebeklerin çıkarttığı seslere, jestlerine ve bakışlarına ebeveynlerin nasıl tepki vermesi gerektiği de incelendi.

Bebekler göz teması ya da iletişim kurmaya çalıştığında onlara yanıt vermek gibi çok basit girişimlerin bile dil gelişimi üzerinde önemli etkileri bulunduğu keşfedildi.

İngiltere'deki Sheffield, York, Liverpool ve Warwick üniversitelerinden bilim insanlarına göre, çocuğun kasten kurduğu iletişime karşılık verilmesi, bebeğin kelimeleri öğrenmesinde önemli işleve sahip.

Sheffield Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden araştırmanın başyazarı Dr. Ed Donnellan, “11-12 aylık çoğu bebek, iletişim kurmaya başlıyor ve bebeklerin ilgilendikleri şeyler hakkında konuşmak, konuşmayı öğrenmelerini kolaylaştırıyor" dedi. Donnellan sözlerine şöyle devam etti:

Bebekler de onlara söylediklerinizi anlayabilir ve ilk kelimelerini söylemeden çok daha önce iletişim kurabilir. Ebeveynler bu iletişim girişimlerine karşılık vererek dil öğrenmelerini ciddi anlamda hızlandırabilir.

 

 

Araştırmacılar, bebeklerin kelimeleri ve onları nasıl dile getireceklerini öğrenmeden önce nasıl iletişim kurduklarını anlamak için evlerinde ebeveynleriyle oynayan çocukları izledi.

Araştırmanın en faydalı bulgularından biri, ebeveynlerin pahalı oyuncaklara ihtiyaç duymadan, sadece bebeğin çıkardığı sesleri karşılıksız bırakmayarak dilin ve kelime haznesinin gelişebildiğini göstermesi.

Bu sonuçlar örneğin erken işitme kaybı nedeniyle konuşmanın gecikmesi riski taşıyan çocuklara yardım etmek için de kullanılabilir. Sheffield Üniversitesi artık Londra merkezli Sağır Çocuk Derneği'yle işbirliği yapıyor ve kurumu sağır bebeklerdeki dil gelişimi üzerine araştırmalara dair bilgilendiriyor.

"Bebeklerin iletişim kurmak için çıkarttığı seslere ebeveynlerin verdiği tepkiler, dili öğrenmeye yönelik en iyi öngörü unsuru: Bebeklerde seslendirme, jest ve sözcük üretimi üzerine uzun dönemli bir araştırma" başlığını taşıyan makale, hakemli bilim dergisi Developmental Science'de yayımlandı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU