Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Oyuncu Bahar Öztan vefat etti

Yeşilçam sinemasının en gözde oyuncularından Bahar Öztan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

61 yaşındaki Öztan bir süredir kolon kanseriyle mücadele ediyordu. 

Öztan'ın cenazesi yarın ikindi namazına müteakip İstanbul Üsküdar Şakirin Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.


AB, Bosna Hersek'le üyelik müzakerelerine başlama kararı aldı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Bosna Hersek ile katılım müzakerelerine başlama kararı alındığını duyurdu.

Michel, Brüksel'de düzenlenen AB zirvesi sürerken X hesabından açıklama yaptı.

"Yeriniz Avrupalı ailemizde." ifadesini kullanan Michel, "Bugünkü karar AB yolunuzda ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Halkınızın istediği gibi Bosna-Hersek'in istikrarlı bir şekilde ilerlemesi için sıkı çalışmanın devam etmesi gerekiyor." mesajını paylaştı.

Bosna Hersek, üyelik başvurusunu 15 Şubat 2016'da yapmış, aday ülke statüsünü 15 Aralık 2022'de almıştı.

AB Komisyonu, 12 Mart'ta, Bosna Hersek'le katılım müzakerelerine başlanması konusunda tavsiye kararı aldığını bildirmişti.


Balıkesir'de deprem

Balıkesir’de 4.1 büyüklüğünde deprem oldu.


Suriye'deki ABD askerleri, helikopter kazasında ölen PKK/YPG'liler için sözde anma etkinliğine katıldı

Suriye'deki ABD askerleri, geçen yıl Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesindeki iki helikopter kazasında ölen PKK/YPG'liler için düzenlenen sözde anma etkinliğine çelenkle katıldı.

Örgüte yakın sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlara göre, PKK/YPG, ABD'nin IŞİD'le mücadele adı altında eğittiği, Mart 2023'te IKBY'deki helikopter kazalarında ölen 9 sözde terörle mücadele birimi (YAT) mensubu için Suriye'de işgal ettiği Haseke ilinin Kamışlı ilçesinde sözde anma etkinliği düzenledi.

Etkinliğe, ABD askerleri ile PKK/YPG'nin elebaşları "Mazlum Abdi" kod adlı Ferhat Abdi Şahin, Salih Müslüm ve çok sayıda terörist katıldı. Sosyal medya hesaplarından yayınlanan görüntüde, biri kadın 3 ABD askerinin ölen teröristler için çelenk bıraktığı görülüyor.


Afganistan'ın Kandahar vilayetinde intihar saldırısı: Çok sayıda ölü var

 Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayetinde sabah meydana gelen intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya ulaştı.

Kandahar'ın en büyük hastanelerinden olan Mirveis Hastanesi'nde çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir doktor AA muhabirine konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Hastane verilerine göre, intihar saldırısı sonucu 26 kişi hayatını kaybetti, en az 38 kişi yaralandı.

Kabil Bankasının Kandahar Şubesinde 08.00 sularında intihar saldırısı düzenlenmişti. Kandahar Emniyet Müdürlüğü, olay sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.


KONDA ve Go-For araştırması: Gençlerin yüzde 46’sı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olmasını “haklı” buluyor

Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For) ve KONDA Araştırma’nın iş birliğinde İsveç Büyükelçiliği’nin desteği ile hazırlanan “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” raporu, bugün düzenlenen lansmanla kamuoyuyla paylaşıldı. 

T24'ten Ceren Bala Teke'nin haberine göre; raporda öne çıkan başlıklar arasında gençlerin siyasi tutuklulara karşı yaklaşımı yer alıyor. Eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi Davası hükümlüleri Osman Kavala ve Can Atalay ile ilgili cevaplar da raporun önemli detayları arasında yer aldı. 

Rapora göre, gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda; yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını desteklerken, yüzde 35’i kararı hukuksuz bulduğunu belirtti. 

Rapordaki en çarpıcı sonuçlar da Demirtaş’ın tutukluluğuna verilen yanıtlarda oldu. Yapılan araştırmada, gençlerin yüzde 19’luk kesimi tutukluluğunu “kesinlikle haksız” bulurken; yüzde 46’lık kesim kararı “kesinlikle haklı” bularak Demirtaş’ın tutuklu kalması gerektiğini söyledi. Gençlerin yüzde 20’si Kavala’nın tutukluluğuna dair kararın “kesinlikle haksız” olduğunu belirtirken; yüzde 29’u “kesinlikle haklı” bulduğunu açıkladı.

Yerel seçimlere 10 gün kalmışken ise gençlerin yüzde 29’unun kararsız olduğu da raporda yer aldı. Siyasi partilere güven bağlamında; gençlerin yüzde 52’si hiçbir siyasi partiye güvenmediğini beyan etti.


Seçim çalışmasında silahla vurulan CHP'li hayatını kaybetti

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde CHP'nin seçim otobüsünden inen Ahmet B, broşür bırakmak için girdiği market ve şarküteri sahibi S.E. ile tartışmaya başladı.

Ahmet B'nin yeğenleri Haktan Faik Ç. (21) ve Burak Devran Ç'nin (27) de dahil olduğu tartışma kavgaya dönüştü.

İş yeri sahibi S.E'nin tabancayla ateş ettiği Haktan Faik Ç. ve Burak Devran Ç. kardeşler yaralandı.

Ambulansla hastaneye kaldırılan yaralılardan Haktan Faik Ç, müdahaleye rağmen kurtarılamadı, Burak Devran Ç'nin ise tedavisi devam ediyor.


"Murat Kurum'u desteklemek gerekiyor' diyen YRP'li Abdurrahman Akyüz disipline sevk edildi

Yeniden Refah Partisi (YRP) MKYK üyesi Abdurrahman Akyüz'ü Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etti. 

Akyüz daha önce yaptığı açıklamada "Necmettin Erbakan İstanbul'da tabii ki Cumhur İttifakı'nın adayının kazanması için bir yol izlerdi. Murat Kurum'u bir şekilde desteklemek gerekiyor. Kurum 'Biz de Erbakan hocanın talebeleriyiz.' diyor. Genel Başkanımız Fatih Erbakan son dakikada böyle bir karar açıklarsa şaşırmam" ifadelerini kullanmıştı.

Partiden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

MKYK üyemiz Abdurrahman Akyüz, Anadolu Ajansı’na verdiği bir demeçte parti disiplinini yok sayan, görev ve yetki sınırlarını aşan, partimizin çizgisiyle uyumlu olmayan açıklamalarda bulunması sebebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmiştir.

Yeniden Refah Partimiz dün olduğu gibi bugün de Milli Görüş çizgisinde yoluna devam etmektedir ve partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Altınöz’dür. İstanbul teşkilatlarımız da Sayın Altınöz ile omuz omuza, İstanbul’da Milli Görüş Belediyeciliği dönemini yeniden başlatmak için mücadelesine devam etmektedir.


Gökhan Zan’dan desteğini çeken TİP, Hatay kararını verdi

Hatay'da Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Zan’ın adaylığından desteğini çeken Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay’da izleyeceği yol haritası belli oldu.

TELE1’den Soner Bahadır’ın edindiği bilgilere göre; TİP, Hatay’da Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin Hatay Büyükşehir Belediyesi başkan adayını destekleyecek.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti) Perihan Pakize Sinemlioğlu’nu, Emek Partisi ise Halil İmrek’i aday olarak göstermişti.

TİP Parti Meclisi konuyla ilgili toplanarak karar alacak ve yazılı açıklamayla seçmenlerine iki partiden birine oy verilmesi çağrısı yapacak.


BM: Suriye'de 16,7 milyon kişi insani yardıma muhtaç

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'de siyasi ve insani durum hakkında oturum düzenlendi.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'de tüm gelişmelerin "yanlış yönde" gittiğini, güvenlik, insani durum, insan hakları ve siyasi alanda gerilemeler olduğunu dile getirdi.

Gazze'deki çatışmanın bölgesel etkilerinin ciddi endişe yarattığını kaydeden Pedersen, acilen insani ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

Pedersen, Suriye'de de gerginliğin azaltılması ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca ulusal ateşkes için harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ülkedeki insani durumun kötüleştiğine işaret eden Pedersen, "16,7 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. Bu, 13 yılın en yüksek düzeyi" dedi.


Destici'den Cumhur İttifakı'nın eski mensuplarına çağrı: En azından İstanbul, Ankara, İzmir ve doğuda adaylarınızı çekin

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhur İttifakı'ndan ayrılarak aday çıkaran partilere çekilme çağrısı yaptı.

Erzurum'un İspir ilçesinde konuşan Destici; ittifaktan ayrılan partilere çağrıda bulunarak, "En azından İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ve doğuda PKK'nın partisinin güçlü olduğu yerlerde gelip adaylarınızı çekin ve Cumhur İttifakı'na destek olun. Hainlere, bölücülere fırsat vermeyin." dedi.


Guterres'ten, AB liderlerine: Gazze'de de Ukrayna'da da çifte standartlar olmadan ilkelere bağlı kalmalıyız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'ne katıldı. Guterres toplantı girişinde basına açıklamalarda bulundu.

Guterres, "Süper güçlerin birbirleriyle kavgalı olduğu kaotik bir dünyada yaşıyoruz; herhangi bir ülke veya herhangi bir silahlı grup, hesap verebilirlik olmadığı için her istediğini yapabileceğini düşünüyor. Kaotik bir dünyada yaşadığımızda ilkelere bağlı kalmak çok önemlidir." değerlendirmesini yaptı.

Bu ilkelerin BM Şartı, uluslararası hukuk, ülkelerin toprak bütünlüğü ve uluslararası insancıl hukuk olduğuna işaret eden Guterres, Ukrayna’da barış ve Gazze’de ateşkes çağrısını yineledi. Guterres, İsrail'in saldırılarını sürdüğü Gazze'deki sivil kayıplara dikkati çekerek, "Genel Sekreter olduğum dönemde, Gazze'de benzeri görülmemiş sayıda sivil kaybına tanık olmamızı kınıyoruz" dedi. AB ülkeleri liderlerine çağrıda bulunan Guterres, "Uluslararası insancıl hukukun temel ilkesi, sivillerin korunmasıdır. Gazze'de de Ukrayna'da da çifte standartlar olmadan (sivillerin korunması konusunda) ilkelere bağlı kalmalıyız" ifadelerini kullandı.


Kurum'dan CHP standına ziyaret

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, Büyükada'ya ziyarette bulundu.

AK Parti seçim merkezine giden Kurum, daha sonra esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Kurum burada CHP standını da ziyaret ederek, görevlilere çalışmalarında başarılar diledi.


Gelecek Partisi Şanlıurfa'da AK Parti'yi destekleyeceğini açıkladı

Gelecek Partisi, Şanlıurfa'daki adayı Ferit Çelik'i çekerek AK Parti adayı Zeynel Abidin Beyazgül'ü destekleme kararı aldı. Gelecek Partisi İl Başkanı Hidayet Baysal yaptığı açıklamada; "Gelecek Partisi Şanlıurfa teşkilatı olarak yaptığımız iştişareler sonunda Şanlıurfa’da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Zeynel Abidin Beyazgül’e destek vereceğiz" dedi.


Trabzon'da bir grup avukat Trabzonspor taraftarlarının tutuklanmasını protesto etti

Trabzon Barosu Başkanı Duygu Aydın Keleş'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 60 avukat, Trabzon Adalet Sarayı önünde bir araya geldi. İki avukat, Adalet Sarayı'nın giriş bölümüne "Sadece adalet bekliyoruz" yazılı siyah çelenk bıraktı.

Açıklama yapmayan avukatlar, taraftarların tutuklanmasını bir süre alkışla protesto ederek olay yerinden ayrıldı.

AA-20240321-34053502-34053501-TRABZONDA_BIR_GRUP_AVUKAT_TRABZONSPOR_TARAFTARLARININ_TUTUKLANMASINI_PROTESTO_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

"Para sayma" görüntülerine ilişkin soruşturmada Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Öksel ifadeye çağrıldı

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma sürdürülüyor.

Bu kapsamda, söz konusu görüntülerde yer aldığı tespit edilen CHP'li Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Onur Öksel'in "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağırıldığı öğrenildi.


ABD'de eski polis memuruna 2 kişiye işkence ettiği gerekçesiyle 40 yıl hapis cezası

ABD'de eski polis memuru, görevi sırasında iki kişiye işkence ettiği gerekçesiyle 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. CNN'in haberine göre, ABD Bölge Yargıcı Tom Lee, Ocak 2023'teki saldırı nedeniyle hüküm giyen 6 polis memurundan Christian Dedmon'a ilişkin kararı açıkladı. Dedmon'un, Michael Jenkins ve Eddie Parker'a "hayal edilebilecek en şoke edici, acımasız ve zalim saldırıları" gerçekleştirdiğini belirten Lee, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Aralarında Dedmon'un da bulunduğu 6 polis memuru, 24 Ocak 2023'te gelen şikayet üzerine Jenkins ve Parker'ın evine gitmişti. Polisler, arama izni olmadan girdikleri evde Jenkins ve Parker'ı saatlerce darbetmiş, şok tabancalarıyla işkence etmiş ve ırkçı söylemlerde bulunmuştu


Tunceli Belediyesi’ne milyonluk ceza: Atık suyun baraj gölüne aktığı tespit edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, Tunceli’de, bazı alanlarda 19 Mart'ta denetim gerçekleştirdi. Ekipler, bu kapsamda Aktuluk Mahallesi'ndeki incelemelerinde, atık suların arıtılmadan kanalizasyon hattıyla Uzunçayır Baraj Gölü'ne deşarj edildiğini tespit etti.

Gerekli işlemlerin ardından Tunceli Belediyesine, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesine göre 1 milyon 161 bin 568 lira idari para cezası uygulandı.


Tekirdağ'da minibüsle tır çarpıştı: Ölü ve yaralılar var

Tekirdağ’da minibüs ile tırın çarpıştığı kazada 5 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Kırklareli'nin Vize ilçesinden Tekirdağ'ın Saray ilçesine seyir halindeki 59 KS 182 plakalı minibüs, Çukuryurt Mahallesi Çayla Kavşağı'nda 34 BGE 76 plakalı tırla çarpışarak devrildi. Kaza ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma, polis, sağlık ekibi ve ambulans sevk edildi. Kazada 5 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma için Saray ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcılıklarınca 3 savcı görevlendirildi.


Diyarbakır'da Nevruz kutlaması başladı: Eski milletvekili Leyla Zana da alanda

Diyarbakır'da Nevruz kutlaması başladı. 2015 yılında milletvekili seçildikten sonra yemini kabul edilmediği için siyasete ara veren Leyla Zana, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına katılma kararı aldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile törene katılan Leyla Zana kutlamalarda bir konuşma yapacak.  Diyarbakır'daki nevruz kutlamasına yurtiçi ve yurtdışından birçok konuk davet edildi. Newroz Parkı'ndaki kutlamaya Zana'nı yanı sıra; DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Leyla Zana, TJA temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı. Nevruz ateşinin yakılmasının ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Aynur Sarıca konuşma yapacak. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın geçen yıllarda yaptığı Newroz değerlendirmelerini okuyacak. Öcalan'ın mesajının okunmasının ardından Kürt siyasetçi Leyla Zana ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşacak.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


Elektrik faturası desteği sağlanan vatandaşlardan abonelikte güvence bedeli alınmayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından elektrik faturası desteği alan vatandaşlardan elektrik aboneliği sürecinde güvence bedeli tahsil edilmeyeceğini bildirdi. EPDK'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından elektrik faturası desteği alan 3 milyon 721 bin hak sahibi, taşınma söz konusu olsun ya da olmasın elektrik aboneliği sürecinde güvence bedeli ödemeyecek. Düzenlemeyle, söz konusu yardımın ihtiyaç sahiplerine daha etkin bir şekilde ulaştırılmasının yanı sıra hane üyesi olmayan ya da farklı isim üzerine kayıtlı elektrik aboneliği ve usulsüz kullanımın önüne geçilmesi hedefleniyor. Güvence bedeli, hane elektrik tüketimine göre 681 lira ile 1634 lira arasında değişiyor.


Bireysel emeklilikte kısmi ödeme tarihi ertelendi

Bireysel emeklilik sisteminde (BES) katılımcıların kısmı ödeme alabilmesine yönelik uygulama 4 ay ertelendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve bireysel emeklilik sisteminde kısmen ödeme hakkında yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, 26 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan bu yönetmelik uyarınca 6 ay sonra, yani 26 Mart'ta yürürlüğe girmesi öngörülen uygulama 1 Temmuz'a ertelendi. Sözkonusu yönetmeliğe göre, bireysel emeklilik sistemindeki kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcılar, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, belirli koşullarda birikiminin %50'sine kadar olan tutarın evlilik, konut alımı, eğitim ve doğal afetler nedeniyle kısmen ödenmesi için emeklilik sigortası şirketine başvurabiliyor.


MİT, PKK'nın sorumlularından Hesenzade'yi Kandil'de etkisiz hale getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), PKK'nın İran Gençlik Koordinasyonu sorumlusu Barzan Hesenzade'yi Irak'ın Kandil bölgesinde düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdiği duyuruldu.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde şu bilgiler yer aldı:

MİT, terör örgütüne 2016 yılında katılan "Tolhildan Kandil" kod adlı teröristin Kandil kırsalındaki yerini tespit etti. Terör örgütü elebaşları Cemil Bayık ve Duran Kalkan'la irtibatlı olduğu da belirlenen terörist Hesenzade, düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi. Terörist Hesenzade'nin, örgüte eleman kazandırma faaliyetleri yürüttüğü tespit edildi.


“MAHZEN-16” operasyonları: 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 5 ilde düzenlenen Mahzen-16 operasyonlarında, elebaşılar dahil 63 şüphelinin gözaltına alınmasıyla 3 organize suç örgütünün çökertildiğini bildirdi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU