Edward Snowden: Fransa’dan sığınma hakkı almayı “çok isterim”

Eski NSA çalışanı, “Muhbirleri korumak, düşmanca bir eylem değildir” dedi

NSA'ya ait gizli belgeleri paylaşarak ABD yönetimini karşısına alan Edward Snowden bir süredir Rusya'da yaşıyor (AFP)

İfşacı Edward Snowden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sığınma hakkı teklif etmesinden memnuniyet duyacağını söylemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nda (NSA) bir zamanlar sistem analisti olarak çalışan Snowden, ABD istihbaratı tarafından yürütülen gözetleme programlarıyla ilgili detayları ifşa etmesinden bu yana Rusya’da sürgün hayatı yaşıyor.

Yakın zamanda France Inter radyosuna röportaj veren Snowden, Macron’dan Fransa’da yaşamasını sağlayacak bir jest “görmeyi çok istediğini” söyledi.

Bununla birlikte Snowden, muhbirlere genel anlamda daha ileri koruma imkanlarının sunulmasını görme arzusunu da dile getirdi.

Snowden kendi hikayesinin “en üzücü” noktalardan birininse, “Amerikalı bir ifşacının bugün açıkça konuşabildiği tek yerin Avrupa’da değil de Rusya’da bulunması” olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2013’te François Hollande’ın cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturduğu sırada Fransa’ya sığınma başvuruşu yaptığını hatırlatan Snowden, “Mesele Fransa’yla ilgili değil; Avrupa’yla, dünyayla, bu sistemle ilgili (…) Muhbirleri korumak düşmanca bir davranış değildir. Benim gibi birine kucak açmak ABD’ye saldırmak anlamına gelmez” diye ekledi.

Snowden gizli istihbarat bilgilerini paylaşarak ABD tarihindeki en büyük sızıntılardan birine imza atmıştı.

İfşa edilen belgeler arasında NSA’nın kitlesel boyutta halkı gözetleme çalışmalarını gerçekleştirmek için kullandığı veri madenciliğini ana hatlarıyla ortaya koyan 41 PowerPoint slaytı da yer almıştı.

NSA’nın istifade ettiği PRISM kod adlı gözetleme programı, Amerikalı çeşitli internet firmalarından elde edilen iletişim bilgilerini toplu halde bir araya getirmişti.

2013’te belgeleri basına sızdırmak için ilk olarak Hong Kong’a kaçan Snowden, daha sonra da zaman içinde kendisine sığınma hakkı tanıyan Rusya’ya geçmişti.

 

 

Snowden’ın yaptıkları sivil haklar konusunda faaliyet yürüten birçok aktivist tarafından kahramanca bir eylem olarak görülürken, ABD’li yetkililerse bu kişinin yargı önünde hesap vermesini istiyor.

Barack Obama’nın başkanlık dönemi sırasında Adalet Bakanlığı, Snowden’ın pasaportunu iptal etmiş ve Snowden’a hükümete ait mülkiyetten hırsızlığın yanı sıra Casusluk Kanunu’nu ihlalden iki suçlama yöneltmişti.

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump ise göreve gelmeden önce Snowden için idam çağrısında bulunmuş ve o günden bu yana muhbire karşı sert duruşunu muhafaza etmişti.

                     

                                                                                                                               

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU