İran’da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Avustralya vatandaşının kimliği açıklandı

İran'da 10 yıl hapse mahkum edilen Avustralya-İngiltere vatandaşının kimliği açıklandı. Tutuklanan kadının Ortadoğu üzerine çalışmalar yapan akademisyen Kylie Moore Gilbert olduğu belirtildi

Fotoğraf: AFP

İran’da yaklaşık bir yıl önce tutuklanan ve 10 yıl hapis cezası alan kadının kimliği açıklandı. Avustralya’da yayın yapan ABC News’in haberine göre, Avustralya hükümeti, tutuklanan kadın akademisyenin Melbourne Üniversitesi’nde Orta Doğu üzerine çalışmalar yapan Kylie Moore Gilbert olduğunu duyurdu. 

Konuyla ilgili bir açıklama da Melbourne Üniversitesi’nden geldi. Gilbert'in ailesi ve Avustralya hükümeti ile yakın temasta olduklarını belirten üniversite, konunun hassasiyeti nedeniyle daha fazla bilgi veremeyeceklerini belirtti. 

'Mahremiyetimize saygı duyulmasını istiyoruz'

Tutuklu akademisyenin ailesi ise, hükümet ve üniversitenin gösterdiği çabalara teşekkür edildi. Aile açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Kylie'nin güvenle dönüşünü sağlamanın en iyi yolunun diplomasi olduğuna inanıyoruz. Daha fazla yorum yapmayacağız ve şu anda ailemizin ve arkadaşlarımızın mahremiyetine saygı duyulmasını istiyoruz.

Melbourne Üniversitesi’ndeki biyografisine göre, 2013'te Cambridge Üniversitesi’nden mezun olan Kylie Moore-Gilbert Melbourne Üniversitesi’nde Orta Doğu üzerine çalışmalar yapıyordu. 

3 kişi tutuklanmıştı

İngiliz medyası Avustralya-İngiltere çifte vatandaşlığına sahip iki kadın ve Avustralyalı bir erkeğin farklı zamanlarda İran'da tutuklandığını yazmıştı. Tutuklu iki kişinin seyahat blog yazarı ve sosyal medya fenomeni Mark Firkin ve Jolie King çifti olduğu bilgisi daha sonra medyada yer almıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU