BM Yemen Özel Temsilcisi Yemen’deki çatışmaların yeniden başlayacağına dair endişeli

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg “Taraflar, Yemen’i yeni bir savaş dönemine döndürecek riskli bir askeri maceraya atılma kararı alabilirler” dedi

Husi lideri ramazan ayı boyunca gemilere daha fazla saldırı düzenleneceği tehdidinde bulundu / Fotoğraf: AFP

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg “Taraflar, Yemen’i yeni bir savaş dönemine döndürecek riskli bir askeri maceraya atılma kararı alabilirler” dedi

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen savaşında yeni bir dönemin başlamasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki askeri tırmanışın yanı sıra Husilerin gemilere yönelik saldırıları ve Batı’nın karşı saldırıları nedeniyle, Grundberg’in Yemen barış haritasını açıklama eşiğine gelen çabaları sekteye uğradı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grundberg, dün BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında yaptığı konuşmada, Husilerin Gazze’ye destek amacıyla gerçekleştirdiği saldırılara atıfta bulunarak, çabalarının ‘daha karmaşık’ hale geldiğini kabul etti.

Ancak, aldığı uluslararası desteğe dayanarak çabalarını sürdürdüğünü de ekledi.

Ateşkes başlatma, yaşam koşullarını iyileştirme ve tarafların aralık ayında verdiği taahhütlere dayanarak, siyasi bir süreç başlatmanın yollarını belirlemek için Yemenli taraflarla birlikte çalışmaya odaklandığını da dile getirdi.

Grundberg, Yemen’deki çatışmaların yeniden başlayacağından korktuğunu ifade ederek şunları söyledi:

Çıkarlar arttıkça, Yemen’deki çatışmanın taraflarının hesaplarını değiştirme ve gündemlerini müzakere etme olasılıkları da artıyor. Taraflar, Yemen’i yeni bir savaş dönemine döndürecek riskli bir askeri maceraya atılma kararı alabilirler.

Öte yandan Husiler bir kargo gemisine daha saldırı düzenledi.

Bunun üzerine Washington, Hudeyde’ye saldırı düzenleyerek, Husilere ait dört silahlı insansız hava aracını (SİHA) ve bir karadan havaya füzeyi imha etti.

Husilerin denizde saldırılara başladığı 19 Kasım’dan ve Washington ile müttefiklerinin buna yanıt olarak çatışma hattına girmesinden bu yana, ‘saldırılar ve savunma saldırıları’ neredeyse günlük bir rutin haline geldi.

Husilerin saldırıları sonucu bir İngiliz gemisi battı ve bir Liberya gemisine düzenlenen saldırıda da üç denizci hayatını kaybetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU