Temyiz mahkemesi, Trump’ı Beyaz Saray üzerinden kazanç sağlamakla suçlayan davanın devamına karar verdi

ABD Başkanı davanın “tamamen dayanaksız olduğunu” savunurken, otel sahipleriyse para kaybettiklerini söylüyor

Trump’ın göreve gelmesinden bu yana ticari kuruluşları üzerinden kazanç elde etmeye devam etmesi tepki çekiyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın “muazzam boyutta, karmaşık ve gizli” iş anlaşmalarının çıkar çatışmasına yol açtığı iddiasıyla açılan ve 2017’de reddedilen dava temyiz mahkemesinden döndü.

Bir alt mahkemenin müştekilerin davaya müdahil olma ehliyetinin bulunmadığına dair vardığı hükmün ardından konuyu inceleyen New York’ta federal bir temyiz mahkemesi, davanın yeniden ele alınmasına karar verdi. Alt mahkemenin ortaya koyduğu gerekçeyi reddeden temyiz heyeti, davanın bir kez daha ilerlemesi yönünde görüş bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava ilk olarak Washington’da Sorumluluk ve Etik için Yurttaşlar (CREW) adlı, yönetime karşı belli aralıklarla davalar açan sol eğilimli gözlemci kuruluş tarafından açılmıştı. Bazı restoran ve otel sahipleri de ABD Başkanı’na karşı açılan davaya katılmıştı.

Trump ise davanın “tamamen dayanaksız olduğunu” savunmuştu.

Dava dosyasında, Trump’ın Amerikan başkanlarının göreve geldiklerinde özel işlerini arkalarında bırakma geleneğini takip etmediği için, sahip olduğu otel, iş ve emlak ilişkileri ağı nedeniyle gözüne girmeye çalışan yetkililer tarafından kolayca etkilenebilir bir durumda olduğu ifade ediliyordu.

ABD Başkanı’nın işletmeleriyle rekabet halindeki restoran ve otel sahipleri, Anayasa’nın yabancı ve yerli kazançlarla ilgili maddeleri uyarınca davayı Manhattan’daki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne taşımıştı.

Söz konusu taraflar, Trump’ın otellerinde ve işletmelerinde kalan yabancı ve yerli yetkililerin para harcadığını ve ABD Başkanı’nın göreve gelmesinden bu yana bu gelirlerden istifade etmeyi sürdürdüğünü belirterek Trump’ın yolsuzlukla mücadeleyle ilgili maddeleri ihlal ettiğini savunmuştu.

 

 

Davanın ilerlemesi yönünde karar veren Yargıç Pierre Leval’in de bu iddiaları desteklediği görüldü.

Leval yazılı kararında şu ifadeleri kullandı:

Dava dilekçesinde açıkça iddia edilmektedir ki; paralarını bir manada Başkan’ı zengin edecek şekilde harcayarak Başkan’dan resmi düzeyde iltimas görebilecekleri inancıyla hareket eden hükümet müşterileriyle yapılan işler, müşteki kuruluşların kayıp yaşamasına neden oluyor ve bu kayıp devam edecek.

CREW’un yaptığı açıklamadaysa “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nı Anayasa’ya uymaya zorlamak için mahkemeye gitmenin gerekli olacağı bir pozisyona düşmeyi hiç istemezdik” değerlendirmesi yer aldı.

Kuruluşun İcra Direktörü Noah Bookbinder, “Başkan Trump bize başka seçenek bırakmadı. Amerikalıların hukuk devleti esasına göre etik değerlere sahip çıkan bir yönetim tarafından temsil edilmesini sağlamak için gerektiği sürece ve gururla savaşacağız” dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU