Filistinli golcü İsrail saldırısında öldürüldü

"İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına uymuyor"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bini aştı (Facebook)

Filistin Milli Takımı'nda da forma giyen futbolcu Muhammed Bereket'in Han Yunus'taki evi dün İsrail güçleri tarafından bombalandı.

Saldırıda Bereket'in hayatını kaybettiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Han Yunus'un efsanesi" lakabıyla da bilinen 39 yaşındaki Bereket, çoğunlukla El Ahli Gazze forması giymiş ve Gazze'de bir takımın formasıyla 100 gole ulaşan ilk futbolcu olmuştu.

Kariyeri boyunca 114 gole imza atan Bereket, Batı Şeria ve Ürdün'deki kulüplerde de forma giymişti.

Maghazi forması giyen Filistinli savunma oyuncusu Halid Ebu Habal, Bereket'in ölümünü "Filistin futbolu için büyük bir kayıp" diye niteledi.

Habal, "Hızlı, zeki ve golcüydü. Saha dışında kibar ve dost canlısıydı. Herkesin sevdiği bir arkadaştı" ifadelerini kullandı.

Filistin Futbol Federasyonu'nun verilerine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden sporcuların sayısı 157'ye yükseldi.

Bu isimler arasında 23'ü çocuk yaşta, 90 futbolcunun bulunduğu belirtildi.

Ekimden bu yana en az 22 spor tesisi İsrail tarafından yok edilirken, birçok sporcu da tutuklanarak cezaevine gönderildi.


İsrailli insan hakları grupları mahkeme kararına uyulmadığını öne sürdü

İsrail'de önde gelen 12 insan hakları örgütü dün açık mektup yayımlayarak, ülkenin Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) tarafından verilen Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına ilişkin karara uymadığını öne sürdü.

Lahey'deki mahkeme, Güney Afrika'nın başvurusu üzerine görülen davanın ocak sonundaki ön duruşmasında İsrail'e bir dizi sorumluluk yüklemişti.

Bu yükümlülüklerin arasında Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması için önlemler alınması da vardı.

Ancak insan hakları örgütlerine göre İsrail yönetimi bu konuyla ilgili herhangi bir adım atmadı.

Mektupta, "ICJ kararı, Gazze'deki insani felaketi sonlandırmak için yasal bir yükümlülük sunuyor. Sadece sivillerin acılarını dindirmek için değil tüm insanlığın yararı için karara uyulmalıdır" dendi.

İnsan hakları gruplarının ortak mektubunda, ICJ'nin kararını takip eden ayda Gazze'ye gönderilen insani yardımların yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çekildi.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı o dönem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından kınanmıştı. İsrail lideri kararın, "nesiller boyu silinmeyecek bir utanç" olduğunu öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Palestine Chronicle, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU