Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

BM: Gazze'de öldürüldüğü bildirilen çocuk sayısı, son 4 yılda savaşlarda öldürülen çocuk sayısından fazla

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, X sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki saldırılarında öldürülen çocuklara ilişkin paylaşımda bulundu.

İsrail'in Gazze'de öldürdüğü çocuklara ilişkin istatistiği "sarsıcı" olarak nitelendiren Lazzarini, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarının hedefindeki Gazze Şeridi’nde öldürülen çocukların dünyada son 4 yılda yaşanan savaşlarda öldürülen çocukların toplamından fazla olduğunu belirtti.

Lazzarini, "Bu çocuklar üzerinde yürütülen bir savaş. Çocukların gelecekleri üzerine yürütülen bir savaş." ifadelerini kullandı.

Lazzarini, Gazzeli çocuklar için derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu.


ABD bütçesi şubatta 296 milyar dolar açık verdi

ABD Hazine Bakanlığı, şubat ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayımladı. Buna göre, 1 Ekim 2023'te başlayan ve 30 Eylül'de sona erecek 2024 mali yılının 5. ayında, federal hükümetin bütçe açığı 296 milyar dolar olarak hesaplandı.

Federal hükümet, geçen yıl şubatta 262 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Böylece bütçe açığı, şubatta geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 13 yükseldi. Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, 298,5 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi.

Hükümetin gelirleri, şubatta yüzde 3 artarak 271 milyar dolara, harcamaları yüzde 8 yükselerek 567 milyar dolara çıktı. Ülkede 2024 mali yılının 5. ayı olan şubat itibarıyla toplam bütçe açığı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 828 milyar dolar oldu.


Netanyahu: Refah'ta işi bitireceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan İsrail Siyasi Eylem Komitesi (AIPAC) toplantısına gönderdiği görüntülü mesajda Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara değindi.

İsrail'e verdiği destekten dolayı Biden ve Washington yönetimine teşekkür eden Netanyahu, bunun devam etmesini umduğunu belirtti.

Netanyahu, "ne olursa olsun İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı kazanacağını" ileri sürerken, bunun da Filistinlilerin sığındığı Refah'a kara saldırısıyla mümkün olacağını aksi halde Hamas'ın yeniden toparlanacağını savundu.

"Refah'ta işi bitireceğiz" diyen Netanyahu, 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı bölgeye kara saldırısı düzenleyecekleri mesajını yineledi.


Somali'de korsan saldırısı

Somali'de korsanların ticari bir geminin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonundan (UKMTO) yapılan açıklamada, Somali'nin başkenti Mogadişu açıklarında bir gemiye korsan saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, korsan saldırısı sonucu geminin kontrolünün ele geçirildiği kaydedilirken, kaç kişinin alıkonulduğuna dair bilgi paylaşılmadı. Yaklaşık 10 yıldır korsan saldırılarının görülmediği Somali kıyılarında, ticari gemilere yönelik saldırılar son aylarda artış gösterdi.


Çorum'da 2'si kırmızı bültenle aranan 3 IŞİD üyesi yakalandı

Çorum Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, IŞİD'in Türkiye'ye yönelik eylemlerini tespit ve deşifre etmek amacıyla yürütülen çalışmada, örgüt içinde farklı zamanlarda çatışma bölgelerinde eylem yaptıkları tespit edilen 3 kişi takibe alındı.

Teknik ve fiziki takibin ardından zanlılara ait adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonda gözaltına alınan 3 zanlının 2'sinin Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı belirlendi.


AİHM zorunlu askerlik davasında Türkiye'yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, zorunlu askerlik uygulaması ile ilgili 1973 yılında doğan Kuzey Kıbrıs vatandaşı Murat Kanatlı'nın başvurusunu karara bağladı. Kararda yasalarda, zorunlu askerlik yapmak istemeyenler için alternatif kamu hizmeti seçeneği sunulmamasını hak ihlali sayıldı.

Serbestiyet'in haberine göre Kanatlı, 2005 yılında bir yıllık aktif askerlik hizmetini Kıbrıs’ta yaptı. Sonraki yıllarda Kıbrıs’taki seferberlik düzenlemesi gereği, her yıl bir günlük askerlik hizmetini yerine getirmek üzere kışlaya çağrıldı; 2006, 2007 ve 2008 yıllarında bu görevi yerine getirdi. 2008 yılında Kanatlı, Avrupa Vicdani Ret Bürosu’nun Kıbrıs temsilcisi oldu. Murat Kanatlı, 2009 yılında yedek olarak çağrıldığı bir günlük askerlik hizmetini, vicdani ret gerekçesiyle yerine getirmeyi kabul etmediği için 15 Mayıs 2008 tarihinde vicdani retçi oldu ve bundan ötürü KKTC’de mahkum edildi. Kuzey Kıbrıs, daha önceki AİHM kararlarında Türkiye’nin yerel alt yönetimi olduğu kabul edildiğinden, Murat Kanatlı davanın Türkiye’ye karşı açılması için 6 Nisan 2015’te başvurmuştu.

Aralarında Türkiye’nin atadığı Saadet Yüksel isimli hakimin de bulunduğu Daire, oy birliğiyle verdiği kararda şunu belirtti: 

Zorunlu askerliği öngören ilgili ulusal mevzuatta yedek askerlik de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerde görev almak istemeyen vicdani retçiler için herhangi alternatif bir hizmet düzenlemesi yapılmamıştır. Hiçbir alternatif hizmet imkanı sağlamayan bir sistem, vicdani redde bulunmak isteyenlerle toplumun genel çıkarı arasında adil bir denge kuramaz. Hükümet tarafından öne sürülen ikna edici hiçbir argüman bulunmadığından, mahkeme mevcut davada içtihadından ayrılmak için herhangi bir neden görmemiştir

Bu hükmün neticesinde Türkiye’nin, manevi tazminat ve masraflar için toplamda 11 bin 363 euro ödemesine karar verildi.


Oğlu ölümlü kazaya karışan Eylem Tok'un çalışanı tutuklandı

Eyüpsultan'da lüks ciple emniyet şeridinde arızalanan ATV motorunu kontrol eden gruba çarpan ve 1 kişinin ölümüne neden olan 17 yaşındaki sürücü T.C.'nin annesi ünlü yazar Eylem Tok tarafından ABD'ye kaçırıldığı ortaya çıkmasının ardından soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.

Eylem Tok'un o akşam yanında olan şirket çalışanı Ayşe Ceren S. tutuklandı.

Habertürk Muhabiri Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre ifadesi ortaya çıkan Ayşe Ceren S., kazayı yapan T.C'nin aramasıyla, Eylem Tok'la olay yerine gittiklerini ve daha sonra kendilerine havalimanına kadar eşlik ettiğini anlatmıştı. Ayşe Ceren S. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Sürdürülen soruşturma kapmasında savcılığa ifade veren Eylem Tok'un eşi Op.Dr. Bülent Cihantimur hakkında da adli kontrol kararı verildi.


Beşar Esad'ın amcası İsviçre'de "savaş suçundan" yargılanacak

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad'ın, 1982'de Hama'da komutanlık yaptığı süreçteki eylemlerinden dolayı İsviçre'de "savaş suçu ve insanlığa karşı suçlardan" yargılanacağı bildirildi.

İsviçre Federal Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, eski Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Suriye ordusunun eski subaylarından Rıfat Esad hakkında Federal Ceza Mahkemesine savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Esad, Şubat 1982'de Hama'daki operasyonların komutanlığı yaptığı sırada silahlı çatışma ve halka yönelik yaygın saldırı bağlamında öldürme, işkence, zalimane muamele ve yasa dışı gözaltı emirleri vermekle suçlanıyor." ifadesi kullanıldı. Savcılık tarafından Federal Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin, Şubat 1982'de Suriye silahlı kuvvetleri ile muhalifler arasındaki silahlı çatışmanın bir parçası olarak, Hama kentinde meydana gelen olaylara dayandığı bildirildi.

Hazırlanan iddianamede, Hama'da çoğunluğu sivil olmak üzere 3 bin ila 60 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edildi. Şubat 1982'de Suriye güvenlik güçlerinin muhalefetin ayaklanmasını bastırmak üzere Hama'ya gönderildiği, savunma tugaylarının ayaklanmanın bastırılmasından büyük ölçüde sorumlu olduğu kaydedildi.

Binlerce sivilin, infaz öncesi özel oluşturulan merkezlerde hapis ve işkenceye kadar çeşitli suistimallerin kurbanı olduğu da belirtildi.


İtalyan savaş gemisi Kızıldeniz'de iki İHA daha düşürdü

İtalya, Kızıldeniz'deki güdümlü füze destroyeri Duilio'nun, Yemen'deki Husilere ait iki insansız hava aracını (İHA) daha düşürdüğünü bildirdi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajan, X platformundan yaptığı paylaşımında, "Avrupa Birliği (AB) Aspides misyonu kapsamında Kızıldeniz'de görev yapan ve iki İHA'yı düşüren güdümlü füze muhribi Caio Duilio mürettebatına tebrikler. İtalya Deniz Kuvvetleri seyrüsefer güvenliğini garanti ediyor ve bizim ticari gemilerimizi koruyor. Denizcilerimizle gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

İtalyan basınına bilgi veren Savunma Bakanlığı kaynakları da söz konusu iki İHA'nın "meşru müdafaa" ilkesi çerçevesinde düşürüldüğünü belirtti.

Caio Duilio destroyeri, Aspides misyonu çerçevesindeki görevine başlamadan önce de 2 Mart Cumartesi günü Kızıldeniz'de üzerine doğru gelen bir İHA'yı kendisine 6 kilometre uzaklıktayken düşürmüştü.


Marmaris'te ormanı yakan sanığa 19 yıl hapis ve 190 bin lira adli para cezası

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını çıkardığı gerekçesiyle yargılanan sanığa 19 yıl hapis ve 190 bin lira adli para cezası verildi.

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisi Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran 2023'te çıkan ve 4 bin 392,5 hektar alanın zarar gördüğü yangınla ilgili davanın karar duruşması, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Duruşmada, tutuklu sanık S.A (36), "kasten orman yakma" suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı, sanığa sabıkalı geçmişinden dolayı iyi hal indirimi uygulanmadı. Ayrıca sanığa 9500 gün karşılığı 190 bin lira adli para cezası verildi.

Yedi Adalar bölgesinde, 21 Haziran 2023'te saat 20.02'de başladığı bildirilen orman yangını 24 Haziran'da kontrol altına alınmış, yangında 4 bin 392,5 hektar ormanlık alan zarar görmüştü.


Sinan Ateş’in ablası: Bir babayı kahırdan öldürdünüz, adaletiniz batsın

Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş, Sinan Ateş cinayeti ile ilgili hala iddianame hazırlanmamasına tepki gösterdi.

Selma Ateş paylaşımında, “Tam 15 aydır daha iddianame yok ortada. Oysaki, katilleri ve katilleri koruyanları herkes biliyor. Bir babayı kahırdan öldürdünüz. Adaletiniz batsın” dedi.


Yunanistan Başbakanı Miçotakis, mayısta Ankara'yı ziyaret edecek

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye ile diplomatik ilişkilerde yumuşama adımları kapsamında mayıs ayında Ankara'yı ziyaret edeceğini açıkladı. Miçotakis Yunanistan Skai TV ile yaptığı söyleşide, "Türk yönetiminin de anlaşmazlıklarımızı çözüme kavuşturmamız, en azından gerilimleri önleyebilmemiz konusunda gerçekten istekli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yunanistan ve Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl aralık ayındaki Atina ziyareti kapsamında iyi komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesine yönelik ortak bir bildiri imzalamıştı. Miçotakis Türkiye ile olumlu ilişkileri kuvvetlendirmek için görüşmelere devam edeceklerini ve münsahır ekonomik bölge ve kıta sahanlıklarının sınırlarının belirlenmesi konusunda uzlaşabileceklerini dile getirmişti.


Ankara Büyükşehir Belediye  Başkanı Mansur Yavaş’tan metrobüs açıklaması: Yenikent-Ulus-Karapürçek Hattı’nda test sürüşüne başladık

Ankara Büyükşehir Belediye  Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından Ankara7da metrobüs seferlerinin test sürüşüne başladığını duyurdu.

Yavaş, “Ankara’da metrobüs dönemi için ilk adımı attık. Çevreci ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri ile Ankara’mızı geleceğe taşıyacağız” dedi.


ABD istihbaratı: Netanyahu liderliğindeki sağcı koalisyon tehlikede olabilir

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcı koalisyonunun "tehlikede olabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin yayımladığı 2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi raporunda, İsrail'in Gazze'deki savaşı sona erdirme vizyonuna ilişkin endişeler ifade edildi. Raporda, "Netanyahu'nun sağcı koalisyonunun tehlikede olabileceği" belirtilerek, "Savaştan önce zaten yüksek olan Netanyahu'nun yönetme kabiliyetine duyulan güvensizlik halk arasında genişledi" denildi. Netanyahu hükümetinin istifası ve yeni seçimler talep eden büyük protestoların beklendiği kaydedilen raporda, "Farklı, daha ılımlı bir hükümet olasılığına" işaret edildi.


Rusya ordusuna ait 15 kişiyi taşıyan askeri nakliye uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, 15 kişiyi taşıyan Ilyushin Il-76 askeri nakliye uçağının kalkıştan kısa süre sonra düştüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, kazanın Ivanovo yakınlarında meydana geldiğini açıkladı. Rus haber yayın kuruluşları düşen uçaktan sağ kurtulan olmadığını bildirdi. Interfax haber ajansının Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberde uçaktaki 15 kişiden sekizinin mürettebat, yedisinin ise yolcu olduğu ifadeleri yer aldı. TASS haber ajansının bakanlığa dayandırdığı habere göre de uçağın motorlarından birinin alev alarak kazaya sebep oldu.


Eski İYİ Partili vekil, kardeşi tarafından bıçaklandı: Yeniçağ gazetesinin sahibi de olan Ahmet Çelik ağır yaralı, saldırgan kardeş yakalandı, kan bağışı çağrısı yapıldı

Bahçelievler'deki ofisinde tartıştığı kardeşinin bıçakla ağır yaraladığı eski İYİ Parti Milletvekili ve Yeniçağ gazetesinin sahibi Ahmet Çelik, hastanede tedavi altına alındı. Alınan bilgiye göre, 27. Dönem İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik (67), Çobançeşme Mahallesi Fatih Caddesi'ndeki ofisinde kardeşi K. Çelik (64) ile tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine K. Çelik, ağabeyi Ahmet Çelik'i göğsünden ve elinden bıçaklayarak olay yerinden kaçtı. Haber verilmesi üzerine bölgeye gelen 112 Acil Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan Çelik, hastaneye kaldırıldı. Çelik'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. 

Öte yandan Emniyet’ten yapılan açıklamada Yeniçağ’ın patronu Ahmet Çelik’i bıçaklayan kardeşi Kemal Çelik’in gözaltına alındığı duyuruldu. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

12.03.2024 tarihinde Bahçelievler ilçesinde bıçakla yaralanan ve yaralı şahsın hastaneye intikalinin sağlandığı olayla ilgili olarak; Yaralı şahsın İYİ PARTİ eski milletvekili (27.dönem) Ahmet ÇELİK isimli şahıs olduğu, şahsın Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edildiği, göğüs alt kısmından bıçakla yaralı olduğu, bilincinin açık olduğu anlaşılmıştır. Şahsın ilk beyanına göre; olayı Yenibosna’daki ofislerinde öz kardeşi Kemal ÇELİK isimli şahsın gerçekleştirdiğini beyan etmiş, ofiste yapılan incelemede yerde kan lekeleri olduğu görülmüştür. Şüpheli Kemal ÇELİK isimli şahıs ikamet adresinde, olayda kullandığını beyan ettiği bıçakla birlikte yakalanmış, şahsın alkollü olduğu, bileğinde kesik olduğu anlaşılmıştır. Konu ile ilgili yürütülen tahkikat işlemleri devam etmektedir.

Çelik'in sağlık durumu ciddiyetini korurken, kan bağışı çağrısı yapıldı. Yeniçağ yazarı Orhan Uğurlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Yeniçağ Gazetemizin sahibi ve 27. Dönem İYİ PARTİ Milletvekili değerli dostum dava adamı Ahmet Çelik’e kardeşinin yaptığı menfur saldırıyı nefretle kınıyorum. Çelik için acil 0 Rh pozitif kana ihtiyacımız var. Kan vermek için Sadi Konuk hastanesine gitmeliyiz" dedi.

 


İran, Şiraz’daki saldırıda rolü olduğu iddiasıyla ABD'yi 2,5 milyar dolar tazminata mahkum etti

İran'da bir mahkeme, ABD'yi 2008'de Şiraz kentinde düzenlenen saldırıdaki iddia edilen rolü nedeniyle 2,5 milyar dolar tazminata mahkum etti.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Tahran Uluslararası Hukuk Mahkemesi, saldırının kurbanlarının yakınları ve saldırıda zarar görenlerin yakınlarından oluşan 116 kişinin açtığı davada, ABD hükümetinin maddi, manevi ve cezai tazminat ödemesi yönünde karara vardı.

Kararda, "Tonder" ve "İran Krallığı Meclisi" adıyla bilinen ABD merkezli rejim karşıtı grubun 2008'de Şiraz'da 14 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı düzenlediğinin belirtildiği kararda, ABD hükümeti de söz konusu örgüte destek verdiği iddiasıyla 2 milyar 478 milyon dolar tazminata mahkum edildi.

Cemşid Şarmehd adlı Almanya vatandaşı bir kişinin elebaşı olduğu söylenen ABD merkezli rejim karşıtı ve monarşi yanlısı örgüt, 12 Nisan 2008'de Şiraz kentinde 14 kişinin ölümüne ve 215 kişinin de yaralanmasına yol açan terör saldırısı ile ülke genelinde bazı silahlı eylemler ve sabotajlar düzenlemekle suçlanıyor. İran İstihbarat Bakanlığı, İran-Almanya çifte vatandaşı olan ve 2003'ten bu yana ABD'de ikamet ettiği bilinen Şarmehd'i, Temmuz 2020'de yurt dışında yakalayarak ülkeye getirdiğini duyurmuştu. Şarmehd, Şubat 2023'te yargılandığı Tahran Devrim Mahkemesince "terör eylemleri planlamak ve yönetmek yoluyla yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılmıştı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, "keyfi" olarak nitelediği Şarmehd hakkında verilen idam kararının iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.


ABD: Gazze'nin kuzeyine 27 binden fazla öğüne denk gelen gıda yardımı havadan indirildi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM), X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, Gazze'deki sivillerin temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bölgenin kuzeyine dün yerel saatle 14.17'de havadan insani yardım indirme operasyonu yapıldığı kaydedildi. Operasyonda 27 bin 600'den fazla öğüne tekabül eden gıda ve 25 bin 900 şişe su yardımı yapıldığı belirtilen açıklamada, havadan insani yardımların devam edeceği mesajı verildi.

CENTCOM, daha önce de Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile ortak operasyon kapsamında, Gazze Şeridi'nin kuzeyine 11 bin 500 öğünlük insani yardımı havadan indirdiklerini duyurmuştu.


Cari işlemler hesabı aralıkta 2 milyar 556 milyon dolar açık verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Ocak 2024'te cari işlemler hesabı 2 milyar 556 milyon dolar açık verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, ocakta 4 milyar 448 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 2 milyar 792 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 2 milyar 195 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesi kaleminde 856 milyon dolarlık, ikincil gelir dengesi kaleminde de 44 milyon dolarlık net çıkış kaydedildi.


SGK prim ve diğer alacakları için gecikme cezası belli oldu

Sosyal Sigortalar (SGK) ve genel sağlık sigortası kanununun 89. maddesi kapsamında gecikme cezası oranı yüzde 3 olarak uygulanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca bu kapsamda yasanın ilgili maddesinde yer alan gecikme cezası oranı, kanuni oran olan yüzde 3 olarak belirlendi. Karar, nisan ayı başında itibaren geçerli olacak.


“MAHZEN-9” operasyonları: 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “MAHZEN-9” operasyonlarında 6 ayrı organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. 

Yerlikaya suç örgütlerini şöyle listeledi: 

İzmir’de Hasan Keser,
Kayseri’de Barış Şengül (Yılanlar),
Manisa’da Ömer Çakır,
Muğla’da Yakup Çabuk (Çabuklar),
Diyarbakır’da Oğuz Sorguç (Yurtdışı Firar),
Erzincan’da Necat Koç.


Resmi Gazete'de Akbelen kararı: Çevresindeki 190 parsellik alan kamulaştırıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bu gece Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararına göre; Akbelen Ormanı’nın çevresindeki İkizköy, Çamköy ve Karacahisar'da bulunan toplam 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı. 


Emekliye bayram ikramiyesi kararı Resmi Gazete'de

Emeklilerin bayram ikramiyesini 3 bin TL'ye çıkartan yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. Emekli bayram ikramiyeleri, artık Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde yılda iki kez, toplamda 6 bin lira olarak ödenecek. İlk emekli bayram ikramiyesinin Ramazan bayramından önceki hafta olan 1 Nisan - 5 Nisan arasında yatırılması bekleniyor.


Reuters: Bankalar kredi kartı nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü

Bankalar, kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü.

Reuters'a bilgi veren üç bankacılık kaynağı azami taksit sayısının 12'den üçe kadar indirildiğini belirtti. Bir kaynak kurumsal kredi kartları için de limitlerin sınırlandığı ifade ettiler.

Enflasyonu düşürmek kapsamında hala canlı iç talebi soğutmak ve bu kapsamda kredi büyümesini sınırlamak için sıkılaşma adımları bekleniyordu. Bankacılar sektörde kredi kartlarının, toplam kredilerin üç katı büyüdüğünü belirterek, enflasyonu yönetmek adına kredi kartlarında kısıtlayıcı bir düzenleme beklediklerini söylemişti.

BDDK verilerine göre 12 aylık değişime bakıldığında toplam kredilerde yüzde 50'nin üzerinde büyürken, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Şu anda bankaların kredi kartı nakit avans için uyguladıkları faiz oranları yüzde 4.42 seviyesinde bulunuyor.


Balon balığı avcılığına destek ödemesi artırıldı

İstilacı balon balığı ile diğer türlerin avcılığının desteklenmesi kararı kapsamında yapılan destek ödemesi miktarları artırıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, istilacı balon balığını avcılığına tane başına 25 TL, diğer türlerini avlayanlara tane başına 10 TL destek ödemesi yapılacak. Karar bu yıldan başlamak üzere 2026 yılına kadar geçerli olacak.


İstanbul'da bazı alanlar kesin korunacak hassas alan ilan edildi

İstanbul'daki Sarıyer Gerigörünüm ve Etkileşim Bölgesi 1. Etap Doğal Sit Alanının koruma statüsü yeniden değerlendirilerek, kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Sarıyer ilçesinde bulunan Sarıyer Gerigörünüm ve Etkileşim Bölgesi 1. Etap Doğal Sit Alanının koruma statüsü yeniden değerlendirilerek, krokisi, sınır ve koordinatları gösterilen alanlar kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.


AK Parti Başkan Vekili Efkan Ala: Yeniden Refah Partisi bizden 100 ilçe istedi

AK Parti Grup Başkan Vekili Efkan Ala, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı.

Yeniden Refah Partisi şle işbirliği tartışmalarına değinen Ala "Bir mutabakata varamadık" diye konuştu.

Ala şunları kaydetti:

Bizden daha ilk görüşmelerde ve ondan sonra da istedikleri yerler, bizim zaten yüzde 50'nin üzerinde oy aldığımız iller ve büyükşehirler oldu. Kocaeli'de yüzde 55 almışız. Sakarya'da yüzde 65 ile seçilmiş. İlçe olarak İnegöl. Yüzde 65 ile seçilmiş. 100'e yakın ilçeydi. O kadar detayına girmek istemiyorum. Kütahya'yı, başka yerleri istediler. Görüşmelerde şöyle bir anlayıştan hareket ettik. Bizde olan yüzde 50'nin 60'ın üstünde olan il ve ilçeyi vermemizin ne anlamı olabilir? Burada bir anlaşma sağlanamadı. Anlaşamama konusunda anlaştık. Mutabakata varılmadı ve ondan sonra da Cumhur İttifakı çatısı altında değil Yeniden Refah Partisi. Bazı yerlerde, toplantılarda, bazı adayları bunu özellikle söylüyorlar. Çok net açık biçimde Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı içerisinde değildir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU