İsrail, Muhammed ed-Dayf’ın yardımcısı Mervan İsa’nın hava saldırısıyla hedef alındığını bildirdi

Muhammed Dayf’ın Yardımcısı Mervan İsa hakkında ne biliyoruz?

İzzeddin El Kassam Tugayları komutan yardımcısı Mervan İsa / Fotoğraf: Filistin medyası

İsrail, dün düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları komutanı Muhammed ed-Dayf’ın yardımcısı Mervan İsa’yı hedef aldığını bildirerek, ölme ihtimaline işaret etti.

Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre İsrail ordusu, Hamas hareketinin üst düzey liderliğindeki üçüncü adam olan, ‘Gölge Adam’ lakaplı İsa’ya yönelik saldırı dün düzenlenmesine rağmen, konu hakkında yayın iznini bu sabah verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail güçleri, genç yaşta katıldığı Hamas saflarındaki örgütsel faaliyetleri nedeniyle, ‘Birinci İntifada’ olarak bilinen dönemde İsa’yı beş yıl boyunca hapiste tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tel Aviv, İsa hayatta kaldığı sürece kendisi ile Hamas arasındaki ‘zihin savaşı’ olarak tanımladığı şeyin devam edeceğini iddia ediyor.

İsa’yı ‘söylemlerin değil eylemlerin adamı’ olarak tanımlayanlar, ‘plastiği metale dönüştürebilecek’ kadar inanılmaz derecede zeki olduğunu söylüyorlar.

İsa, İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasını sağlayan ‘Özgürlüğe Sadakat’ anlaşması kapsamında serbest bırakılan mahkumların kabulü sırasında çekilen bir grup fotoğrafında yer aldığı 2011 yılına kadar geniş çapta tanınmamıştı.

İsa gençliğinde, örgütün faaliyetlerine aktif olarak katıldı, güçlü yapısıyla akranları arasında öne çıktı.

Aynı zamanda iyi bir basketbolcu olan İsa, ‘Filistinli Komando’ lakabını kazandı.

Ancak 1987 yılında Hamas hareketine katılmak suçlamasıyla İsrail tarafından tutuklandığı için etkili bir spor kariyeri olmadı.

Daha sonra 1997’de Filistin Yönetimi tarafından gözaltına alındı ​​ve 2000’de Mescid-i Aksa İntifadası’nın patlak vermesine kadar serbest bırakılmadı.

İsa, Filistin Yönetimi hapishanelerinden serbest bırakıldıktan sonra, Kassam Tugayları’nın yarı askeri hücrelerden organize bir askeri yapıya dönüştürülmesinde, askeri hiyerarşiye göre taburlar ve birimler oluşturmada çok önemli bir rol oynadı.

Hareketteki öne çıkan rolü nedeniyle özellikle İkinci İntifada’dan sonra İsrail'in hedefi haline geldi.

İsrail, 2006 yılında Genelkurmay’ın Muhammed Dayf ve Kassam Tugayları’nın diğer üst düzey liderleriyle yaptığı toplantı sırasında ona suikast girişiminde bulundu.

Ancak bu suikasttan kurtuldu ve İsrail onu ortadan kaldırma hedefine ulaşamadı.

Ayrıca İsrail’in 2014 ve 2021’de Gazze’ye düzenlediği saldırılarda savaş uçakları evini iki kez yıktı. Bu saldırılardan birinde kardeşi hayatını kaybetti.

2009 Gazze ablukası sırasında 9 yaşındaki oğlu Baraa böbrek yetmezliği yaşadı.

İsrail, durumunun ciddiyetine rağmen tıbbi tedavi için Gazze dışına seyahatine izin vermedi ve oğlu vefat etti.

Mart 2023’te Mervan İsa, Mescid-i Aksa’ya müdahale edilmesi halinde ‘bölgede deprem yaşanacağı’ uyarısında bulunmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU