16 yaşındaki İklim aktivisti Thunberg'den Beyaz Saray önünde protesto

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ne katılmak için New York'a giden 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Beyaz Saray önünde yüzlerce destekçisiyle birlikte iklim protestosunda bulundu

İsveçli iklim aktivisiti Greta Thunberg ve destekçileri, Washington'da Beyaz Saray önünde protesto eylemi yaptı / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'ne katılmak için Avrupa'dan yola çıkıp sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu'nu geçerek New York'a ulaşan 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg, Beyaz Saray önünde iklim protestosu yaptı. 

Thunberg, küresel iklim krizine karşı başlattığı ve her cuma düzenlediği  ''Fridays For Future" (Gelecek İçin Cumalar) eylemini, ABD'de New York'tan sonra başkent Washington'da devam ettirdi. 

Beyaz Saray önünde yapılan protestoya öğrenci ve iklim aktivistlerinden oluşan yüzlerce kişi katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Asla pes etmeyin"

Başlattığı eylemle dünyada çok sayıda gence ilham veren Thunberg, çevreyi kirletenlere karşı baskıyı sürdürme çağrısı yaptığı konuşmasında "Asla pes etmeyin" dedi.

Eyleme katılanlara teşekkür eden Thunberg "Buraya geldiğiniz için hepinizle gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

16 yaşındaki aktivist Washington'da yaklaşık bir hafta daha kalacak ancak ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden kimseyle görüşmeyecek.

Amerikan NPR radyosuna konuşan Thunberg "Bilimi kabul etmek istemeyenlerle görüşmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Küresel iklim krizinin gerçekliğini açıktan sorgulayan Trump, ülkesini Paris İklim Anlaması'ndan çekme niyetini duyurmuş ayrıca ABD'deki fosil yakıt üretimini artırma yönünde politikalar izlemişti.

20 Eylül'de Küresel İklim Grevi yapılacak

Thunberg, 20 Ağustos 2018'de İsveç'in iklim değişikliği konusunda harekete geçmesini sağlamak için her cuma okula gitmemeye başlamış ve parlamento önünde oturma eylemleri yapmıştı.

Uluslararası Af Örgütü pazartesi günü en önemli ödülü olan Vicdan Elçisi Ödülü'nü genç aktiviste verecek. Thunberg ayrıca 18 Eylül'de de Demokratlar'ın davetiyle ABD Kongresi'nde bir konuşma yapacak.

New York’ta gerçekleşecek BM İklim Eylem Zirvesi'nden önce, 20 Eylül'de de 'Üçüncü Küresel İklim Grevi' yapılacak. 

New York kenti yöneticileri iklim grevini desteklediğini duyurmuştu. Gösterilere kentteki 1700 okulda okuyan öğrencilerin katılması bekleniyor. 

23 Eylül'deki BM İklim Eylem Zirvesi'nde de konuşma yapması beklenen Thunberg, dünya liderlerine önümüzdeki 10 yıl içinde karbo emisyonlarını yüzde 45 oranında düşürme ve 2050 itibarıyla da net sıfır emisyon hedefini benimseme çağrısı yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU