ABD, Rus oligarkın el konan yatının bakımına 20 milyon dolar harcadı

"Maliyetler artık aşırıya kaçıyor"

Amadea, 106 metre uzunluğunda (AFP)

ABD, Rus oligark Süleyman Kerimov'un el konan süper lüks yatının bakımı için toplamda yaklaşık 20 milyon dolar harcadı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Amadea adlı yatın bakımı için aylık yaklaşık 1 milyon dolar harcandığını aktardı.

Haberde, federal savcıların söz konusu maliyetlerden ötürü lüks yatın satılması için New York Güney Bölgesi Mahkemesi'ne 1 Mart'ta başvuru yaptığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvuru metninde, Amerikalı vergi mükelleflerinin, Amadea'nın bakımı için ayda yaklaşık bir milyon dolar ödemesinin "aşırıya kaçtığı" belirtildi. 

Rus oligark Eduard Kudaynatov ve yatın kayıtlı olduğu Millemarin Investments firmasıysa satışın durdurulması için karşı başvuruda bulundu. 

Kudaynatov ve Millemarin, ABD'nin yata el koymasına karşı açtıkları davanın sonuçlanmadığına dikkat çekerek, hukuki süreç bitmeden yatın satılmaması gerektiğini savunuyor.

Britanya Denizaşırı Toprakları'nda yer alan şirketle Rus oligark, Washington yönetimi tarafından Amadea'ya el konmasının yanlış bir karar olduğunu ileri sürerek, yatın geri verilmesi halinde ABD yönetiminin masraflarının da karşılanacağını söyledi. 

Fiji, Lautoka kentindeki Queens Rıhtımı'na demirleyen Amadea'ya 15 Nisan 2022'de el konduğunu bildirmişti. Daha sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, söz konusu işlemin ABD'nin talebi üzerine gerçekleştirildiği aktarılmıştı. 

Süper yat, Washington yönetiminin talebi üzerine 7 Haziran'da ABD'ye gönderilmişti. 

Kaliforniya eyaletindeki San Diego şehrinde tutulan Amadea'nın başta Kudaynatov'a ait olduğu iddia edilmiş, daha sonra yatın asıl sahibinin Kerimov olduğu anlaşılmıştı.

2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Rus oligarklara yaptırım uygulamaya başlayan ABD, 2018'de 57 yaşındaki Kerimov'u da listeye dahil etmişti.

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın oligarklardan olduğu gerekçesiyle Kerimov'u 15 Mart 2022'de yaptırım listesine almıştı.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU