İsrail’in Beyaz Saray yakınlarında casusluk yaptığı iddialarına rağmen "Trump’tan hiç tepki gelmedi"

Eski yetkililerden biri, “Tepki… son yönetimde olacağından çok daha farklıydı” dedi

Trump, Kudüs’teki Ağlama Duvarını ziyaret eden ilk ABD başkanı (Reuters)

Yeni bir habere göre Donald Trump’ın Beyaz Saray’ın yakınlarında bulunan casusluk cihazlarını kurmakla suçlanan İsrail’e karşı harekete geçmemesi eski istihbarat yetkililerini şarşırttı.

“Vatozlar” denen cihazlar, çevredeki cep telefonlarının kime ait olduğunu tespit edip, kullanıcıların coğrafi konumunu da içeren tanımlayıcı bilgilerini cep telefonlarından elde edebiliyor. Eski yetkililer Politico’ya verdikleri demeçte, ABD hükümetinin Beyaz Saray’ın yakınlarında ve Washington’ın “hassas yerlerinde” bulunan cihazların arkasında “büyük ihtimalle” İsrail’in olduğunun belirlediğini söyledi.

Yetkililer cihazların muhtemelen Trump’ı ve yakın çevresini gizlice izlemek için yerleştirildiğini belirtti. Haber kanalına konuşan üç eski üst düzey ABD yetkilisi, hükümetin iki sene içinde yabancı mevcudiyetinin arkasında yüksek ihtimalle İsrail’in olduğunu belirlemiş olmasına rağmen başkanın harekete geçmediği ifade etti.

Politico’ya konuşan eski yetkililerden biri, “Tepki… bir önceki yönetimin verebileceğinden çok farklıydı. Mevcut yönetimin konuyu ele almakla ilgili daha farklı tasarıları var” dedi.

Ülkenin başkentinde federal yetkililerin gizlice dinlendiği vakalar nadiren yaşanmıyor; bunlar Trump ve ortaklarının Washington’a taşınmasından çok önce de meydana gelmişti. Buna rağmen eski istihbarat yetkilileri, geçmiş yönetimlerin eğer Beyaz Saray yakınlarına casusluk cihazları yerleştirdiğini ortaya çıkarsaydı İsrail’e yönelik en azından resmi ve diplomatik bir kınama yapacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski yetkililerden biri İsraillilerin, deniz aşırı istihbarat toplama yöntemlerine gelince epey agresif olduğunu söyleyerek, “Bunların hepsi İsrail devletinin güvenliğini korumakla ilgili ve bu hedefe ulaşmak için gerektiğini düşündükleri her şeyi yaparlar” diye ekledi.

Yetkililer ayrıca, ABD’nin de İsrail’e karşı agresif bir istihbarat toplama faaliyetinin olduğunu söyledi. Eski üst düzey istihbarat yetkililerinden biri de “Sanki biz Tel Aviv’de ne yapıyoruz, düşünün bakalım” diye konuştu.

Bir yetkiliye göre, uzmanllar “cihazları yerleştiren kişilerin kullandığı tekniklere dayanarak” casusluk girişiminden hangi yabamcı grupların sorumlu olduğunu genellikle saptayabiliyor.

Yetkililer ayrıca, analistlerin daha sonra “verileri almak için cihaza kimin eriştiğini ortaya çıkardığını” da söyledi.

İsrail hükümeti daha önce, 2017’de Washington’da vatoz cihazlarının bulunmasının ardından suçlamaları reddetmişti. Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Uzun süredir bir taahhüt mevcut ve İsrail hükümeti ABD’de herhangi bir istihbarat faaliyetiyle ilgilenmiyor. Bu talimat kesinlikle istisnasız uygulanıyor” dedi.

Beyaz Saray görüş alma taleplerine cevap vermedi.

 

 

Trump, İsrail için önceki herhangi bir ABD başkanından daha fazla şey yapmakla övünmüş, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve Amerikan büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımıştı. Geçen sene mayısta gerçekleşen taşınma 50’den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan protestoları alevlendirmişti.

Trump bu yıl çatışmalı Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıyarak bölgenin Başbakan Binyamin Netanyahu’ya bir “hediye” olduğunu söylemişti. Netanyahu buna, ABD Başkanını antik Pers kralı II. Kiros’la karşılaştırarak yanıt vermişti.

Bunun yanında Trump geçen ay, kendisini öven sağcı bir komplo teorisyeninin sözlerini Twitter hesabından alıntılamıştı. Söz konusu alıntıda ABD başkanı "İsrail'in Kralı" diye nitelenmiş ve İsrailli Yahudilerin onu "Tanrının ikinci kez gelişi" gibi sevdikleri iddia edilmişti.

ABD Başkanı bu açıklamanın ardından Demokrat Parti adaylarına oy veren Yahudi Amerikalıların “genel bir bilgisizlik ya da müthiş bir sadakatsizlik içinde olduklarını” belirttiği tartışmalı bir açıklamayla ani bir toplumsal tepki uyandırmıştı. Trump ayrıca iki Müslüman Demokrat siyasetçiyle olan savaşına Netanyahu’yu da dahil ederek, antisemitik diye tanımladığı ifadeler üzerinden Netanyahu’dan İlhan Ömer’in ve Rashida Tlaib’in İsrail’e girişini engellemesini istemişti.

Trump, Kudüs’teki Ağlama Duvarını ziyaret eden ilk ABD başkanıydı. Ziyaret, Beyaz Saray’ın Ağlama Duvarı’nın İsrail’e ait olduğuna inanıp inanmadığını söylemeyi reddetmesiyle tartışma yaratmıştı.

Haberlere göre İsrail’in ilhak ettiği Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim inşası da Trump göreve geldiğinden bu yana hızla artmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU