Çatışmaların sürdüğü Libya'da mülteci krizi giderek büyüyor

Hafter güçleri ile Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri arasında yaşanan çatışmalar, mültecilere yardım ulaşmasını engellerken, bazı mülteciler yer değiştirmek zorunda kalıyor

Libyalı çocuklar başkent Trablus’un doğusundaki Tacura şehrinde gıda yardımı alıyor / Fotoğraf: Reuters

Libya’nın başkenti Trablus’un güneyinde bulunan Geryan şehri yakınlarındaki bir bölgede dün şiddetli çatışmalar yaşandı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) bölgeye çok sayıda asker gönderdi.

Hafter güçleri ise önceki gün Geryan’daki petrol istasyonunda çatışmaların meydana geldiğini, bazı milis güçlerinin yakıt elde etmesine engel olmak için çıkan çatışmada bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Hafter güçlerine bağlı basın merkezinden yapılan açıklamada, üç eksende tüm merkez noktalarının kontrol altına alındığı belirtildi. Açıklamada, vatandaşların hava saldırılarından korktuğu için evlerinden çıkmadığı da ifade edildi. 

Hükümet yanlısı yerel medyada çıkan haberlere göre, UMH tarafından yürütülen "Öfke Volkanı" operasyonu güçlerinin, dün el-Arban bölgesinde Hafter güçlerinin takip ettiği ve 4 silahlı aracı vurulduğunu aktarıldı.

Reuters tarafından yayınlanan bir raporda, Halife Hafter liderliğindeki Ulusal Ordu ve UMH güçleri arasında devam eden çatışmalar sebebi ile Libyalı mültecilerin sorunlarının arttığı kaydedildi.

libya-mülteciler-reuters
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre, Libya’daki mülteci sayısı 268 bini aştı. Mültecilerin önemli bir kısmının 2014 ila 2017 yılları arasında Hafter güçlerinin kontrolü sağladığı ve Libya’nın en büyük ikinci şehri olan Bingazi’den olduğu vurgulandı / Fotoğraf: Reuters

 

Şehrin güney banliyölerinde saldırılar dursa da birçok kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Libya’da evlerinden ayrılan insanların bir kısmı kamuya açık alanlara yerleşirken, bir kısmı da Akdeniz’e yakın bölgelere çadır kuruyor.

Trablus çevresine yayılmış barınaklarda şartlar ağır. Mülteciler, yetkililerin dikkatini çekmek için Serrac’a bağlı hükümet merkezlerinin kapılarında bekliyor.

Reuters’ın UMH Göç ve Mültecilerden Sorumlu Devlet Bakanı Yusuf Ebu Bekir Celal’ın sözlerinden alıntıladığı habere göre, yeni mülteciler kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşurken hükümet 100 milyon eğitim yardımına ek olarak 120 milyon Libya dinarı (85,7 milyon dolar) yardımda bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU