HDP Sözcüsü: Diyarbakır’daki ailelerin talebi son derece haklıdır

Günay Kubilay: PKK'nin alıkoyduğu asker ve polislere ilişkin önerimiz hala geçerlidir

Fotoğraf: HDP

Diyarbakır'da çocuklarının HDP tarafından PKK'ya götürüldüğü iddiasıyla parti binası önünde eylem yapan ailelerle ilgili Parti Sözcüsü Günay Kubilay’dan açıklama geldi.

“Bizim de talebimiz gençlerin evlerine sağ salim geri dönmesi”

Ankara’daki genel merkezde konu hakkında açıklamalarda bulunan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, 3 Eylül’den beri Diyarbakır'daki parti il başkanlığı önünde eylem yapan annelerin talebinin “son derece haklı” olduğunu belirtirken şunları söyledi:

Bizim de talebimiz hiç kimsenin tırnağı dahi kanamadan toplumsal barışın sağlanarak bütün gençlerin evlerine sağ salim geri dönmeleridir. Son 4 senedir her gün ölümün kutsandığı, ölü sayacı gibi ölüm rakamlarının bizzat bakanlar tarafından ekranlarda gururla verildiği, tabutlara yaslanarak mitinglerin yapıldığı, çocuklar ölmesin diyenlere ceza verildiği, barış talebinde bulunanların işlerinden edildiği ve hapse atıldığı dönemlerde de biz, barış olsun çocuklar evlerine sağ salim dönsün, analar ağlamasın dediğimiz için bu iktidarın saldırılarına maruz kaldık. Kalmaya devam ediyoruz.

“Ne yazık ki, bu siyasi iktidar koşullarında suç olması gereken savaş olağan bir politika, olağan bir politika olması gereken barış suç unsuru olarak niteleniyor” görüşünü dile getiren Kubilay partisinin bu konuda duruşunun net olduğunu söyledi.

“Herkese namlu gösteriyorlar”

HDP’nin talebinin bütün gençlerin güven içinde eve dönmesi olduğunu söyleyen sözcü, “Peki AKP-MHP koalisyonu ne diyor, Saray ne diyor? Barış mı diyorlar, gençler sağ salim dönsün mü diyorlar? Tabii ki hayır. Savaş çığırtkanlığı yapmaya devam ediyor, herkese namlu gösteriyor, ölüm naraları atıyorlar” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kayyım gaspının üstünü örtmek için annelerden söz ediyor”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumartesi Anneleri’nin İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirmek istediği eylemin yasaklanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada kullandığı, “Galatasaray Meydanı’nın, terör örgütlerinin sözde ortak meşruiyet alanı haline getirilmesine de müsaade etmeyeceğiz. Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçoz terör örgütlerine de teslim etmez” ifadelerine gönderme yapan Kubilay, şunları söyledi:

Hepimizin hafızalarında diridir. Cumartesi Anneleri’ne paçoz diyerek coplatanlar, toplandıkları alandan Cumartesi Annelerini kovanlar, Gebze’de cezaevi önündeki anneleri coplatanlar, şimdi siyasi rant sağlamak için, kayyım gaspının üstünü örtmek için annelerden söz ediyor. Bazı kavramlar bazı ağızlarda ne yazık ki çok eğreti duruyor. Eğer hala bir çözüm ısrarı varsa çağrımız nettir.

PKK’nın alıkoyduğu askerlerle ilgili heyet kurma önerisini tekrarlayan Kubilay, şöyle devam etti:

Örneğin bu olaydan çok daha önce toplumun önüne gelmiş olan PKK'nin alıkoyduğu asker ve polislere ilişkin önerimiz hala geçerlidir. Ne demiştik? İnsan hakları kuruluşlarının da içinde yer aldığı bir heyet kuralım önerimiz olmuştu. Bu öneriye önce AKP karşı çıkmıştır. Bir kez daha tekrar ediyoruz. İktidar, oluşturulacak bir heyete engel çıkarmadığı ve güvence verdiği takdirde içinde insan hakları kuruluşlarından temsilcilerin de olduğu bir heyet oluşturulabilir ve hızla bu sorunu çözebilecek adımları atabilir.

Partilere çağrı

Meclis’teki tüm siyasi partilere de çağrı yapan sözcü, şunları kaydetti:

Bu vesileyle bir kez daha AKP iktidarı ve onunla ittifak içinde olan güçleri annelerin özlemini ve acılarını ırkçı politikalara ve özel savaş politikalarına malzeme etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Başta AKP olmak üzere meclisteki tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz. Bu çocuklar neden dağdalar, neden birbirini vuruyorlar? Annelerin acılarını dindirecek, gözyaşlarını dindirecek olan nedir? Gelin Meclis'te içinde bütün partilerin yer aldığı bir çözüm komisyonu kuralım. Açık açık tartışalım, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümünü konuşalım. Eğer amaç siyasi rant değil de ailelerin çocuklarına sağ salim kavuşmasının yolunu açmaksa yapılacak olan bellidir.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU