Savaş sonrası şüpheli şekilde ölen Rusların sayısı 50'yi aştı

Ölümler üç kıtaya yayıldı

İspanyol yetkililer Kuzmanov suikastında Çeçen mafyasının kullanıldığı iddiasının üzerinde duruyor (Reuters)

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal harekatına başlamasının ardından tüm dünyada şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rusların sayısı ciddi şekilde arttı.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, konuyla ilgili Vikipedi başlığında şu ana kadar 51 ismin listelendiğine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son iki yıldaki şüpheli Rus ölümlerinin üç kıtaya yayıldığını belirten gazete, bunlardan bazılarının Moskova için tehlikeli fikirlere sahip olduğunu, bazılarının çıkar savaşlarının ortasında kaldığını, bazılarının da gerçekten doğal yollarla ölmüş olabileceğini yazdı.

Savaşın başından bu yana Londra'da asılmış, Porto Riko'da boğulmuş Rus işadamlarının bulunduğunu, Putin muhalifi milletvekili Pavel Antov'un Hindistan'da kaldığı otelin çatısından düşerek öldüğünü ve Rusya Bilim Bakan Yardımcısı Pyotr Kucherenko'nun da Küba'dan dönerken uçakta gizemli bir şekilde hayatını kaybettiğini hatırlatan gazete, ölümlerin sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti.

Haberde ayrıca geçen ay, petrol devi Rosneft'in CEO'sunun oğlu Igor Seçin'in Moskova'da kaldığı evde ölü bulunduğu belirtildi.

Şüpheli görülen ölümlerin hiçbirinde Kremlin'in izine rastlanamadı. Ancak gazete, ölümlerin çoğunun "tiyatro senaryoları gibi kamuoyunun ilgisini çekecek şekilde" tasarlandığını öne sürdü.

Ukrayna savaşı sırasında ölen şüpheli Rusların en ünlülerinden biri şüphesiz Wagner lideri Yevgeni Prigojin'di. Wagner'in Kremlin'e karşı silahlı ayaklanma girişiminden bir süre sonra ölen Prigojin'in uçağı şüpheli bir şekilde düşmüştü.

2020'de Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlenen Rus muhalif Aleksey Navalni de, geçen haftalarda Sibirya'da tutulduğu cezaevinde benzer bir akıbeti paylaşarak şüpheli şekilde hayatını kaybetmişti.

Dünya gündeminde oturan son şüpheli ölüm haberiyse İspanya'dan gelmişti. Kullandığı helikopterle birlikte ülkesinden kaçarak Ukrayna'ya sığınan Rus pilot Maxim Kuzmanov, İspanya'da kaldığı tatil kasabasında vurularak öldürülmüştü.

Mafya cinayetlerine benzeyen cinayette Kuzmanov 6 yerinden vurulduktan sonra saldırganların kullandığı otomobil tarafından ezilmişti.
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Rferl

DAHA FAZLA HABER OKU