Akdeniz’de ilk kez görülen balığa Fenerbahçe adı verildi

İskenderun Teknik Üniversitesi, araştırmaları sırasında rastladıkları Türkiye sularında ilk kez görülen sarı lacivert balığa Fenerbahçe ismini koydu. Üniversite, Orman Bakanlığı’na da başvurarak Fenerbahçe’nin kayıtlara girmesini sağladı

Fotoğraf: Youtube

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü projesi kapsamında İskenderun Körfezi’nde yaptığı çalışmalar sırasında, Türkiye denizlerinde görülmeyen bir balık türüne rastlandı. 

 Deniz Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, bilimsel adı "Pomacanthus imperator" olan balığın daha çok tropik denizlerde yaşayan bir balık türü olduğunu ve Türkiye denizlerinde ilk kez rastlandığını söyledi.

Bakanlık kayıtlarına geçti

Pof. Dr. Turan, balığın Türkiye sularında görülmesinin iklim değişikliği ve Akdeniz'in ısınması olduğunu aktardı:

Akdeniz'in ısınması Türkiye denizlerine doğru bir göç oluşturmaktadır. Bunun sonucu olarak Kızıl Deniz'den gelen birçok balık buralara giriş yapıyor.

Bu da en son tespit ettiğimiz "Pomacanthus imperator" olarak bilinen balıktır. Akvaryum tarzı bir balıktır. Bunun gibi daha önce de papağan balığı ve aslan balığı kayıtlarını verdik. Bu da o tarzlar gibi renkli, gösterişli bir balıktır.

Bunun herhangi bir zehirli etkisi görülmemektedir. Biz buna Fenerbahçe formasına benzediği için Fenerbahçe adını vermeyi uygun gördük. Tarım ve Orman Bakanlığına da bildirerek Türkiye denizlerinde yeni bir tür olarak 'Fenerbahçe' balığı görülmüş ve kayıtlara geçmiş oldu.

Literatüre girecek

Balık çeşitliğinin arttığı İskenderun Körfezi'nin adeta bir akvaryuma döndüğünü söyleyen Turan, Fenerbahçe’nin uluslararası literatüre de gireceğini söyledi:

Balığın Akdeniz'de görüldüğü ve adının Fenerbahçe olduğu, uluslararası bilim dergisi Natural and Engineering Sciences tarafından yayın aşamasında kabul edildi. Yayın sonrası bu balığı 'Fenerbahçe' adıyla uluslararası literatüre kazandırmış olacağız.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU