İsrail sağı, Yüksek Mahkeme’deki tek Arap yargıcı görevden almaya çalışıyor

Yargıç Kabub’a yöneltilen suçlama, avukat kızının sahibi olduğu hukuk firmasını ziyaret etmesiyle başladı

Eylül ayında yapılan Yüksek Mahkeme toplantısı / Fotoğraf: Reuters

İsrail hükümetindeki aşırı sağ, Yüksek Mahkeme’deki tek Arap yargıç olan Halid Kabub’un ‘yargı etiği kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla’ görevden alınmasını amaçlayan bir gündem maddesini Yargıç Seçme Komitesi’ne sunmaya çalıştı.

Bu girişim, yargıçların atanmasına ilişkin komitede bulunan, hükümet koalisyonunun üç üyesi olan Adalet Bakanı Yariv Levin, Yerleşim ve Ulusal Vizyon Bakanı Orit Strock ve Knesset üyesi Yitzhak Kroizer tarafından yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yetkililer tarafından Yargıç Kabub’a yöneltilen suçlama, avukat kızının sahibi olduğu hukuk firmasını ziyaret etmesiyle başladı.

Şarku’l Avsat’ın İsrail medyasından aktardığına göre Yargıç Kabub’un kızının firmasında kendisinin büyük bir portresi asılıydı.

Kabub, hukuk firmasını ziyaretinde bu fotoğrafın önünde poz verdi ve bu fotoğraf kızı tarafından firmanın Instagram hesabında yayınlandı.

İsrail sağının önde gelenleri, bunu yargıcın ‘ticari propaganda’ eylemi olarak göstermeye çalışarak, durumun meslek etiği açısından hoş olmadığını vurguladı.

Levin, Strock ve Kroizer, bu konuyu Yargı Seçim Komitesi’nin dünkü toplantısında gündeme getirmeye çalışarak, Yüksek Mahkeme Başkan Vekili Uzi Vogelman ve diğer komite üyelerinden bu konuda destek istedi.

Ancak Komite yetkilileri kendilerine, Kabub’a yönelik iddiaların şu anda incelendiği ve disiplin cezasının ancak soruşturma tamamlandıktan sonra verilebileceğini söyledi.

Ancak Arap Yargıcı görevden almaya çalışan üç yetkili pes etmedi ve komite üyelerine tutumlarını değiştirmeleri için bir ay süre tanınacağı tehdidinde bulundu.

Levin, Strock ve Kroizer, aksi takdirde onları buna mecbur edecek başka hukuki tedbirlere başvurulacaklarını da ekledi.

Yafa’da ikamet eden Yargıç Kabub (67) ve daha önce Tel Aviv Bölge Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

2022 yılında Yüksek Mahkeme’deki görevini üstlenen ve buradaki 15 yargıç arasında tek Arap olan Kabub, ceza davalarında uzman olan en önde gelen yargıçlardan biri olarak kabul ediliyor.

Kabub, Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısına karşı oy kullandığı için İsrail sağı onu ‘düşman’ olarak görüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU