Dünya'ya en yakın kara delik, aniden parlamaya başladı

"Daha önce hiç böyle bir şey görmedik"

Galaksimizin kalbindeki dev kara delik alışılmadık derecede parlak bir hal aldı ve bilim insanları bu önemli değişim için hiçbir açıklama bulamıyor.

Araştırmacılar kara deliğin daha önce gördüklerinden çok daha fazla yıldızlar arası gaz ve toz yemeye başladığını söyledi. Bilim insanları durumu ilk fark ettiğinde yanlışlıkla bir yıldıza baktıklarını sandılar. Ancak yapılan öteki araştırmalar kara deliğin, gök bilimcilerin hiç de beklemeyeceği davranışlar sergilediğini açığa çıkardı.

Los Angeles'ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCLA) Fizik ve Astronomi Profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Andrea Ghez “Süper kütleli kara deliği incelediğimiz 24 yıl boyunca hiç böyle bir davranış görmedik. Beslenmesine baktığımızda genelde sessiz sakin, zayıf bir kara delik. Bu büyük şölene neyin yol açtığını bilmiyoruz” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları 2003'ten beri Hawaii ve Şili'deki gözlemevlerinden gelen verileri inceledi. Araştırmacılar 13 Mayıs günü kara deliğin daha önce olduğundan iki kat daha parlak göründüğü fark ettiler. Kara delik bu yıl iki başka gecede daha inanılmaz derecede parlaklaştı.

Değişikliklerin “eşi benzeri görülmemiş” olduğunu söyleyen bilim insanları bunun nedenini henüz bilmiyor.

Araştırmacıların tespit ettiği aydınlık çoğunlukla kara deliğin yuttuğu gaz ve toz sonrası ortaya çıkan radyasyondan kaynaklanıyor. Yaşananlar kara deliğin faaliyetinde büyük bir değişimin başlangıcı olabilir.

Keşfi açıklayan makalenin yazarı UCLA Fizik ve Astronomi Profesörü Mark Morris “Asıl soru şu: Kara delik yeni bir aşamaya mı giriyor. Yani örneğin, musluk açıldı ve karadelik 'kanalından' içeri giren gazın oranı uzun süreliğine arttı mı, yoksa biz sadece alışılmadık gaz kütlelerinin içeri çekilişini yeni mi görüyoruz” dedi.

 

kara delikk.jpg
Kara delik dünya tarihinde ilk defa geçen nisanda yakından görüntülenmişti (AFP)  ​​​

 

Bölgeyi incelemeye devam edecek olan bilim insanları yeni görüntülerin bu soruyu cevaplamaya yardımcı olacağını umuyor. Bu da kara deliklerin nasıl büyüdüğünü, galaksi ve daha geniş evren üzerinde ne tür etkileri olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir.

Parlamanın sebebi geçen yaz kara deliğe çok yaklaştığı görülen yıldız ya da G2 adıyla bilinen gizemli nesnenin 2014'te dış katmanını kara deliğe kaptırmış olması olabilir. Bilim insanları ayrıca, kara deliğin yanından geçen büyük asteroitlerin de bu olaya sebep olabileceğini söyledi.

Kara delik Dünya üzerindeki yaşam için tehlike oluşturmuyor. Kara deliğin bizden 26 bin ışık yılı uzakta ve saçtığı radyasyonun Dünya'da herhangi bir etkisi olması için 10 milyar kat daha parlak olması gerekiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU