Prof. Okan Tüysüz: Elazığ ve İzmir depremleri sonrası TBMM araştırma komisyonlarına 593 öneri yapıldı, hiçbiri hayata geçmedi

"Yani biz çok rapor hazırlarız, çok yol haritaları çizeriz ama o raporlar genellikle raflarda kalır"

Fotoğraf: AA

Bilim Akademisi üyelerinden Prof. Dr. Okan Tüysüz, 2020'de İzmir ve Elazığ'da yaşanan depremlerden sonra TBMM Araştırma Komisyonlarında toplam 593 öneri yapıldığını ve bu önerilerin hiçbirinin hayata geçirilmediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısa Dalga'da yayınlanan habere göre Tüysüz; Türkiye'de 24 il, 110 ilçe ve 580 tane köyün diri faylar üzerinde olduğunu söyleyen Tüysüz "Ege Bölgesi'nde Balıkesir aşağıya doğru Izmir, Muğla Denzili'nin önemli bir kısmı diri faylar üzerine oturuyorlar" dedi.

Tüysüz sözlerini şöyle sürdürdü:

2020'de iki deprem oldu; İzmir ve Elazığ'da. Meclis'te araştırma komisyonları kurdu. Bilim insanlarını, mühendisleri, şehir plancılarını, mimarları çağırdılar. 'Niçin biz bu hasarları gördük ve geleceğe yönelik ne yaparsak bu hasarları görmeyiz' diye soruldu. 2023'te de komisyon kuruldu. Bu iki komisyonda birinde 295, birinde 298 öneri var. Bu önerilerin kaç tanesi yerine getirildi derseniz, neredeyse hiçbiri. Yani biz çok rapor hazırlarız, çok yol haritaları çizeriz ama o raporlar genellikle raflarda kalır. O yol haritalarına adım atmaya kimse cesaret edemez.

Tüysüz deprem tehlikesinin en yakın olduğu ve nüfusun en yoğun olduğu bölge İstanbul ve Marmara çevresi olduğunu da kaydederek, en riskli ilçelere dair şu bilgileri verdi:

Sadece İstanbul'da 1 milyon 160 bin bina var. 750 bin civarında bina depreme dayanıksız. Bunların içerisinde de 70 - 90 bin tanesinin çok ağır hasar alacağı ya da çökeceği söyleniyor. Dolayısıyla öncelik buradadır. İstanbul'un olası bir depremde en çok hasar görmesi beklenen yerleri nüfusun en yoğun olduğu yerlerdir. Eminönü'nden tutun Silivri'ye kadar sahil şeridi. Bakırköy, Yeşilköy, Eminönü, Fatih buralar en çok etkilenecek yerler. Nüfus dağılımına bakarsanız İstanbul'un en yoğun nüfulu yerleri. Oysa depremle mücadelede adettir; deprem olacak yerde nüfus arttırılmaz, sanayi arttırılmaz. Ama bizim bütün sanayimiz ve nüfusumuz deprem hatlarının üstüne ya da çok yakınına yerleşmiştir.

 

Kısa Dalga, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU