Emniyetin kürtaj listesi talebi geri çekildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü’nden 'polikistik over sendromu' olan ve kürtaj yaptıran 30-40 yaş aralığındaki kadınların listesini istemişti

Fotoğraf: AA

İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün sağlık kuruluşlarından polikistik over sendromu olan ve kürtaj yaptıran kadınların listesinin talep edilmesi kararının geri çekildiğini duyurdu.

Tabip odası, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda talepten vazgeçildiğini açıkladı:

Tepkilerimiz sonuç verdi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Polikistik Over Sendromu olup kürtaj yaptıran 30-40 yaş arası kadınları ‘fişlemekten’ geri adım attı. Dediğimiz gibi: Aslolan hekimliktir!

 

 

İstanbul Emniyeti Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü’nden 2017-2019 tarihleri arasında tüm kamu ve özel hastanelerde doğurganlığı olumsuz etkileyen 'polikistik over sendromu’na sahip ve kürtaj operasyonu geçiren 30-40 yaş aralığındaki kadınların listesini istemişti.

Emniyetin ‘ivedi’ ve ‘gizli’ ibaresiyle 29 Ağustos’ta gönderdiği talepte listenin en geç 13 Eylül’e kadar kendilerine ulaştırılması gerektiği belirtilmişti.

Tepkiler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bir şüpheliyi ihbar eden başka bir kişinin ‘polikistik over sendromu’na sahip olduğu, ancak kendisine ulaşılamadığı için söz konusu kayıtlara ihtiyaç olduğu gerekçesiyle yapıldığı ifade edilmişti:

Yürütülen soruşturma süresince tüm araştırmalara rağmen ihbar eden şahsa ulaşılamadığı ve soruşturmadaki bilgilerden ihbarcının 2017-2019 yılları arasında İstanbul ilinde "Polikistik Over Sendromu" tanısıyla tedavi gördüğünün tespit edildiği anlaşıldığından, bu nedenle söz konusu tarihler arasında bu tanıyla tedavi gören şahsın tespitine yöneliktir.

 

Söz konusu talebe Türk Tabipler Birliği’nden tepki gelmiş, “Meslektaşlarımıza ve bütün sağlık otoritelerine uluslararası hekimlik uygulamalarını hatırlatır, sır saklama yükümlülüğüne uygun tutum almalarını bekleriz. Zira aksi kişi hak ve özgürlüklerine müdahaledir ve suçtur” açıklaması yapılmıştı.

Polikistik over sendromu nedir?

Doğurganlığı olumsuz etkileyen, kısırlığa zemin hazırlayan "Polikistik over sendromu", yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda (poli) kistin oluşumuyla başlıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adet düzensizliği ile kendini belli eden hastalıkta, yumurtalıklarda oluşan kistler, yumurtlama düzenini bozuyor.

Hormonal yapının bozulmasıyla tüylenme ve sivilce oluşumu da görülüyor. Dış görünüşün bozulması kaynaklı psikolojik sorunlar da oluşabiliyor. 

Bu hastalığa sahip olan kadınlarda çocuk sahibi olamama sorunu sıklıkla gözleniyor. 

Ayrıca tedavi edilmemesi durumunda ilerleyerek hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok ikincil hastalığa da yol açıyor.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU