Filistin'in yeni başbakanı olması beklenen Muhammed Mustafa kimdir?

Ekonomi alanında doktora derecesine sahip olan Mustafa, 15 yıl Dünya Bankası'nda çalıştı

Muhammed Mustafa / Fotoğraf:  Şarku’l Avsat

Filistin’de 2019’dan bu yana Muhammed Iştiyye liderliğinde hükümet, bugün istifasını Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sundu.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre bu, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki işleri yönetecek, nitelikli teknokratlardan oluşan yeni bir hükümetin kurulacağının sinyalini veriyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, siyasetçi ve ekonomist olan Muhammed Mustafa’nın yeni hükümeti kurması için görevlendirilmesinde kararlı.

Abbas, Mustafa’nın özellikle Gazze Şeridi’ndeki savaşın ardından, Filistin’in yaşadığı zorlu aşamayı yönetebilecek, teknokratlardan oluşan bir hükümet kurulabileceğine inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhammed Mustafa kimdir?

1954 doğumlu Mustafa, 2022’den beri Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Üyesi.

Önceki hükümetlerde Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomi Bakanı görevlerinde bulunan Mustafa, FKÖ’ye bağlı ekonomik kurumları yöneten en önemli fonlardan biri olan Filistin Yatırım Fonu’nun başkanlığını 2005 yılından bu yana yürütüyor.

George Washington Üniversitesi’nden ekonomi alanında doktora derecesine sahip olan Mustafa, 15 yıl Dünya Bankası’nda çalıştı.

Abbas’ın atamasıyla, Mustafa 2005 yılından bu yana devlet başkanlığı ofisinde ekonomik işlerden sorumlu danışmanı olarak görev yapıyor.

2023 yılında ise, Kuveyt merkezli Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu’na Filistin Direktörü olarak atandı.

Iştiyye bugün kabine oturumunun başında yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Bir sonraki aşama ve onun zorlukları, Gazze’deki yeni gerçekliğe, ulusal birliğe ve Filistin Otoritesi’nin Filistin toprakları üzerinde genişletilmesine dayalı bir Filistin-Filistin uzlaşmasına olan ihtiyacı hesaba katan, yeni hükümet düzenlemeleri ve politikalar gerektiriyor.”

Filistin Otoritesi’nin, İsrail’in eylemlerine karşı mücadele etmeye devam edeceğini Iştiyye, “Yetkinin idari bir araca dönüştürülmesi yönünde çalışmalar var, bu da olmayacak” diye konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU