Suudi kadınlar 2018'de 30 farklı ülkeden eşlerle evlendi

İki ülke arasındaki siyasi duruma rağmen 252 evlilik ile Katar en çok tercih edilen üçüncü ülke oldu

Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan 2018 yılına ait istatistiksel verilere göre 2 bin 517 Suudi kadın yabancı uyruklu erkeklerle evlendi.

Nikah Mahkemesi, 975 Suudi kadının Yemenli erkeklerle yaptığı evliliği kaydederken, yabancı uyruklular arasında en fazla Yemenli erkekler tercih edildi.

265 nikah sözleşmesiyle Kuveyt ikinci sırada yer alırken, iki ülke arasındaki siyasi duruma rağmen 252 evlilik ile Katar en çok tercih edilen üçüncü ülke oldu.

Söz konusu veriler, 2 Çinli, 1 Kuzey Koreli, 3 Taylandlı ve 5 Endonezyalı erkeğin geçtiğimiz yıl Suudi Arabistanlı kadınlar ile evlendiğini ortaya çıkardı.

Nikah Mahkemesi, Suudi kadınların Afrikalılar ile yaptığı evliliklere de şahit oldu. Buna göre, 87 Nijeryalı, 31 Nijerli, 27 Burkina Fasolu, 22 Moritanyalı, 8 Eritreli, 6 Somalili, 3 Kenyalı, 2 Kamerunlu, 2 Gineli ve 2 Etiyopyalı da Suudi Arabistan vatandaşı kadınlarla ile evlendi.

Doğu Asya’dan ise 96 Pakistanlı, 20 Hint, 19 Afgan, 12 Bangladeşli, 3 Taylandlı, 1 Türkistanlı ve 1 Senagalli Suudi kadınlar ile evlilik yaptı.

Suudi Nikah Mahkesi ayrıca, Suudi kadınların 5 ABD’li, 9 İngiliz, 3 Kanadalı, 2 Avustralyalı ve 6 Türk ile evliliğini de kayıt altına aldı.

Nikah memuru Şeyh Abdulaziz el-Marahbi, yabancılarla evlenen Suudi kadınların çoğunun çok genç yaşta olduklarına dikkat çekerek, bunun nedenini yabancı diziler ve sanatçılara bağladı.

Kontroller ve prosedürler

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Suudi kadın ve erkeklerin yabancılarla evlenmesi için başvuru sahibinin sabit bir gelir kaynağı olması gibi bir takım kurallar koydu.

Suudi Arabistan Şura Meclisi üyesi Sami Zidan, “Ben, Suudi kadınların dini, ilmi ve ahlaki açıdan nitelikli yabancılarla evlenmesinde yanlış bir şey görmüyorum. Suudi kadınların yabancı uyruklularla evliliklerinden olan çocuklarına Suudi vatandaşlığı da verilmeli. Resulullah’ın (s.a.v.) neslinin kızı Fatıma Zehra’dan (r.a.) devam ettiği Müslümanlar için bir sır değil” yorumunda bulundu.

Yabancılarla evliliği seçen Suudi erkekler

Nikah mahkemesi, geçtiğimiz yıl ayrıca Suudi erkeklerin 71 Afgan, 51 Bengalli, 37 Sudanlı, 33 Moritanyalı, 33 Nijeryalı, 30 Burkina Fasolu ve 20 Malili kadınla evliliğine şahit oldu.

Körfez ülkelerinden kadınlarla yapılan evliliklerin sayısı ise oldukça düşük kaldı.

Suudi erkekler 2018’de 18 Kuveyt, 10 Bahreyn, 6 Umman, 3 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve 3 Katar vatandaşı ile evlenmeyi tercih etti.

Adalet Bakanlığı’na göre 198 Suudi erkek de Pakistanlı kadınlarla evlendi.

Suudi erkekler, 2018’de Yemen ve Suriye uyruğuna sahip kadınlardan sonra en fazla Pakistanlılarla evlenmeyi tercih etti.

Suudi erkeklerin boşanma sayısı ise geçen yıl bin 869 olarak tespit edildi.

Suudi mahkemelerinde, Suudi erkeklerin yabancılarla evlenme sayısından daha fazla boşanma davası açıldı.

2018’de, 144 Suudi erkek Faslı kadınla evlenirken, 145 Suudi erkek ise Faslı eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu.

Aynı şekilde, 15 Suudi Lübnanlı kadınla evlenirken, 16’sı Lübnanlı eşinden boşanmayı seçti. 80 Suudi vatandaşı Mısırlı kadınla evlenirken, 165’i ise Mısırlı eşinden boşandı.

Nikah memuru Şeyh el-Marahbi, Suudi Arabistan'da yüksek boşanma oranlarını göz önüne alarak, evlilik öncesi herkesin ücretsiz evlilik derslerine tabi tutulması gerektiğinin altını çizdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU