Aldığı darbenin ardından hafızası iki saatte bir sıfırlanan kız çocuğu, her günün 11 Haziran olduğunu düşünerek uyanıyor

16 yaşındaki öğrenci “(Hiçbir şeyi) hafızamda tutamıyorum ve gerçekten çok korkuyorum” dedi

Başına aldığı tekmenin ardından hafızası her iki saatte bir “sıfırlanan” genç kız, her sabah o günün 11 Haziran olduğunu düşünerek uyanıyor.

16 yaşındaki Riley Horner, bir dansta crowdsurfing (izleyicilerin bir kişiyi havaya kaldırarak eller üzerinde dolaştırması ç.n) yapan öğrencinin darbesiyle kafa travması geçirdiği günü hatırlamıyor.

Riley her sabah uyandığında o günün hala hayatını tamamen değiştiren gün olan 11 Haziran olduğuna inanıyor.

ABD’nin Illinois eyaletinde yaşayan ve eski atlet olan öğrenci, şimdilerde yanında kendisiyle ilgili ayrıntılı notlar ve fotoğraflar bulundurmak zorunda. Riley’in telefondaki kronometre de iki saate bir şeklinde ayarlanmış durumda.

Alarm her çaldığında Riley, dolabının bulunduğu yerin nerede olduğunu da içeren yeni öğrendiği ama unuttuğu her şeyi kendisine hatırlatmak için notlarını tekrar gözden geçiriyor.

WQAD 8 haber kanalına konuşan Riley “Kapımın üzerinde bir takvim var. Bakıyorum eylül ayı ve şaşırıyorum. Kimsenin aklı almıyor, tıpkı bir film gibi. Sanırım (bu röportajı) akşam yemeği geldiğinde hatırlamayacağım” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Riley’in annesi Sarah Horner, doktorların “tıbbi olarak herhangi bir sorunun gözükmediğini” söylediğini belirtti. Horner “MRI (manyetik rezonans görüntüleme) veya tomografi aracılığıyla herhangi bir sarsıntının olup olmadığının anlaşılamadığını” da sözlerine ekledi.  

Haber kanalına konuşan anne “Erkek kardeşim geçen hafta vefat etti ve kızımın muhtemelen hiçbir fikri yok. Ona her gün söylüyoruz ama bunun hakkında hiçbir şey bilmiyor. Doktorlar kızımın sonsuza dek böyle kalabileceğini söylediler ve ben bunu kabul etmiyorum” dedi.

“(Hiçbir şeyi) hafızamda tutamıyorum ve gerçekten çok korkuyorum” ifadelerini kullanan Riley’in ailesi, kazanın üzerinden 6 ay geçmeden konuyla ilgili “biraz daha bilgili” uzman birinin teşhis koymasını umuyor.

Travmatik beyin yaralanmasıyla ilgilenen yardım kuruluşu Headway’e göre, gözle görülebilir en büyük ilerleme beyin yaralanmasından sonra ilk 6 ayda sağlanabiliyor. Sonrasındaysa gelişmeler belirsizleşiyor.

Ancak yardım kuruluşu, beyin hasarı sonrasında iyileşme için “sınırlı bir zaman” bulunduğuna yönelik yaygın inanışın artık söz konusu olmadığını, kişilerin yıllar sonra da ilerleme kaydedebileceğini söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU