Havaalanındaki güvenlik görevlileri engelli yolcuya ayağa kalkmasını ve “dramaya son vermesini” söyledi

Virali Modi yaşadıklarıyla “küçük düşürüldü”

Virali Modi havaalanında 2018'de de aynı muameleyle karşılaştığını iddia etti (Twitter/@virali01)

Yeni Delhi Havalimanı'nda güvenlik personeli tarafından kontrol sırasında “dramaya bir son vermesi” ve “ayağa kalkması” söylenen engelli yolcu “küçük düşürüldü”.

2008’den beri Mumbai’de yaşayan Amerikalı engelli hakları aktivisti Virali Modi 2006’da geçirdiği omurilik yaralanmasından beri yürüyemiyor, ayakta duramıyor ve  tekerlekli sandalye kullanıyor.

Modi, rahatsızlığı konusunda güvenlik görevlisini bilgilendirdiğini ancak kontrolden geçmesi için ayağa kalkmasının söylendiğini iddia etti.

 

 

The Independent’a konuşan 27 yaşındaki Modi, “Yıl 2019 üstelik maluliyet yasası yürürlükteyken böyle bir şeyin yaşanabilmesiyle kendimi aşağılanmış hissettim ve öfkelendim. Hükümetin revizyondan geçirilmesi gerekiyor. Daha fazla eğitim, duyarlılaştırma ve empatiye odaklanmak gerekiyor. Hükümet eğitim protokolleri için engelli hakları aktivistlerini ve duyarlılığa odaklanan sivil toplum kuruluşlarını değerlendirmeli” dedi.

Modi, Twitter’daki duygusal paylaşımında, 9 Eylül’de Spicejet SG8723 sefer sayılı uçuşu için yolcu kabul gişesinde tekerlekli sandalyesini bıraktığını ve sakatlığını açıkladığında bir porterin uçağa kadar kendisine eşlik etmekle görevlendirildiğini belirtti.

Ancak Modi güvenlik kontrolüne geldiğinde Hindistan Merkezi Endüstriyel Güvenlik Gücü’nden (CISF) kadın bir görevlinin “rezalet çıkarmaya başladığını” ileri sürdü.

Görevliye yürüyemediğini ve ayakta duramadığını söylemesine rağmen Modi, kadının “Ayağa kalkmak zorundasınız, yoksa sizi nasıl kontrolden geçirebiliriz?” diye karşılık verdiğini iddia etti.

Modi çok fazla seyahat ettiğini ve üst aramasının elle yapılmasının her zaman yeterli görüldüğünü anlattı.

Kadın görevliyse “Ayağa kalkmak zorundasınız” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Modi, işin daha da kötüsü, kadın görevlinin diğer meslektaşına “Bu kız çok aşırı duygusal, gereksiz yere drama yapıyor. Ayakta durabildiği belli” dediğini duyduğunu söyledi.

Modi paylaşımını “CISF bana ve engelliğime karşı ilk kez duyarsız kalmıyor. Yanıma verilen porterin dahi yürüyemeyeceğimi ve ayakta duramayacağımı açıklamasına rağmen kadın görevli nezaketsiz davrandı. Siz engelli insanlara böyle mi davranıyorsunuz?” diye bitirdi.

The Independent’a konuşan Modi, CISF görevlilerinin daha önce de malullüğünü sorguladıklarını belirterek, “İlk deneyimim Kasım 2018’deydi. Tam da bu durum yaşanmıştı. Tek farkı görevlinin ayağıma çok sert asılarak hastaneye yatmamı gerektirecek kadar bir yaralanmaya neden olmasıydı” dedi.

The Independent görüşlerini almak üzere CISF ve Yeni Delhi Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı’yla iletişime geçti ancak bir yanıt alamadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU