"Öcalan mesajından sonra kayyum atadılar"

HDP’nin Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) ziyaretinde heyette yer alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Kürtler arası ulusal birlik için herkes hemfikir” dedi

HDP'nin Irak Kürdistan Bölgesi ziyareti / Fotoğraf: HDP Basın

Kürtler arası ulusal birlik gibi konuları görüşmek üzere 7 Eylül'de Irak Kürdistan Bölgesi’ne giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) üst düzey isimlerinden oluşan heyet, temaslarını tamamladı. 

Heyet, eski IKB Başkanı Mesut Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, IKB Başkanı Neçirvan Barzani, IKB Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. 

Heyet üyeleri, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), İslami Toplum Partisi (Komele), Değişim Hareketi (Goran), Yeni Nesil Hareketi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenlerle de ikili görüşmeler yaptı.

 

HDP'nin IKB ziyareti
HDP'nin IKB ziyareti / Fotoğraf: HDP Basın

 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyette, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve Batman Milletvekili Feleknas Uca yer aldı. 

Independent Türkçe’ye IKB ziyareti ve HDP’li belediyelere kayyum atamalarını değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, IKB ziyaretinde birçok önemli konuyu görüşme imkanı bulduklarını belirterek, görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyledi.

 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kayyum atamaları ziyareti geciktirdi 

Öztürk, ziyaretin IKB Başkanı seçilen Neçirvan Barzani’yi tebrik etmek ve son siyasi süreçlerle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için daha önce planlandığını ama Diyarbakır, Van ve Mardin’e atanan kayyumlardan dolayı biraz gecikmeli gerçekleştiğini aktardı.

DTK’nın temel çalışma alanlarından birinin de ulusal birlik çalışmaları olduğunu ve yaptıkları ziyarette IKB’li yetkililerinin de birliğe çok sıcak yaklaştıklarını ifade eden Öztürk, “Bunun gerektiğini kendileri de vurguluyor. Ama bunun altyapısının nasıl hazırlanacağı noktasında adımlar atılması gerekiyor. Bu düşünce konusunda ortağız. Ulusal birliğin olması gerektiği noktasında herkes hemfikir. Görüşmelerde Afrin işgali, Rojava’ya asker yığını, operasyon gibi konular konuşuldu. Çünkü Kürtlerin nerede bir statüsü varsa buna karşı bir saldırı söz konusu” dedi.

“IKB’li yetkililer sorumluluk bilinciyle hareket ediyorlar”

Görüştükleri siyasetçilerin 'Seçilenlerin yerine kayyum atanmasının kabul edilemez olduğunu' belirtiklerini kaydeden Öztürk, yaklaşık 12 bin insanın yaşadığı Mahmur konusunu da IKB’li yetkililerle paylaştıklarını söyledi.

 

HDP'nin Berhem SAlih ziyareti
HDP'nin Berhem Salih ziyareti / Fotoğraf: HDP Basın

 

Öztürk, “Sayın Mesut Barzani olsun, oradaki hükümet olsun, barış açısından Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi noktasında kendilerine büyük sorumluluk düşüyor. Tarihi bir sorumluluktur. Kendileri de bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyor zaten. Kendileri de Kürt sorunun diyalog yoluyla çözümü noktasında üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız diyorlar” ifadelerini kullandı.

“Öcalan’ın mesajından sonra kayyum atadılar”

Kürt sorununun çözümünün demokratik yöntemlerle ve diyalogla olması gerektiği, savaşla bir neticenin elde edilemeyeceği noktasında herkesin hemfikir olduğuna vurgu yapan DTK Eş Başkanı Öztürk, devamında şunları söyledi:

“Önce iki tarafın da barışı istemesi lazım. Sayın Öcalan’ın bundan kaç gün önce bir mesajı oldu. ‘Ben bu işi 1 haftada çözerim, kendime ve halkıma güveniyorum’ diyor. Ama bu mesajdan sonra kayyum atadılar. Karşı taraf barış derken, ben bunu çözebilirim derken, diğer taraf buna cevap olarak belediyelere kayyum atadı. Bu örneği de verdik. Karşı tarafın barış, müzakere niyeti yok amacı da yok. Bu açıdan da savaşa ve saldırılara yoğunlaşıyorlar. Faşist bir iktidar, faşist bir anlayış var. Bu anlayışla nasıl görüşme yapılabilir?”

 

HDP'nin KYB ziyareti
HDP'nin KYB ziyareti / Fotoğraf: HDP Basın

 

“Kürt sorununu çözen Türkiye önemli roller üstlenebilir”

Kürt sorununu çözen Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasında önemli roller üstlenebileceğini ifade eden Öztürk,  HDP’nin yerel seçimlerde geliştirdiği stratejiynin farklı düşüncedeki insanlar arasında birlik oluşturduğunu, faşist cepheye karşı demokrat ittifak cephesini güçlendireceklerini sözlerine ekledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU