Suudi Arabistan uluslararası kuruluşlardan Gazze konusundaki tutumlarını netleştirmelerini istiyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, BM Yönetimi’nde reform yapmasının önemini vurguladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki Dışişleri Bakanları toplantısında / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, uluslararası kurumların küresel düzeydeki yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki kararlılığının önemine vurgu yaptı. Ferhan, uluslararası kurumların “Gazze, böylesine trajik bir haldeyken, bulundukları pozisyonlarında şu anda olduklarından daha net bir tavır ortaya koymaları gerektiği” çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanın çağrısını, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısının ‘Mevcut uluslararası gerginliklerle başa çıkmada grubun rolü’ konulu ilk oturumunda yaptığı konuşma sırasında yaptı. Suudi Dışişleri Bakanı, “Küresel çatışmaların artan yoğunluğu ve yayılması, uluslararası iş birliği üzerinde baskı oluşturmuş ve çok taraflı çerçeveye duyulan güveni zayıflatmıştır” dedi.

Bakan Ferhan, “Bölgesel barış ve refaha karşı acil tehdit oluşturan Gazze’deki felaketi sonlandırmak için, G20 ülkelerinin, kararlı bir şekilde hareket etme sorumluluğunu üstlenmeleri gerekir. Küresel ekonomik istikrarın yanı sıra burada işlenen zulmün kınanması önemli. Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek, iki devletli çözüme yönelik güvenilir ve geri dönülemez bir çözümü desteklemek için anlamlı adımların atılması yönünde baskı yapılmalı” şeklinde konuştu.

Öte yandan Prens Faysal bin Ferhan, uluslararası platformları daha etkili hale getiren küresel yönetim reformunun önemini vurgulayarak G20'nin önde gelen ekonomiler için iş birliğini geliştirmek ve acil küresel sorunlara çözüm bulma çabalarını daha iyi koordine etmek açısından hayati bir platform olduğuna dikkat çekti.

‘Küresel Yönetimin Yeniden Yapılandırılması’ konulu ikinci oturumda küresel ekonominin her zamankinden daha fazla birbirine bağlı hale geldiğini ifade eden Suudi Dışişleri Bakanı küresel büyümeyi sınırlayan, kalkınmayı etkileyen ekonomik zorluklarla ve ticaret kısıtlamalarıyla yüzleşmenin ortak çıkar olduğunu da sözlerine ekledi.

Çok taraflı ticaret sistemlerinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan bakan, 2020’de Suudi Arabistan başkanlığında liderlerin onayladığı Dünya Ticaret Örgütü’nün geleceği hakkındaki Riyad Girişimi’ne işaret ederek, gelişmekte olan ülkeler üzerindeki artan baskıların koordineli bir küresel tepki yoluyla hafifletilmesinin önemine dikkatleri çekti.

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın, küresel yönetimde reform yapmak ve uluslararası sistemdeki eşitsizlikleri gidermek amacıyla G20'nin ortak çerçevesinin tüm sektörlerde uygulanmasına büyük önem verdiğini vurguladı.

Küresel düzeyde daha fazla diyalog ve iş birliğini teşvik etme fırsatlarına işaret ederek, uluslararası kuruluşlarda güveni ve inanılırlığı yeniden kazanma, bu kuruluşlarda şeffaflığı, kapsayıcılığı ve uluslararası hukukun eşit uygulamasını geliştirme sürecinin bir parçası olması gerektiğini belirten Bakan Ferhan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni harekete geçme, çözüm bulma ve ortak zorlukları ele alma konusunda daha etkili olabilmeleri çağrısında bulundu.

Suudi Dışişleri Bakanı, Rio de Janeiro'da, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Ségournet ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile,  Gazze ve çevresinde yaşanan gelişmeler, bu konuda yapılan çalışmalar başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası arenadaki konulardaki son gelişmeleri görüştü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU