Fetih Hareketi'den Katar'a tepki: Filistin'in bölünmesine destek veriyor

Filistin yönetimini "Gazze'ye giren mallardan finansal açıdan kazanç sağlamakla" suçlayan Katar'ın Gazze sorumlusu İmadi'ye Fetih Hareketi'nden yanıt geldi

İki Filistinli genç, Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye banliyösünde hurda araba parçalarını toplarken / Fotoğraf: AFP

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğini yaptığı Fetih Hareketi, Katar Gazze'yi Yeniden İmar Komitesi Başkanı Muhammed el-İmadi’ye "Muhammed el-İmadi, Filistin'in bölünmesine destek veriyor" sözleriyle yüklendi.

İmadi, daha önce yaptığı açıklamada, Mısır, Hamas ve Gazze'deki Filistinli grupları hedef alarak, "Gazze Şeridi'ne giren mallardan finansal açıdan menfaat elde ediyorlar" demişti. İmadi, “Gazze, yalnızca Mısır'dan ayda 45 milyon dolarlık ürün ithal ediyor. 45 milyon doların 15 milyon dolarlık bölümü Mısır İstihbaratının bu ticaretten elde ettiği komisyon, 12 milyon dolarlık bölüm ise Hamas’ın aldığı vergi. Geriye kalan ise malların gerçek fiyatı" ifadelerini kullanmıştı.

İmadi, Gazze'ye uygulanan kuşatmanın ve Filistin'in siyasi anlamda bölünmesinin gerçek mağduru olarak Gazze halkını göstermişti.

Fetih'in Seferberlik ve Örgütlenme Komitesi Basın Ofisi Başkanı Munir el-Cagub, Filistin yönetimi, İmadi’ye cevaben yaptığı açıklamada, “İmadi'nin Gazze'deki duruma ilişkin yaptığı açıklamalarda daha adil olması gerekirdi. Yaptığı açıklamalar Filistin’in bölünmesine destek vermekten başka bir şeye yaramıyor” dedi. 

Cagub sözlerini şöyle sürdürdü:

Filistin yönetiminin, Hamas'ın kontrol ettiği bölgelerde bir yetkisi yoktur. Ancak, İmadi'nin de bildiği gibi, Filistin yönetimi, finansal kuşatmaya ve İsrail'in korsanlığına rağmen Gazze halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ediyor

Cagub, Filistin yönetiminin Gazze'deki trajik durumdan sorumlu tutulmasını, sözde ateşkes girişimlerinin başarısızlığını örtmek için gösterilen ucuz bir çaba olarak niteledi.. El-Cagub'a göre ateşkes girişimlerini dış güçler destekliyor.

Cagub'a göre mevcut durumun girdabından çıkmayı sağlayacak tek çözüm “işgalin” tüm yönlerinin ortadan kaldırılıp, meşru hükümetin görevlerini ve sorumluluklarını tam bir şekilde ve herhangi bir müdahaleye maruz kalmaksızın yapabilmesiyle sağlanabilir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU