Trump’ın göçmen sınırlama planına Yüksek Mahkeme’den onay

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump yönetiminin Meksika sınırındaki göçmenlerin ABD’ye mültecilik başvurusunda bulunmasını ciddi oranda azaltacak planına yeşil ışık yaktı

ABD'nin Meksika'ya geri gönderdiği Honduraslı göçmenler / Fotoğraf: Reuters 

ABD’de Yüksek Mahkeme ülkedeki göçmenlerin sayısını azaltmak isteyen Başkan Donald Trump’ın elini güçlendiren bir adım attı.

Trump hükümetinin başvurusunu onaylayan Yüksek Mahkeme’nin kararına göre, ABD’nin güney sınırına gelen herhangi bir yabancı ülke vatandaşı oraya üçüncü bir ülke üzerinden gelmişse bazı istisnalar haricinde iltica talebinde bulunamayacak.

Karar, Meksika üzerinden ABD sınırına gelen on binlerce Orta Amerikalı göçmenin ABD’ye iltica başvurusu yapmasının engelleneceği anlamına geliyor.

Trump yönetimi yeni iltica düzenlemesini Temmuz ayında açıklamış ancak San Fransisco’daki yerel  bir mahkemenin kararı üzerine plan yürürlüğe girmemişti.

Yasal itirazlar sürse de  Yüksek Mahkeme’nin son kararı ile yeni düzenleme ülke genelinde başlatılacak.

ABD’nin yıllardır uyguladığı resmi politikası sınıra ne şekilde ulaşırsa ulaşsın göçmenlerin iltica taleplerinin dinlenmesi yönündeydi.

Trump, Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sınırda iltica için büyük bir Yüksek Mahkeme zaferi” ifadesini kullandı.

Trump’ın 2020’de yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyanın temellerinden birini de ülkedeki göçmenlerin sayısını azaltmak oluşturuyor.

Ağustos ayının sonuna kadar ABD’nin güney sınırında 800 binden fazla göçmen gözaltına alındı.

Bunların yaklaşık 590 binini El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan gelen göçmenler oluşturuyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU