Savaş Kabinesi Bakanı Eisenkot: İsrail’in Gazze’deki savaşa ilişkin stratejik planı sallantıda

Eisenkot yazdığı mektupta, “Savaş hedeflerine ulaşmak gittikçe zorlaşıyor. Çünkü savaşa ilişkin stratejik plan sallantıda” ifadelerini kullandı

Gazze Şeridi sınırına yakın bir tanktaki İsrail askerleri, 19 Şubat 2024 / Fotoğraf: AP

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Savaş Kabinesi Bakanı Gadi Eisenkot’un, İsrail’in ‘bocaladığını’ ve Gazze Şeridi’ndeki savaşın hedeflerine ulaşmada ‘zorluk’ çektiğini söylediğini aktardı.

KAN’a göre, Eisenkot, kabinenin diğer üyelerine gönderdiği ‘uzun ve ayrıntılı uyarı’ mektubunda, savaşın hedeflerinde nelere ulaşılıp nelere ulaşılamadığını açıkladı.

‘Savaşta Kesin Kararların Verilmemesi’ başlıklı mektupta “4 aydan fazla süren savaşın ardından başarıları değerlendirmek ve geleceğe dair gidişatı gözden geçirmek yerinde olacaktır. Savaş hedeflerine ulaşmak gittikçe zorlaşıyor. Çünkü savaşa ilişkin stratejik plan sallantıda. Bu durum hedeflerimize ulaşmayı fiilen tehdit etmektedir” ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektubun devamında, ‘uygulamada üç aydır kesin bir karar alınmadığını ve stratejik kazanımlara yönelik büyük hamleler olmadan taktiksel kazanımlara göre savaş yapıldığına’ dikkat çekildi.

Mektupta, “Hamas’ın askeri ve yönetimsel gücündeki azalma ve rehinelerin geri dönüşü kısmen sağlandı. Ancak savaşın sonunda Gazze’den bir tehlike gelmeyeceğine dair bir durumun sağlanması hala söz konusu değil” ifadelerine yer verildi.

Eisenkot, Hamas’ı 7 Ekim saldırılarını başlatmaya iten sebeplerden birinin ‘Aksa’ya yönelik tehdidi durdurmak ve güvenlik mahkumlarını serbest bırakmak amacıyla Lübnan ve İran’ı da kapsayacak bir savaşı ateşlemek’ olduğunu öne sürdü.

Hamas ve diğer Filistinli grupların 7 Ekim’de İsrail yerleşim yerlerine ve Gazze Şeridi’nin bitişiğindeki bölgelere sürpriz bir saldırı düzenlemesinden bu yana İsrail, Gazze Şeridi’ndeki savaşını sürdürüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU