Yazarlardan ortak yorum: CHP’li büyükşehir belediye başkanları toplantıdan memnun ayrıldı

Hürriyet yazarı Selvi ve Habertürk yazarı Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanları ile yaptığı toplantıya katılan CHP’li başkanların Külliye’den memnun ayrıldıklarını yazdı.

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleştirilen büyükşehir belediye başkanları toplantısıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Selvi toplantının önemini şu sözlerle okuruna aktardı:

Türkiye’nin karpuz gibi ikiye bölündüğü, kutuplaşmadan herkesin şikayet ettiği bir dönemde Erdoğan’ın, Büyükşehir Belediye başkanlarını, parti ayrımı yapmadan toplaması önemliydi. İki bakan dışında kabinenin toplantıda hazır bulunması verilen önemin bir göstergesiydi.

Üç maddelik ortak karar

CHP’li belediye başkanlarının parti genel merkezinde yaptıkları toplantıda ortak bir karar aldıklarını yazan Selvi bu kararları da şöyle sıraladı:

1-Büyükşehir yasası sorunları çözmekten uzak. Büyükşehir yasasının değişmesi gerekiyor.

2-Kaynaklar, belediye arasında adaletli dağıtılmıyor. Kaynaklar adaletli dağıtılsın.

3-Merkezi yönetim CHP’li belediyelere ayrımcılık yapıyor, buna son verilsin.

‘Cumhurbaşkanı çok ilgiliydi’

Selvi, toplantıda CHP’li başkanlara, “Genel siyasete girmeyin. Güncel siyasi tartışmaların arasında yer almayın. Yerel yönetimlerin sorunlarıyla sınırlı kalın” talimatı verildiğini aktardı.

İzlenimlerini aldığı CHP’li başkanların toplantıyı olumlu bulduklarını aktaran Selvi, toplantının içeriğini ise şöyle anlattı:

Cumhurbaşkanının açış konuşmasından sonra görüşmelere geçilmiş. Her başkana 5 dakika söz verilmiş. Erdoğan konuşulanları bizzat not almış. Belediye Başkanları Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklanan sorunları anlatmışlar. Sonra kendi illerinin sıkıntıları ve bakanlıklarda bekleyen işleri hakkında bilgi vermişler. Bunları ayrıca bir dosya halinde Cumhurbaşkanına sunmuşlar. Erdoğan, dosyaları ilgili bakanlara ileteceğini söylemiş. Başkanlar sıkıntılarını anlatırken, ilgili bakan araya girip bilgi vermiş. Bu özellikle de CHP’li başkanları memnun etmiş. Yani göstermelik bir toplantı olmamış. “Verimli geçti” dediler. CHP’li başkanlar konuşurken Erdoğan da zaman zaman araya girmiş, kendi belediye başkanlığı döneminden örnekler vermiş. Özellikle de turizm ve şehirleşme konusunda düşüncelerini paylaşmış. CHP’li başkanlara “Bir gerginlik yaşandı mı?” diye sordum. Herhangi bir gerginlik olmadığını söylediler. “Hava yumuşaktı. İçten bir hava oluştu. Cumhurbaşkanı çok ilgiliydi” dediler. Temasların sürdürülmesi istenmiş.

Yasayı değiştirmek için komisyon kurulacak

Selvi, Toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Büyükşehir Yasası ile ilgili çalışmaları yürütmek üzere yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bir komisyon kurulacağını açıkladığını, komisyonda CHP’den Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Yılmaz Büyükerşen yer alacağını belirtti.  

‘Burada da koltuğa ağır geldik’

Toplantıda işçi çıkarma konusuna yüzeysel olarak değinildiğini aktaran Selvi, İmamoğlu’nun geçirdiği kazayı ve sonrasında yaşananları ise şöyle aktardı:

Toplantıda bir de koltuk kırılmış. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun oturduğu koltuk kırılmış. Tunç Soyer ile Yılmaz Büyükerşen, İmamoğlu’nu kollarından tutarak düşmesini önlemiş. İmamoğlu, “Burada da koltuğa ağır geldik” deyince, salondan kahkahalar yükselmiş. İmamoğlu’na getirilen ikinci koltuğun ayağı da sallanınca hemen değiştirilmiş. İmamoğlu, bunun üzerine Cumhurbaşkanı’na dönerek, “Efendim illa ikinci sandalyede işi sağlama alacağız” demiş. İkinci bir kez gülüşmüşler. Erdoğan, “Bu devlet malı. İsraf yaptın, koltuğu kırdın. Borcun var. Kırılan koltuğun parasını ödeyeceksin” diye karşılık verince, sempatik bir hava oluşmuş.
Düşündüm de siyasette gülümseten bu tür diyaloglara ne kadar ihtiyacımız varmış?

Şaşkınlık içindeydiler

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanları toplantısının bitiminde konuştuğum CHP’li başkanların hepsi de memnundu” diye başladığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

Büyükşehir Kanunu değişiminde kendilerinin de görüşünün alınması, her belediyenin sorunu borç yapılandırmasında ve kamu desteğinde adil davranılması, kamulaştırma ile ilgili sorunların giderilmesi ve bütünleşik belediyelerin sıkıntılarının aşılması konusundaki görüşlerin dile getirilmesi de karara bağlanmıştı.

Toplantı sırasında bekledikleri çözüm modellerinin uygulanması için Erdoğan’ın bakanlarına talimat vermiş olmasının şaşkınlığı içindeydiler.

‘Erdoğan, sıcak ve samimi ve son derece nazikti’

Erdoğan’ın tüm başkanlara söz verdiğini, notlar tutarak ilgiyle dinlediğini aktaran Sarıkayla, şunları yazdı:

CHP’li başkanlardan birine, “Cumhurbaşkanı’nın herhangi birinize sitemi oldu mu?” diye sordum, “Tam aksine oldukça sıcak ve samimi ve son derece nazikti” dedi.
Hatta başkanların bazı yakınmaları konusunda bakanlara söz verip çözüm bulmasını istediği, başkanların da sorunlarına ilişkin dosyalarını sunmalarına olanak sağladığını aktarmış.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in, “Büyükşehirlerin belediye meclislerinin oluşumunda sorun var. Büyükşehir meclisleri de ilçeler gibi seçimle gelsinler” önerisine destek vermiş, not almış.
Bazı başkanların sorunlarının çözümü ve muhalefet belediyelerine bürokrasinin olumsuz yaklaşımına ilişkin şikayetlerini de “Çözeriz” veya “Bakanım ilgilenir çözer” yaklaşımı göstermiş

‘Erdoğan açık çek verdi’

Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu ise ‘Toplantının formatı ve Erdoğan'ın üslubunun, AK Parti'nin ilk hükümet yıllarını çağrıştırdığını yazdı. Müderrisoğlu, Erdoğan’ın mesajlarından örnekler vererek “Bu samimi ve sıcak açılımın, Bakanlar Kurulu üyelerinin tam kadro hazır bulundurulduğu bir toplantı biçiminde organize edilmesini de ayrıca not etmekte fayda var” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘millete hizmeti önceleyenlere, siyasi polemikte etik sınırları gözetenlere, ucuz şov peşinde koşmayanlara’ açık çek verdiğini belirten Müderrisoğlu, Erdoğan’ın açtığı geniş kredinin, muhalefete mensup başkanlarca kullanımı konusunda da kaygılı olduğunu iddia etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU