Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Avrupa Birliği, Gazze konusunda yine "birlik" olamadı

Avrupa Birliği (AB), Macaristan'ın muhalefeti nedeniyle 26 üyesinin katılımıyla Gazze'de "derhal insani ara" istedi ve İsrail'e Refah'a saldırmama çağrısı yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 26 üye ülkenin uzlaşısıyla Gazze'de "sürdürülebilir ateşkese yol açacak acil insani ara" çağrısı yapmakta mutabık kaldıklarını söyledi. Çağrının, oybirliğiyle yapılmadığı için bir "AB açıklaması" niteliği taşımadığını dile getiren Borrell, ancak yine de Birliğin çoğunluğunun fikrini gösterdiği için önemli olduğunu dile getirdi. Borrell, çağrıya katılmayan ülkenin hangisi olduğunu söylemekten kaçındı. Toplantıya katılan kaynaklardan, bu ülkenin Macaristan olduğu öğrenildi. 


BM: Gazze'deki prematüre bebekler, İsrail'in saldırıları nedeniyle ölümle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA), İsrail'in hastanelere yönelik saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki prematüre bebeklerin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. UNFPA, X sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. "İsrail'in hastanelere yönelik saldırıları, kuşatmaları, ilaç ve yakıt eksikliği ve yaygın bulaşıcı hastalıklar nedeniyle Gazze'deki prematüre bebekler yakın bir ölüm tehlikesiyle karşı karşıya." ifadesine yer verilen paylaşımda, bu trajedinin derhal son bulmasının gerektiği kaydedildi. UNFPA, "çocuklar hedef değildir." diyerek derhal ateşkes çağrısı yaptı.


İsrail'in Brezilya Devlet Başkanı'nı 'istenmeyen kişi' ilan etmesinin ardından; Brezilya, Tel Aviv Büyükelçisini "istişareler" için ülkeye geri çağırdı

Correio Braziliense sitesindeki habere göre, İsrail'in açıklamalarının ardından Lula da Silva, İsrail ile yaşanan krizi ele almak üzere bakanlarını ve danışmalarını Devlet Başkanlığı resmi konutunda "acil" toplantıya çağırdı. İsrail'in, Lula da Silva'yı hedef alan sözlerine yanıt olarak Brezilya, Tel Aviv Büyükelçisi Frederico Meyer'in istişareler için ülkeye dönmesini istedi. Devlet Başkanı Başdanışmanı Celso Amorim açıklamasında, İsrail'in Lula da Silva'ya yönelik sözlerini "saçmalık" olarak değerlendirdi.


CHP, İstanbul Güngören ve Esenyurt ilçe belediye başkan adaylarını değiştirdi: Yeni isimler Ahmet Özer ve Yüksel Yalçın

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Genel Başkan Özgür Özel'in, Esenyurt için Prof. Dr. Ahmet Özer, Güngören için ise Yüksel Yalçın'ı belediye başkan adayı olarak gösterdiği belirtildi. Açıklamada, "İstanbul Güngören ve Esenyurt ilçe belediye başkan adaylarımız, sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilmiştir. Ali Gökmen ve Temel Akkoçlar'a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


Katar: Netanyahu'yu krizleri polemikle geçiştirmek yerine, müzakerelere odaklanmaya çağırıyoruz

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya siyasi krizleri polemik çıkararak geçiştirmek yerine, Hamas’la dolaylı esir takası müzakerelerine odaklanma çağrısı yaptı. Netanyahu’nun Katar’a daha fazla İsrailli esirin serbest bırakılması için Hamas’a baskı kurması yönündeki çağrısını “oyalama çabası” olarak değerlendiren Ensari, şunları kaydetti:

İsrail Başbakanı, Katar'ın ilk günden itibaren arabuluculuk çabaları, krizin sona erdirilmesi ve esirlerin serbest bırakılmasındaki kararlılığını gayet iyi biliyor. 109 esirin serbest bırakıldığı insani ara bu kararlılığımızın örneğidir. Bu aynı zamanda, müzakere ve anlaşmaların esirlerin geri getirilmesi, gerilimin sonlandırılması ve bölgede güvenliğin sağlanması için tek çözüm olduğunu kanıtlamıştır.

Katar Dışişleri Bakanı Ensari, Netanyahu’nun ülkesinin ortaya koyduğu arabuluculuk çabalarına yönelik suçlamalarını reddederek, Katar’ın Gazze Şeridi’ne yaptığı yardımların İsrail, ABD, Mısır ve Birleşmiş Milletler ile tam koordineli bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti.


Fransa'da Eyfel Kulesi grev nedeniyle ziyarete kapatıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Eyfel Kulesi grev nedeniyle ziyarete kapatıldı. Grev nedeninin, kentin önemli sembolleri arasında yer alan yapının finansal yönetimi ile ilgili kaygılar olduğu bildirildi.


CHP, Sarıyer'i yeniden değerlendirecek: Belediye Başkanı Şükrü Genç, Özgür Özel'in kendisini aradığını ve yarına kadar bekleyeceğini açıkladı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde partisinden aday gösterilmemesi üzerine verdiği tepkinin karşılık bulduğunu belirterek, "Sesimiz duyuldu. Biraz önce Genel Başkanımız Özgür Özel'in aramasıyla, yaptığımız görüşme sonrasında yarın saat 12.00’ye kadar konunun üzerinde çalışma ve bekleme kararı aldık." dedi. Genç, adaylık süreciyle ilgili partisinin yeniden bir değerlendirme yapacağını ve iyi bir şekilde sonuçlanmasını temenni ettiğini belirterek şunları söyledi:

Bizim derdimiz koltuk değil. Bizim derdimiz halkımız. Bu noktada hiçbir şekilde bir dayatmaya gitmedik. Bir yanlışın düzeltilmesini istedik. Genel Başkanımıza yarın saat 16.00’da daha önce yaptığım gibi basın açıklaması yapacağımı söyledim. Dedi ki, 'Bir süre... Bu süre basın mensupları ve Sarıyer halkı tarafından da anlayışla karşılanacağını bekliyorum.

Genç, yarın saat 12.00'de tekrar bir açıklama yapacağını, kendisini destekleyenlere danışmadan hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini dile getirdi.


Afrika Birliği, eşek derisi ticaretini yasakladı

Afrika Birliği, kıtadaki eşek popülasyonunun azalmasından ötürü eşek derisi ticaretini yasakladı. Afrikalı liderler, hafta sonu Etiyopya'da yapılan 37'nci Afrika Birliği Zirvesi'nde eşek derisi ticaretine yasak getirdi. Çin başta olmak üzere bazı ülkelerin eşek derilerinden elde edilen jelatine olan talebi, son yıllarda dünya eşek popülasyonunun büyük bölümünü barındıran Afrika'da tepkilere yol açmıştı. Karar sonrası açıklama yapan İngiltere merkezli eşekleri koruma derneği "The Donkey Sanctuary", kararla hem 33 milyonluk eşek popülasyonunun hem de işlerinde hayvanları kullanan binlerce yerel topluluğun geçim kaynaklarının korunduğunu belirtti. Dünyadaki eşek popülasyonunun üçte ikisini barındıran Afrika'da, eşekler hem taşımacılık hem de ulaşım için yaygın olarak kullanılıyor. Çin'in Afrika ülkelerinden eşek ithal etmesinin en önemli nedeni eşek derisinden elde edilen, "ejiao" adı verilen jelatin içeren ürünlere artan talep.


Erzurum'da cezaevinden firar eden hükümlü, eşini silahla ağır yaraladı

Kentte 40 ayrı suçtan kaydı bulunan Şafak S. (39), tutuklu bulunduğu Erzurum Açık Ceza İnfaz Kurumundan firar etti. Palandöken ilçesi Yunus Emre Mahallesi'nde babasıyla yaşayan eşi Elif S'nin (32) yanına giden Şafak S. ile eşi arasında tartışma çıktı. Yanındaki tabancayla ateş ettiği eşini ağır yaralayan Şafak S, daha sonra bölgeden kaçtı. Ambulansla Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan kadının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Güvenlik güçleri, şüpheliyi Erzurum-Pasinler kara yolu üzerinde takside yakaladı. 


Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ile yerleştirme sonuçları açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024-EKPSS) ile yerleştirme sonuçlarını açıkladı. ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 2024-EKPSS/Kura İle Engelli Kamu Personeli Yerleştirme Tercih Kılavuzu'nda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyi kadrolarına, engelli kamu personeli yerleştirme işlemleri tamamlandı. Sınav sonucu ve kura usulü ile yapılan yerleştirme sonuçları "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden öğrenilebilecek.


Naci Görür: Marmara'da Adalar fayının boyu 45 kilometre eğer bu fay kırılırsa, en fazla 7 şiddetinde deprem üretir

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Kuzey Anadolu Fay Hattı, yani Bingöl Karlıova'dan başlayıp Marmara Denizi'ne kadar gelen bu fay hattı, her nerede bir deprem oluşturursa oranın batısı bir sonraki deprem için hedef haline gelir, bu hep böyle olmuştur. Kuzey Anadolu Fay Hattı, depremleri doğudan batıya doğru taşımaktadır." dedi. Görür, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Beklenen Marmara Depremi ve Ekonomik Etkileri" adlı konferansta, olası Marmara depremine dair şunları söyledi:

Marmara'da Adalar fayının boyu 45 kilometre eğer bu fay kırılırsa, en fazla 7 şiddetinde deprem üretir. Diğeri Yeşilköy açıklarından başlayıp Orta Marmara çukurluğuna kadar gelen 65-70 kilometrelik Kumburgaz fayıdır eğer kırılırsa minimum 7,2 şiddetinde deprem üretir. Bu ikisi birden kırılırsa şiddet 7,4'e kadar çıkar. Orta Marmara çukurluğundan Tekirdağ'a kadar olan Tekirdağ fayının biz kırılmış olduğunu biliyoruz. Özellikle 1912 Şarköy depremi sırasında ki o deprem sadece karada olmamış denizdeki o kısmı da kırmış ve büyük ölçüde enerjisini boşaltmıştır. Tekirdağ fayının kırılmış olduğunu biz denizaltı araştırmalarıyla saptadık.

Herkesin depreme hazırlıklı olması ve gereken önlemleri alması gerektiğini bildiren Görür, "Devekuşu gibi başını kuma gömerek bizleri dinlemek ve deprem lafını duymak istemeyenlerin çoğu öldü." dedi.


Havalimanında Kürtçe nedeniyle annesinin mağdur edildiğini söyleyen kişiye soruşturma açıldı

İstanbul Havalimanı'nda, dili nedeniyle annesinin mağdur olduğu ve bekletildiği yönünde çektiği videoyu yayınlayan kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstanbul Havalimanı'nda 17 Şubat'ta annesinin lisanı sebebiyle kendini anlatamadığını, 2,5 saatte dışarıya çıkamadığını, yetkililerin annesiyle ilgilenmediğini öne sürerek video çeken kişinin, bu iddialarının doğru olmadığı tespit edildi. Savcılık, bu kişi hakkında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan soruşturma başlattı. İstanbul Valiliğince, İstanbul Havalimanı'nda yaşanan ve sosyal medyada "Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı" şeklindeki iddialara ilişkin yapılan açıklamada, videonun art niyetli olduğu, devletin aleyhine propaganda yapmaktan öte amaç taşımadığı belirtilmişti.


Kurum'dan, İmamoğlu'na kentsel dönüşüm yanıtı

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na tepki göstererek, "İstanbul'da 600 bini acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon riskli konut varken, mevcut İBB Başkanı'nın 650 bin konut dönüşüm vaadimizi 'olmaması gereken' bir proje olarak görmesine şaşırmadım." ifadesini kullandı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdaMurat Kurum, açıklamasında şunları kaydetti:

Hep söylüyoruz; bu konu siyaset üstüdür. İstanbul'un deprem gerçeğine karşı kaybedecek bir saniyesi dahi yoktur. Halkımızın gönlü ferah olsun. Milletimizin meselelerini dert etmeyenlerden, bunları siyasi malzeme yapanlardan 31 Mart'ta kurtulacağız. 1 Nisan, İstanbul'un geleceğine endişesiz ve güvenle bakmak isteyenler için yeni bir gün olacak.


Çanakkale'de acil servis doktoruna saldırı anı güvenlik kamerasında

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden kişinin yakınının acil servisteki doktora saldırdığı anlar güvenlik kamerasınca kaydedildi. Görüntülerde, Bayramiç Devlet Hastanesi acil servisinde hayatını kaybeden Tayfun Avcı'nın ağabeyi İ. Avcı'nın, burada görevli nöbetçi doktor O.M'ye saldırdığı görülüyor. Kayıtlarda, araya giren polis ve güvenlik görevlilerinin, doktor O.M'yi saldırganın elinden kurtardığı yer alıyor. Doktor O.M, polis ekiplerince gözaltına alınan İ. Avcı'dan şikayetçi oldu.


Başak Demirtaş'tan DEM'in İstanbul adaylarına başarı dileği

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP (DEM) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, eşi, Başak Demirtaş DEM Parti'nin İstanbul adayları için mesaj yayımladı. Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Demirtaş, adaylara başarılar dileyerek şu ifadeleri kullandı:

Partimizin İstanbul adayları, değerli Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni'ye başarılar diliyorum. Adaylarımızın en güçlü şekilde destekleneceğine inanıyorum. Artık İstanbul'da DEM zamanı! DEM DEMA ME YE!


Yeniden Refah Tokat adayı partisinden istifa etti, adaylıktan da ayrıldı

Yeniden Refah Partisi Tokat Belediye Başkan Adayı Hamdullah Suphi Efeli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla adaylıktan çekildiğini ve partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Efeli paylaşımında, "Bugün itibarıyla Yeniden Refah Partisi ile herhangi bir ilişkim kalmamıştır. Bu süreçte beni canıgönülden destekleyen ve yanımda olan tüm eş, dost, kardeşlerime yürekten şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi seviyorum, sizin de beni sevdiğinizi biliyorum, her şey gönlümüzce olsun" dedi.


Pervin Buldan, vekillik sonrası siyaseti bırakacağını açıkladı

DEM Parti Van milletvekili Pervin Buldan, milletvekilliği süresinin dolmasından sonra aktif siyaseti bırakacağını açıkladı. Artı TV'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Buldan; şunları söyledi:

Mücadele etmek farklı bir şey, elbette ki bu mücadele milletvekilliğinden ibaret değil, mücadelenin farklı yönleri farklı alanları vardır, bir yerinden tutarız. Bu mücadeley6i bırakmak bize yakışmaz elbette ama siyasi arenada değil tabii, onun dışında farklı mecralarda bir sürü alan var. insan hakları kurumları var. Bu kurumlardan bir tanesinde bu mücadeleye destek sunarım.


BM: ABD'nin Gazzelilerin güvenliğine ilişkin kaygısı ciddiye alınamayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, ABD yönetiminin, İsrail'e silah göndermeyi planlarken Gazzelilerin güvenliğine ilişkin kaygısının ciddiye alınamayacağını belirtti.

Albanese, X hesabından yaptığı paylaşımda, ABD yönetiminin 4,5 aydır İsrail saldırıları altındaki Gazze’deki tutumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

BM Raportörü Albanese, İsrail’e silah göndermeyi ve Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan “değiştirilemez” karar taslağını, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) oylamasında veto etmeyi planlayan ABD yönetiminin, Gazze'deki Filistinlilerin güvenliğine ilişkin kaygılarının ciddiye alınamayacağını ifade etti. Albanese, ABD hükümetinin, Tel Aviv yönetimine silah sevkiyatı planına ve BMGK oylamasında karar tasarısını veto edeceğine ilişkin basında çıkan iki haberin görselini de paylaştı.


Ukrayna: İki Rus savaş uçağını düşürdük

Ukrayna ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolay Oleşçuk, Rusya'ya ait iki savaş uçağını düşürdüklerini duyurdu.

Oleşçuk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ukrayna Hava Kuvvetlerinin, bu sabah Rus ordusuna ait Su-34 ve Su-35S tipi iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'ya ait iki Su-34 ve bir Su-35 tipi savaş uçağını imha ettiklerini aktarmıştı.


Yunanistan'da çiftçiler, Türkiye sınırında yol kapatma eylemi yapacak

Yunanistan'da, yaklaşık bir aydır hükümetin tarım politikasını protesto eden çiftçiler, bu akşam Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınır kapısını kapatarak eylem yapacak.

Yunan basınındaki haberlerde, çiftçilerin bugün, hükümete baskıyı artırmak için TSİ 18.00-22.00'de Kipi Sınır Kapısı'nda yol kapatma eylemi yapacağı ifade edildi.

Çiftçilerin, sınırı sadece tırlara kapatacağı aktarılan haberlerde, otomobil ve otobüslerin geçişlerine izin verileceği kaydedildi.


Eski CHP milletvekili Hüseyin Aygün Tunceli'den bağımsız aday oldu

Eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün Tunceli'den bağımısz belediye başkan adayı oldu.
 


DEVA Partisi Ankara İl Başkanı istifa etti

DEVA Partisi Ankara İl Başkanı Nutku Akın, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Akın, açıklamasında "Son zamanlarda parti içerisinde yaşanan sorunlar ve kişilerin öz çıkarları iile mücadeledeki zorluklar beni istifaya zorlamıştır" dedi.


Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 12.23'te merkez üssü Doğanşehir olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 17,7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Doğanşehir merkezli 4,3 büyüklüğündeki depremde, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramaları için yönlendirilmiştir. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadelerini kullandı.


CHP Genel Başkanı Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş ile görüştü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile görüştü.

CHP Genel Merkezi'ndeki görüşmede, Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki de yer aldı. Savaş, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından genel merkezden ayrıldı.

Savaş görüşmenin ardından CHP Hatay İl Başkanlığı önünde toplanan taraftarlarına telefonla seslendi.

Savaş "Yarın çok daha büyük bir mitingle açıklamalarımız olacak. Şu an daha fazla bir şey söylemek doğru olmaz. Yarın Hatay halkıyla, hep birlikte ne yapacağımızı  paylaşacağız" diye konuştu.


İmamoğlu’ndan Akşener’e yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kendisine yönelik sözlerine yanıt verdi. 

İmamoğlu, çoklu bir rakip ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Şahsıma dönük, tutarlı tutarsız, yalan yanlış yorumlar yapılacaktır. Bu yorumları muhatap almayacağım” dedi. 

Akşener, "Ne yazık ki İstanbul bugün ranta boğulan bir şehir. İstanbul'a hep kariyer basamağı olarak bakıldı. Mesela eli genel merkezde, gözü başka mevkilerde, boş zamanlarında da İstanbul'da olanlar bu şehri yönetemez” ifadesini kullanmıştı.


Avukat Feyza Altun hakkında soruşturma

Avukat Feyza Altun hakkında, sosyal medya paylaşımları nedeniyle re'sen soruşturma başlatıldı.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca Avukat Feyza Altun hakkında, sosyal medyada yapmış olduğu paylaşım üzerine, TCK’nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla re'sen soruşturma başlatıldı.

Altun bir paylaşımına yapılan yoruma "Şeriate s..kayım" diye karşılık vermişti.

Altun soruşturma kararının ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bugüne kadar hiçbir inançla ilgili en ufak rencide edici şey yazmadım yazmam da. Kimsenin dini inancı , hangi din olursa olsun onu yaşama biçimi beni ilgilendirmez.

Şeriat dediğiniz şey sokaklarda kadın taşlayan Taliban aklıdır benim için. Bu bağlamda sözümün de arkasındayım. Bu ülkede de o rejim uygulanmayacak. Bu ülkede modern laik hukuk kuralları geçerlidir. Şeriat istemek anayasal düzeni tehdittir ve suçtur. 

Ettiğiniz küfür hakaret ve tehditleri iade ediyorum.
 


Şevki Yılmaz’ın sözlerine İlber Ortaylı böyle tepki gösterdi

Osmanlı Hanedanı'nın "sultan" unvanını taşıyan hayattaki 14 kadın üyesinden biri olan 2. Abdülhamit Han'ın torunu Berna Sultan Osmanoğlu, İstanbul'da evlendi. Çiftin şahidi tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Şevki Yılmaz’ın konuşma yaptığı törende, “Osmanlı’yı süren soysuzları lanetliyorum” sözleri tepki çekti. Ortaylı bu sözleri duyduğunda tepkisini yaptığı hareketle gösterdi. Ortaylı daha sonra yaptığı açıklamada; "Düğün sırasında eski bir milletvekilinin yersiz konuşmalarını tasvip etmem mümkün değildir. Bunlar tarih bilmeyen insanların kahvehane köşelerine yakışan sözleridir. Açık bir Atatürk düşmanlığı, hazımsızlığıdır" dedi.

Ortaylı'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

Şevki Yılmaz’ın sözlerine İlber Ortaylı böyle tepki gösterdihttps://t.co/JUD33S8B


Marmara Denizi'nde 5 gün önce batan geminin mürettebatını arama çalışmaları sürüyor

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan ve bir kişinin cansız bedenine ulaşılan "Batuhan A" adlı kargo gemisindeki diğer 5 denizci için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar, 51 metre derinlikte denizin tabanına oturan kargo gemisinin enkazına sekizinci kez dalış gerçekleştirdi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, arama çalışmalarının devam ettiğini aktararak "Bugün saat 09.45'te sekizinci dalış başladı. Dalgıçlar, geminin makine dairesine girmeye çalışacaklar. Orada arama faaliyetini sürdürecekler. Dronlarla kıyıdaki tarama çalışmaları da sürdürülüyor. Havadan uçak ve helikopter, karadan ekipler ve denizden de botlarla arama çalışmaları büyük bir dikkatle devam ediyor" ifadesini kullandı.

WhatsApp Image 2024-02-19 at 11.55.04.jpeg
Fotoğraf: AA

"Filistin'e Destek" yürüyüşünden dönen kişiyi darbeden sanık hakkında 4 yıla kadar hapis talep edildi

İstanbul'da düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşünün ardından evine dönen kişiye yumruklu saldırıda bulunan sanık Ege Akersoy'un yargılandığı davada mütalaa açıklandı.

Esasa ilişkin görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın "basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde kasten yaralama" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlarından 1 yıl 4 aydan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.


İstanbul'da IŞİD operasyonu: Hol Kampı'nda tutulan kadınlar için para toplayan 7 kişi yakalandı

İstanbul'da, IŞİD'e yönelik eş zamanlı operasyonlarda 7 şüpheli gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, IŞİD'le iltisaklı kişiler ve ailelere, IŞİD içerisinde faaliyet gösterirken PKK tarafından yakalanan ve Hol Kampı'nda tutulan kadınlara, sözde "infak" adı altında finans sağlamak için para toplayıp gönderdikleri belirlenen 8 şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.

Kentte 9 ilçede belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, 7 şüpheliyi yakaladı.

504241-980993758.jpg
El Hol mülteci kampı / Fotoğraf: AFP

Rus ajansları: Rusya kuvvetleri Avdiivka kok tesisinin kontrolünü tamamen ele geçirdi

Rusya'da devlet haber ajansları, Avdiivka kentinin büyük kesimini ele geçiren Rus ordusunun stratejik öneme sahip kok ve kimyasal fabrikasında da kontrolü ele aldığını bildirdi.

Rusya dün Donetsk bölgesinde bulunan Avdiivka kentinin kontrolünü ele geçirdiğini ancak Avdiivka tesisinde yerleşik olan Ukrayna ordusu birlikleri olduğunu açıklamıştı. Tesis, Ukrayna'nın kentteki son kalesi olarak görülüyor.

TASS haber ajansı, Savunma Bakanlığı'na açıklamasına dayandırdığı haberde, "Tesisin yönetim binalarına Rus bayrakları asıldı" denildi. RIA haber ajansı ise endüstriyel bir tesiste aralıklı patlamalar meydana geldiği görülen havadan çekilmiş sessiz bir video yayınladı.


Nurettin Veren: Şu an kamu kurumlarında çalışan 500 bin üst düzey FETÖ’cü yönetici var

Yazar Nurettin Veren, KRT’de katıldığı programda 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili yorumlarda bulundu.

Darbeden 4 ay evvel darbe yapılacağına dair program yaptığını söyleyen Veren, “2007’de Genelkurmay’a FETÖ’nün darbe yapacağı ile ilgili 8 saatlik ifade verdim” dedi.

“200'e yakın hayalet imamın ismini ve resmini verdim” diyen Veren, “Bu programdan sonra MİT, Genelkurmay ve savcılar beni sorgulasın, benden bilgi ve belge istesinler” ifadelerini kullandı.

Veren, şunları aktardı:

Şu an Türkiye'deki kamu kurumlarında çalışan sadece 500 bin üst düzey yönetici var. Bu size dehşet vermiyor mu? Şu an aktif bir savcının ifadesini söylüyorum. Bunlar esnaf, köylü, çiftçi, bakkal kardeşlerimiz değil. FETÖ dünya çapında bir casus teşkilatı. 8 sene geçmesine rağmen Türkiye'nin hiçbir köyü, kasabası, mahallesi yoktur ki FETÖ operasyonu yapılmayan bir tek gün yoktur.


Gelecek Partisi Ankara İl Başkanı istifa etti: Salt Erdoğan düşmanlığına haiz dar bir kadronun kontrolünde

Gelecek Partisi Ankara İl Başkanı Hakan Tokaç partisinden istifa etti.  

Kararını sosyal medya hesabından duyuran Tokaç, “Maalesef siyaseten yeterli olgunluğa ulaşmamış yöneticilerin anlayışı ve gereksiz ihtiraslardan dolayı, hiçbir zaman görev ve makam talep etmediğim gelecek partisindeki Ankara İl Başkanlığı görevimden ve parti üyeliğinden istifa ettiğimi kamuoyu ile paylaşır, varını yoğunu bu parti için harcayan öncelikle il teşkilat mensubu arkadaşlarıma ve bu harekette tanımaktan müşerref olduğum dostlarıma haklarını helal etmeleri niyazıyla başarılar dilerim” ifadelerini kullandı. Tokaç istifa etme gerekçesini ise şu sözlerle açıkladı:

Gelecek Partisi; Genel seçimlerde tek başına bağımsız girmesini arzu etmemize rağmen, ittifak modeliyle seçimlere girmiş ancak altılı masa ve CHP birlikteliğinin seçmenimiz açısından ağır sonuçları ile karşı karşıya kalmıştır. Nitekim genel seçimler sonrası CHP ile birlikte hareket edilmemesi hususunda ilkesel kararlar alınmıştır. Gelinen süreçte bu ve benzeri ilkesel kararların uygulanmadığını, partimizde yaşanan aksaklıkları, yanlışları, yapıcı eleştiri ve önerilerle, sözlü, yazılı olarak yetkili organlarımıza iletmeme rağmen, iç muhasebe, ortak anlayışında akıl ve istişare kanallarının kapalı olduğunu partinin salt Erdoğan düşmanlığına haiz muhalefet dar bir kadronun kontrolünde olduğunu üzülerek görmüş ve yaşamış bulunmaktayım,

 


YSK heyeti, yerel seçim öncesi son hazırlıklar için deprem bölgesine gidiyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener ve kurul üyeleri, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde, deprem bölgesinde incelemede bulunacak.

YSK Başkanı Ahmet Yener deprem bölgesine giderek, son durumu yerinde inceleyecek, oy kullanılacak okulların durumu, konteyner ve teknik donanım konusunda gelinen son noktanın tespitini yapacak.

Bu kapsamda, YSK Başkanı Yener, bugün Malatya'da incelemelerde bulunacak, YSK üyeleri de diğer illeri ziyaret edecek. YSK, bölgedeki oy kullanma yerleri ve sandık kurulacak alanlara ilişkin son durumu 31 Mart'a kadar değerlendirmeye devam edecek.


Bozdoğan-3 operasyonu: 9 ilde 24 mağara, sığınak ve barınma alanı imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölücü terör örgütü (BTÖ) mensubu teröristlerin kırsalda kış aylarında eylem yapmak amacıyla mağara ve sığınaklara sakladıkları silah, mühimmat ve patlayıcıların yok edilmesine yönelik gerçekleştirilen Bozdoğan-3 operasyonlarında 9 ilde 24 mağara, sığınak ve barınma alanının imha edildiğini bildirdi.

Operasyonlarda 910 anti-tank mühimmatı, 910 RPG-7 mühimmatı ve sevk fişeği, patlamaya hazır hale getirilmiş, düzenekleri kurulmuş 5 kilogram patlayıcı maddesi, zaman ayarlı EYP anahtar sistemi, el bombası, bombaatar mühimmatı, havan mühimmatı, LMGK makineli tüfeği, 2 MG-3 makineli tüfeği, 5 AK-47 piyade tüfeği, 1 gece görüş dürbünü, G-3 piyade tüfeği, keskin nişancı tüfeği, 54 role, 25 tüp ile çok sayıda örgütsel doküman, mutfak, sağlık ve yaşam malzemeleri ele geçirildi.


Abdurrahman Dilipak: Hükümet 4 ay önceden darbe olacağını biliyordu

Eski Yeniakit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, AK Parti'nin 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildiğini iddia etti.

Dilipak sosyal medya heasbından yaptığı paylaşımda "Hükümet 4 ay önceden darbe olacağını bütün ayrıntıları ile biliyordu" dedi.

Dilipak'ın paylaşımı şöyle:


Papua Yeni Gine'deki kabile çatışmasında 53 kişi öldü

Papua Yeni Gine'nin dağlık bölgelerinde son dönemde artan kabile çatışmalarında can kayıpları devam ediyor.

ABC News'ün haberine göre, Emniyet güçleri, ülkenin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirini pusuya düşürmesi sonucu çıkan çatışmada, 53 kişinin öldüğünü bildirdi.

Olayı, ülkenin yakın döneminin "en büyük katliamı" olarak nitelendiren emniyet güçleri, cesetlerin polis kamyonetlerine yüklendiğini aktardı.Çatışmanın, bir kabilenin bölgede yaşayan diğer kabileye saldırma hazırlığındayken pusuya düşürülmesi sonucu yaşandığı belirtildi.


Hamas: İsrail'in ramazan ayında Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini kısıtlaması suçtur

Hamas İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistinlilerin, ramazanda Mescid-i Aksa'ya girişlerinin kısıtlanması yönünde görüş bildirmesine tepki gösterildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişlerinin yasaklanması yönündeki çağrısını onaylaması, "İsrail hükümetindeki radikal Yahudi yerleşimcilerin Filistin halkına karşı yürüttüğü siyonist suçun ve din savaşının derinleşmesi" olarak değerlendirildi.

Namaz kılmak için gelenlerin girişinin kısıtlanmasının "kutsal Mescid-i Aksa'da ibadet özgürlüğünün ihlali" anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, bunun, İsrail'in ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını artırma niyetini gösterdiği vurgulandı.Kudüs, Batı Şeria ve İsrail'de yaşayan Filistinlilere "bu suç niteliğindeki kararı" reddetmeleri ve direnmeleri çağrısında bulunulan açıklamada, Filistinlilerden "harekete geçmeleri ve Mescid-i Aksa'ya akın etmeleri" istendi.


Filistinlilerin ramazanda Mescid-i Aksa'ya girişi kısıtlandı: Netanyahu onay verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistinlilerin, ramazan ayında, Mescid-i Aksa'ya girişlerinin kısıtlanması yönünde görüş bildirdiği belirtildi. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişlerinin yasaklanması yönündeki çağrısının ardından Netanyahu konuya ilgili görüşünü açıkladı. İsrail Kanal 13 Televizyonunun haberinde, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak), İsrail içindeki Filistinlilerle polis arasında çatışmalar yaşanacağı yönündeki uyarılarına rağmen Netanyahu'nun, Filistinlilerin ramazanda Mescid-i Aksa'ya girişlerinin kısıtlanmasına onay verdiği ifade edildi. Haberde, ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya sınırlı sayıda Filistinlinin alınacağı aktarıldı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU