Erdoğan: Basın artık daha özgürlükçü ve demokratik... TGS: Cezaevlerinde 141 gazeteci var

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık basının çok daha özgür ve demokratik olduğunu söylerken, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ortaya koyduğu rakamlarla aksini savunuyor

 “Türkiye’de basın özgür mü?” tartışması, bugün bir kez daha alevlendi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle yayımlanan mesajlarda birbirine zıt görüşler dikkat çekti.

Erdoğan: Basın artık daha demokratik ve özgürlükçü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, son 16 yılda ülke genelinde hayata geçirilen reformların, Türk basınının zenginleşmesini, çeşitlenmesini, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasını sağladığını belirtti. Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı:
 



TGS: 141 gazeteci cezaevinde

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise açıkladığı rakamlarla tam tersi bir tablo ortaya koydu. TGS Yönetim Kurulu yayımladığı açıklamada, gazetecilerin baskı ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu savunurken, cezaevlerinde 141 gazetecinin bulunduğuna dikkat çekti.

Gazetecilerin yoksulluk sınırında maaş aldıklarını belirten TGS, Avrupa’da yüzde 25 olan sendikalaşma oranının Türkiye’de yüzde 6 olduğunu kaydetti. Gazetecilerin üçte birinin işsiz kaldığına vurgu yapılarak en yüksek işsizlik oranının medyada olduğu öne sürüldü. TSG, yayımladığı mesajda yüzlerce gazetecinin haberinden dolayı yargılandığını belirtti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle şu mesajı yayımladı: 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Twitter üzerinden şu paylaşımda bulundu:


CHP'den hükümete tepki

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin CHP kanadından da mesajlar paylaşıldı. "Mesleğini onurlu bir şekilde yürüten gazeteciler" tebrik edilirken, gazetecilerin iktidar tarafından haksızca tutuklatıldığı öne sürüldü. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı: 
 


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin Twitter üzerinden mesaj paylaşan bir diğer CHP'li isim ise Mahmut Tanal'dı. İstanbul milletvekili, Tweet'inde şu cümlelere yer verdi: 
 


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün tarihçesi

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için Türkiye'de 1961’den beri 10 Ocak günü kutlanmaktadır.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanışı nedeniyle kutlama günü olarak 10 Ocak tarihi kabul edilmiştir.

1961-1971 arasında "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak bilinen gün, 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirilmiştir. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU