Kaftancıoğlu: Siyasi yasaklı hale gelebilirim

CHP İstanbul İl Başkanı: Hayatımda utanç duyacağım hiçbir şey yazmadım, bundan sonra da yazmam

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yıllar önce paylaştığı bazı mesajlarından dolayı "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılama", ''Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret', ''Cumhurbaşkanına hakaret'', ''Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'', ''Terör örgütü propagandası yapmak'' iddialarıyla yargılandı ve İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Kaftancıoğlu, aldığı cezanın siyasi kariyerini hedef aldığını düşündüğünü belirtirken “Bu cezalar istinaf mahkemesinde bozulmazsa, ki bozulmayabilir, bırakın tutuklanmayı, siyasi yasaklı hale geleceğim” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete DuvaR’a konuşan Kaftancıoğlu, ceza almasına sebep olan tweetlerini bugün görevi dolayısıyla aynı üslupla yazamayacağını söylerken “Bir gazetede köşe kapmış biri, ‘Canan Kaftancıoğlu’nun yaptığı paylaşımlar eleştirilecek, kınanacak, utandırılacak tweetler’ diye yazmış. Bunu yazanın kendisi utanç duymalıdır. Hayatımda utanç duyacağım hiçbir şey yazmadım, bundan sonra da yazmam. Kaldı ki o tweetler, atıldığı günün koşullarında, bağlamında bakıldığında utanılacak iş yapanları teşhir eder mahiyettedir. Ayrıca tweetlerimde hakaret veya aşağılama olarak itham edilen hususların tamamı, bugünün muktedirinin kullandığı dile ayna tutma amacı taşıyordu” dedi.

“Saraydan direktif aldıklarını söylemiyorum ama…”

Mahkeme heyetinin kendisine yönelttiği “örgüt propagandası veya devleti aşağılamak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamaları hakkında da Kaftancıoğlu’nun yorumu şöyle oldu:

Onlar adına da üzülerek söylüyorum ki, mahkeme heyeti sarayın beklentilerini yerine getirmek zorunda hissetti. İlla saraydan bir direktif aldıklarını da söylemiyorum ama “eğer beklentileri karşılamazsam sistem beni dışlar” korkusunun, baskısının bu kararda belirleyici olduğunu düşünüyorum. Çünkü yazdıklarım, söylediklerim, yaptıklarım üzerinden suçlanabilmem, cezalandırılabilmem teknik ve teorik olarak mümkün değil. Bahse ve cezaya konu edilen, biri bana ait olmayan toplam 36 tweete insanlar fikren katılmayabilir. Ama insanlar fikirlerini söyleyebilirler ve herkes bu hakka sahiptir. Düşünce ve ifade hürriyetini kullandığı için şimdiye kadar sayısız insana verilen cezaların üstüne bir tane daha eklenmiştir ama bana verilen ceza sadece bana verilmiş değil. Ne mutlu bana ki kamuoyu, farklı düşünceye katılmamakla, onu eleştirmekle ona ceza vermek arasındaki farkı çok iyi görüyor. Fakat yargı, düşünceye veya kişiye göre suç bulmakta oldukça mahir.

"Demirtaş'ın tahliye edilmesinden müthiş büyük bir mutluluk duyarım"

CHP İstanbul İl Başkanı "Ankara kulislerinde 'Demirtaş dışarı, Kaftancıoğlu içeri' şeklinde bir hazırlık yapıldığına dair söylentilerin dolaştığı iddia ediliyor. Hapse atılacağınızı düşünüyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Geçenlerde biri de “Yenikapı’daki arabaları alın, Canan Kaftancıoğlu’nu verin” diye yazmış (Gülüyor). Demirtaş’ın tahliye edilmesinden müthiş bir mutluluk duyarım elbette. Öte yandan muktedirin bizimle ilgili neler düşünüp tasarladığıyla ilgilenmiyorum. Bizim ne yaptığımız, ne düşündüğümüz ve ne yapacağımız daha önemli. Muktedir, bizimle ilgili düşüncelerini hayata da geçirebilir ama bunların hepsi teferruat.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU