Külliye'deki merkezi-yerel yönetim zirvesinden çıkan üç önemli başlık: Komisyon kurulması, şehirlerin sorunları ve Suriyelilere mâli yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle bir araya gelen büyükşehir başkanları ve bakanlar bir komisyon oluşturulması kararı aldı. Suriyeli mültecilere yardımın ne şekilde olacağının da masaya yatırıldığı toplantıda bir Whatsapp grubu kurulması kararı alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanları Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı/ Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanları ile bir araya geldi.

Toplantıda belediye başkanları, beşer dakikalık söz alarak görüşlerini açıkladı ve şehirlerin sorunlarını dile getirdi. Toplantıda hazır bulunan bakanlar da belediye başkanlarının sorularını yanıtladı.

CHP'nin sözcülüğünü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığını ifade etti.

Toplantı başlangıcındaki konuşmasında belediyelerin önemi ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması konusuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüden toplantı masasına geçtikten sonra "Kimin ne derdi varsa burada söylesin" ifadelerini kullandı. 

Toplantının sonuna doğru Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan salondan ayrıldı. Yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay toplantıyı devam ettirdi. 
 

Ekrem İmamoğlu Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı öncesi tüm büyükşehir belediye başkanları ile tokalaştı/ Fotoğraf: AA


Bu önemli zirveden çıkan ilk karar, 6 bakan, 6 büyükşehir belediye başkanı, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir belediye başkanları ile farklı partilerden belli sayıda ilçe belediye başkanın da yer alacağı bir komisyon kurulması oldu. Komisyonda yer alacak isimler Cumhurbaşkanı tarafından belirlendi. 

Komisyona başkanlık edecek Fuat Oktay’ın ilçe belediye başkanlarını da gelecek hafta davet etmesi bekleniyor. 

"Meclis'e taşınacak konular, komisyon sayesinde hızlanacak"

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınması gereken bir kararın komisyon sayesinde hızlı şekilde Meclis’e taşınacağını söyledi. 
 

Fatma Şahin
Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin


Şahin ayrıca, Cumhurbaşkanlığı normunda yapılması gereken ne varsa kendilerinin hızlı bir şekilde bu karaları alacağını, ilgili bakanlıkların da yakın takipçisi olacağını söyledi.

Basın mensuplarına konuşan bir diğer isim Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da kurulacak komisyonda ilçe belediye başkanlarının olmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediğini belirterek şunları söyledi:

Konsensusun oluşması yasaların da hızlı çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu da bir kazanım. 

Diğer siyasi partilerin de komisyonlarda yer alması elbette Türkiye Büyük Millet Meclisinde de birlikteliği sağlayacak, yasalar bir an önce çıkacak.

Burada insanlara 'hizmet etmek için mazeret üretmeyin, hizmet üretin' anlayışı içinde ayrım gözetmeden tüm başkanlarımıza fırsat verecek bir yaklaşım sergilendi.


Büyükkılıç, “Bir WhatsApp grubu kurulmak suretiyle büyükşehir belediye başkanları, kimse birbirini dışlamadan, ötekileştirmeden dayanışma içerisinde bir grup oluşturarak, rahatlıkla görüşülmesini sağlayacak bir görüş belirtildi" bilgisini paylaştı. 
 

Memduh Büyükkılıç
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş (solda), Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç (ortada) ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan /Fotoğraf: AA


Suriyeli mülteciler

Suriyeli mültecilerin toplantı gündemine gelip gelmediği sorusunu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yanıtladı. 

Şahin, “Onlarla ilgili kişi başına gelen paylarla ilgili yapılması gerekenler var” dedi ve devam etti:

Belediyeler Birliği olarak da bizim önerimiz içerisinde mülteciler için de önerimiz var. 

Nasıl kendi vatandaşlarımız için İller Bankası üzerinden mali destek geliyorsa hangi şehirde ne kadar mülteci varsa bunların da desteklenmesi üzerine taleplerimizi sunduk. 

Önerilerimizi sonucunu da komisyonlarda takibin yapacağız.


Yerel yönetimlerin kendi içindeki sorunlarını  “gelirlerinin arttırılması, gelirin adaletli dağıtılması ve büyükşehirlerin kendi içerisinde adaletsizlik” başlıklarıyla özetleyen Şahin, yerel anlamda gelir dağılımı adaletinin sağlanması için önerilerin sunulduğunu aktardı:

Şahin,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanlarda yapılan konuşmaların meydanlarda kaldığını belirttiğini ve oy veren, vermeyen herkesin belediye başkanlarından hizmet beklediğini söylediğini aktardı.

Zeydan Karalar: Adana'nın gelirinin yüzde 65'e yakını işçiliğe gidiyor. 

Belediyelerin mâli sorunları konusunda CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da değindi. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karalar, “Toplantının ana konusunu belediyelerin düştüğü ekonomik krizdi” dedi ve hiçbir belediyenin şu anda vatandaşına, milletine, kentine hizmet edebilir durumda olmadığını söyledi. 

Bu şehirler arasında Adana'nın en kötü durumda bulunduğunu belirten Karalar, Adana'nın gelirinin yüzde 65'e yakınının işçiliğe gittiğini, bu şekilde işlerin yürümesinin mümkün görünmediğini anlattı.  
 

Karalar, Büyükerşen, Seçer
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen (ortada), Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar (solda) ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer (sağda) CHP Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi ​​​​​​/ Fotoğraf: AA

 

Karalar, hizmet üretemeyen belediyeyi hizmet üretebilir hale getireceklerini ifade ederek, belediyelerde çalışmadan, işe gelip gitmeden maaş alanların olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimden bu yana gerilen Türkiye'nin "bugünden sonra yumuşayacağını" ifade ettiğini aktaran Karalar, "Çok faydalı bir toplantı oldu. Biz de çok mutlu olduk. Biz, bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanımıza bu toplantıyı tertiplediği, bakanlarla bizi buluşturduğu, gergin havanın ortadan kaldırılmasını sağladığı için şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de toplantıda, büyükşehir belediyelerinin il hudutlarındaki sorumluluklarının artmasına rağmen imkanlarının daraldığından, borçlarının fazlalığından ve yeni gelir kaynakları yaratılması gerektiğinden bahsedildiğini söyledi: 

Sayın Cumhurbaşkanı bütün belediye başkanlarının konuşmalarını kendisi de ayrıca not aldı.

Müzakerelerin sonunda özellikle 'Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nun değişmesi ve yeni sistemin nasıl olması' konuşuldu.

İlgili bakanlar ve bürokratlarla çalışmaların südürülmesi, TBMM'ye kanun teklifi veya tasarısı şeklinde konu intikal ettirildiğinde, komisyonların çalışmalarında belediyeleri temsilen bazı belediye başkanlarından oluşan bir grubun görüşlerinin devamlı alınması gerektiğine işaret edildi. 


Belediyelerdeki işten çıkarmalar

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına açık konuşmasında işten çıkarmalarla ilgili eleştirilerde bulundu. Toplantıda bunlar gündeme geldi mi?" sorusuna Büyükerşen, şu yanıtı verdi:

Münhasıran 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi' için söylemedi. Genelde bütün belediyeler için söyledi. 

Bunun için olunca da sadece muhalefet partileri büyükşehir belediyeleri değil, aynı zamanda iktidar partisinin belediyelerini de kapsayan bir konuşma oldu. 

Meseleye hukuki yönden, insanlık yönünden, vatandaşların ekonomik durumundan baktı.


"Üç büyükşehire kayyum atanması toplatıda gündeme geldi mi?" sorusunu Büyükerşen, "Hayır, gelmedi" diye yanıtladı.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU