Henüz keşfedilen elektrikli yılan balığının etkisi, evinizdeki prizlerin üç katı voltaja ulaşıyor

Amazon'da gruplar halinde yaşayan hayvanlar, balıklara elektrik verip onları yemeden önce "balığı çevrelemek için birlikte çalışıyor"

Amazon yağmur ormanlarında, evdeki prizlerin üç katı voltajda şok veren yeni bir yılan balığı türü keşfedildi.

Pilin mucidi İtalyan fizikçi Alessandro Volta'ya atfen Electrophorus Voltai adı verilen yılan balığı 2,5 metre uzunluğa sahip.

Bir tür bıçak balığı olan hayvan, 860 volta kadar varan elektrik şoku verebiliyor. Bu, bugüne kadar bilim insanlarının bildiği hayvanlar arasına en güçlüsü.

Smithsonian Enstitüsü ve National Geographic Society bilim insanlarından oluşan São Paulo Araştırma Vakfından bir ekibin yaptığı araştırma, gezegenin bilinen tek elektrikli yılan balığı türün üçe çıkaran farklı bir elektrikli yılan balığı türü daha keşfetti.

Araştırma tezinin başyazarı, ABD Ulusal Tarih Müzesinden Carlos David de Santana, New York Times'a yaptığı açıklamada "İlk kez 250 yıl önce tarif edilen bunun gibi göz alıcı bir balığa dair yeni bir tür keşfetmek kelimenin tam anlamıyla şok edici" ifadelerini kullandı.

Yeni türlerin muazzam elektrik voltajı, ekibin daha önce tek bir tür olarak tanımlanmış bu türü, üç yeni türe ayırmasında belirleyici rol oynadı.

Türlerin sınıflandırılmasında hayvanın ürettiği voltajın değerlendirilmesi bir ilki teşkil ediyor.

Ekip, söz konusu hayvanların üç türe göre yeniden sınıflandırılması gerektiğine karar verirken ayrıca DNA, morfoloji ve çevresel verileri de ilişkilendirdi.

Bilim tarafından daha önce bilinen tek elektrikli yılan balığı türü, İsveçli doğa bilimcisi Carl Linnaeus'un 1766'da tarif ettiği Electrophorus Electricus'tu.

Şimdi Amazon bölgesinin en kuzey kesiminde yaşayan tür olarak tanımlanan E. Electricus'a ek olarak, araştırmacılar bu cinse iki yeni tür daha eklemek için yeterli farklılıklar tespit etti: E. Varii ve E. Voltai.

Sao Paulo Üniversitesi Zooloji Müzesi'nden Profesör Naércio Menezes “Voltajı temel farklılaştırma kriteri olarak kullandık. Bu, yeni bir tür tanımlamak için daha önce hiç yapılmamıştı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Voltmetre kullanarak gerçekleştirilen saha ölçümleri sırasında, araştırmacılar, E. Voltai türünün bir üyesinde, bugüne kadar bir hayvanda görülen en yüksek değer olan 860 voltluk bir deşarj kaydetti. Daha önce kaydedilen en güçlü şok 650 volt'tu.

Ekip, voltajın yüksekliğine karşın, şokun salınımının düşük olması sebebiyle insanlar için ölümcül olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

Elektrik ölçümlerini anlamak için, geleneksel bir benzetme yapalım: Elektrik teli yerine bir bahçe hortumu düşünün. Su elektriktir ve voltaj da su basıncıdır. Musluğun açık veya kapalı olmasına bağlı olarak belli bir seviyeye ayarlanır. Salınım, musluk açıldığında suyun bahçe hortumundaki akış hızdır -bu, ohm cinsinden ölçülen direnç tarafından da kontrol edilir- seviyesiyse bahçe hortumunun boyutuna eşittir.

Araştırma amacıyla elektrikli yılan balığı toplamak için pek çok nehre giren ve defalarca elektrik şokuna uğrayan Dr. Santana'ya göre, voltaj yüksek olsa da amper düşük olduğu için (yaklaşık 1 amp), elektrikli yılan balığı şoku insanlar için tam olarak tehlikeli değil.

Kıyas gerekirse, bir elektrik prizinden alınacak bir şok, 10 veya 20 amp olabilir.

Yine de, dünyanın en güçlü elektrikli yılan balığının şoku, pek de hoş bir deneyim olmasa gerek.

Dr. de Santana, New York Times'a “Aldığım ilk şoku hatırlıyorum, teçhizatımı düşürmüş ve korkmuştum" dedi.

Araştırma ekibi ayrıca hayvanların sosyal özellikleri hakkında da daha fazla bilgi edindi. Eskiden elektrikli yılan balıklarının yalnız avlanan yaratıklar olduğu sanılıyordu, avlarını karanlıkta gizlice avlıyorlardı.

Ancak araştırmacılar, elektrikli yılan balıklarının avcı manevralarını koordine etmek için birlikte çalıştığını, bu bağlamda elektrikle donanmış avcı aslanlara benzediklerini söylüyor.

Profesör Menzes, “Bu sosyal davranış oldukça sıra dışı” dedi:

Bir grup halinde toplanıyor, beslendikleri balıkları çevreliyor, elektriği salıyor ve öldürüyorlar.

Araştırma Nature Communications'ta yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU