Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

Yemen'deki Husiler: Aden Körfezi'nde İngiliz gemisi LYCAVITOS'u vurduk

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin güneyindeki Aden Körfezi'nde İngiliz gemisi LYCAVITOS'u vurduklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde bulunan İngiliz gemisi LYCAVITOS'u "uygun bir deniz füzesi" ile vurduklarını belirtti. Saldırının, Filistin halkına destek amaçlı gerçekleştirildiğini ifade eden Seri, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık vermek ve Filistin halkına destek için daha fazla önlem alma sürecinde olduklarını kaydetti. Saldırının sonuçlarına ilişkin bilgi verilmezken, İngiltere'den ise henüz bir açıklama yapılmadı.


Filistin Kızılayı kendisini kurtarmaları için yalvaran 6 yaşındaki Gazzeli kız çocuğu Hind'in ses kaydını yayınladı

Filistin Kızılayı üç saatten fazla süre, gelip kendisini kurtarmaları için yalvaran 6 yaşındaki Gazzeli kız çocuğu Hind'in ses kaydını yayınladı. Kızılay görevlisi Rana, küçük Hind’in korkusunu dindirmek amacıyla onunla birlikte Kur’an okumuştu. Gazzeli 6 yaşındaki kız çocuğu Hind Receb ve 5 akrabası, bulundukları aracın İsrail güçleri tarafından vurulması sonucu öldürülmüştü. Küçük Hind ile dayısı, eşi ve 3 çocuğunun cansız bedenlerine 12 günün ardından 10 Şubat'ta İsrail güçlerinin bölgeden çekilmesi sonrasında ulaşıldı. Hind'in içinde bulunduğu araç, ön camı ve gösterge paneli parçalanmış, yan tarafında kurşun delikleri açılmış halde bulundu. Filistin Kızılayı, Hind'in arabanın içindeki 6 ceset arasında bulunduğu ve hepsinde de ateşli silah ve bombardıman izleri olduğunun tespit edildiğini duyurmuştu.


Erdoğan'dan AK Parti İstanbul İl Başkanlığına taziye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, trafik kazasında hayatını kaybeden AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Fatma Sevim Baltacı için AK Parti İl Başkanlığına taziye ziyaretinde bulundu. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kutlu davamızda yıllardır beraber yol yürüdüğümüz değerli arkadaşımız Fatma Sevim Hanımefendi'nin taziyesi için İstanbul İl Başkanlığımıza teşrif eden, her zaman varlığıyla bizlere yol gösteren, vefasını üzerimizden hiç eksiltmeyen kıymetli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a en kalbi şükranlarımızı ve hürmetlerimizi sunarız." ifadesini kullandı.


Galatasaray, Sparta Prag karşısında uzatmalarda Icardi ile kazandı

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında Çekya'nın Sparta Prag takımı ile karşı karşıya geldi. Mücadelenin ilk yarısı 1-0 Galatasaray üstünlüğüyle sona erdi. İkinci devre 3-2'lik skorla tamamlandı. Mücadelede 2 kırmızı kart çıkarken galibiyet golü uzatmalarda Icardi'den geldi.


Şehit Fethi Sekin'in futbolcu oğlu Burak Tolunay Sekin, Galatasaray'a transfer oldu

Galatasaray, Şehit Polis Fethi Sekin'in Altay'da forma giyen 2006 doğumlu oğlu Burak Tolunay Sekin'i kadrosuna kattı. Sarı-kırmızılılar, santrforda görev yapan genç oyuncuyu kadrosuna kattığı Türkiye Futbol Federasyonu'na bildirdi. 

Polis memuru Fethi Sekin; İzmir Adliyesi'ne yönelik 5 Ocak 2017'de bomba yüklü araç ve uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilmek istenen terör saldırısında teröristlerle çarpışırken şehit düşmüştü.


ABD Kongre binasında "Gazze'de acil ateşkes" gösterisi: 13 eylemci gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarını ve ABD yönetiminin İsrail'e askeri desteğini protesto eden bir grup gösterici, "Gazze'de acil ateşkes" talebiyle Kongre binası içinde eylem düzenledi, 13 gösterici polis tarafından gözaltına alındı.Union Station önündeki gösterinin ardından Kongre'ye yürüyen grup, Cannon House binasına yöneldi ve 15-20 civarında gösterici içeri girdi. Gazze'de öldürülen sivillere atıfla ölü gibi yere yatarak saldırıları protesto eden grup, ortalarına da üzerinde "Gazze'de şimdi ateşkes" yazılı büyük bir pankart serdi. Biden yönetimine ve Kongre'ye, İsrail'e askeri yardımları durdurması noktasında çağrıda bulunan grup, Gazze'de öldürülen binlerce sivili andı.


CHP'den seçim videosu: İşimiz Gücümüz Türkiye

CHP, 31 Mart yerel seçimleri için seçim videosunu yayınladı. Videoda Özgür Özel'e, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Candan Eryücer, Muhuttin Böcek, Ayşe Ünlüce gibi aday gösterilen büyükşehir belediye başkanları eşlik etti. Barış Manço'nun "Anlıyorsun Değil mi?" şarkısına yeniden güfte yazılarak yayınlanan videoyu Özel, "İşimiz gücümüz Türkiye!" sözleriyle paylaştı.


İBB Başkanı İmamoğlu Beylikdüzü'nde Cemevi Hızır Lokması Paylaşımı'na katıldı

Tutulan oruçların Hak katında kabul olmasını dileyen İmamoğlu, "Büyük bir yolculuk yürüyoruz ve bu yolculuğun tam da ortasında, bugün burada Hızır lokmasında sevgili canlarımızın oruçlarını açmalarına, lokmalarına eşlik ediyorum." ifadesini kullandı. Birliğin, beraberliğin, kutuplaşmamanın, ayrışmamanın en değerli felsefe olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Buradaki bütün dostlar, akıllarına Ekrem İmamoğlu ya da Ekrem kardeşi, Ekrem arkadaşı, Ekrem ağabeyi geldiğinde, bana bir tek 'Hızır yoldaşın olsun.' dese yeter. Birçok yerde insanlar kulağıma eğilip, bana her gün en az 15-20 kez ki çoğu hanımefendi ablalarımız, ağabeylerimiz, 'Hızır yoldaşın olsun.' dediğinde içim ısınıyor. Ne mutlu sizlerle beraber dostça, can cana bir ömür yaşıyoruz." diye konuştu.


DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, İliç'te konuştu: 9 işçi arkadaşımızdan biri de DİSK üyesi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) heyeti, Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kayması meydana gelen maden ocağı sahasını ziyaret etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "9 işçi kardeşimiz şu anda kayıp, onların aileleriyle bir araya geldik. 9 işçi arkadaşımızdan birisi sendikamızın üyesi." dedi. Olayın her boyutuyla araştırılması, sorumluların ortaya çıkarılması, yargılanması ve bir daha bu felaketlerin yaşanmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, DİSK olarak sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getirdi.


IKBY Başkanı Barzani: PKK, Erbil ve Bağdat için büyük bir baş ağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, PKK'nın bölge topraklarını Türkiye'ye karşı kullanmasını reddettiklerini belirterek, örgütün Erbil ve Bağdat için "büyük bir baş ağrısı" olduğunu söyledi. Barzani, Al Arabiya televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Irak'taki Şii milis grupların eylemlerine son verilmesi gerektiğini ifade ederek, Bağdat'ın IKBY'yi koruyamayacağından endişe duyduklarını kaydetti. "Mevcut zorluklar IŞİD döneminden daha zor ve cephe hattı bilinmiyor" diyen Barzani, Irak hükümetini IKBY'in korunmasında temel rol almaya çağırdı. Barzani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'taki varlığına ilişkin ise, "IKBY'nin, koalisyon güçlerinin varlığının kaderine tek başına değil, Irak merkezi yönetim ile birlikte karar vereceği" değerlendirmesinde bulundu. IKBY ile İsrail arasında ilişki olduğu iddialarını reddeden Barzani, "İsrail ile hiçbir ilişkimiz yok ve bizde Mossad'ın hiçbir karargahı da yok." dedi. Barzani, Tahran'ın Mossad'ın IKBY'deki varlığına ilişkin Bağdat'a hiçbir kanıt sunamadığını vurguladı.


CIA Direktörü, Netanyahu ve Mossad Başkanı ile esir takası müzakerelerini görüştü

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Dış İstihbarat Servisi Mossad Başkanı David Barnea ile yeni bir esir takası için yapılan müzakereleri görüştüğü bildirildi. İsrail basınında çıkan haberlerde, CIA Direktörü Burns'un ülkeye "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği ifade edildi. Burns'un ziyareti kapsamında Netanyahu ve Mossad Başkanı Barnea ile görüştüğü belirtildi. Görüşmelerde Hamas ile İsrail arasında yeni bir esir takası için yapılan müzakerelerin ele alındığı kaydedildi. Burns'un ziyaretinin Netanyahu'nun Mısır'daki müzakerelere İsrail'den heyet gitmesine onay vermemesinin ardından gelmesi dikkati çekti. Mısır, ABD ve Katar'ın arabuluculuğunda yeni bir esir takası için süren müzakereler kapsamında Kahire'de bugün toplantı yapılması planlanıyordu. Netanyahu, Hamas'ın esir takası için yeni bir öneri sunmadığını ileri sürerek Kahire'ye heyet göndermeyi reddetmişti.


İBB Başkanı İmamoğlu'ndan Kurum'a yanıt: İmamoğlu'yla uğraşacağına Maltepe'de, Tuzla'da, Güngören'de 5 yıldır, 6 yıldır, 7 yıldır bitiremediği konutları bitirsin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beykoz Kır Bahçesi Sosyal Tesisi'nin açılışına katıldı. Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un kendisi için söylediği "İstanbul bütçesinden bir pay ayırsaydı da Hatay'a bin tane konut yapsaydı." sözlerini hatırlatan İmamoğlu, İBB'nin Hatay'a birçok hizmet yaptığını dile getirdi. İmamoğlu sözelrini şöyle sürdürdü:

Kendi sorumluluklarını savurmak isteyenler ancak böyle taşlar atabilir. Bence Ekrem İmamoğlu'yla uğraşacağına Maltepe'de, Tuzla'da, Güngören'de 5 yıldır, 6 yıldır, 7 yıldır bitiremediği ve milletin feryatlarını kapımıza kadar gelen insanlarıyla duyduğumuz konutları bitirip bir an önce teslim etsinler.


DİSK'e bağlı BİSAM'dan yeni açlık ve yoksulluk sınırı açıklaması: Açlık sınırı 15 bin 33, yoksulluk sınırı 51 bin 998 lira oldu

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) hesaplamasına göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı Ocak ayında 15 bin 33 TL'ye yükseldi. Ocak ayında bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 51 bin 998 liraya olarak gerçekleşti. Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 23.914 lira olarak tespit edildi. Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık gösteriyor. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 4 bin 127 lira liraya ulaşırken, bu değer yetişkin bir kadın için 3 bin 979, 15-18 yaş bir genç için 4 bin 200, 4-6 yaş arası bir çocuk için 2 bin 727 lira olarak hesaplandı.


Seçmen kayıtları erişime açıldı

Seçmenler, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy kullanacakları sandıkları, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sitesi, e-Devlet, YSK seçmen sorgulama mobil uygulaması veya YSK çağrı merkezinden sorgulayabilecek. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçim için YSK'nin takvimi uyarınca süreç devam ediyor. Takvime göre, dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat'ta başlanacak seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 24 Mart'ta tamamlanacak. Seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı öncesinde de seçmenler, nerede oy kullanacağını öğrenebilecek. Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek. YSK'dan yapılan uyarıda, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin sadece belirtilen kanallar aracılığıyla yapılabildiği vurgulanarak, bunlar dışında gelen e-posta, çağrı ya da mesajlara itibar edilmemesi istendi.


WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın eşi: Julian, ABD'ye iade edilirse ölecek

İngiltere'de 20-21 Şubat'ta ABD'ye iade davası görülecek WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın eşi Stella Assange, "Akli ve bedensel sağlığı kötüye gidiyor. Hapishanede kaldığı her gün hayati risk taşıyor. Julian, (ABD'ye) iade edilirse ölecek." dedi. Daha önce duruşmalara görüntülü katılan eşinin gelecek hafta yapılacak iade davasına şahsen katılması için başvuru yapıldığını hatırlatan Stella Assange, eşinin en son 6 Ocak 2021'de mahkemeye şahsen katıldığını belirterek şunları kaydetti:

Julian, Noel döneminde hastaydı. Hasta olduğu yaklaşık 1 hafta boyunca ziyaret etme fırsatımız olmadı. Avustralya'nın Londra Büyükelçisi sürece dahil oldu ve Belmarsh Hapishanesi yönetimiyle doktor göndermeleri konusunu görüştü. Julian'a doktorla görüşebileceği sözü verildi ancak Büyükelçinin müdahalesi sonrası görüşebildi. Akli ve bedensel sağlığı kötüye gidiyor. Hapishanede kaldığı her gün hayati risk taşıyor. Julian, (ABD'ye) iade edilirse ölecek.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı görevinden istifa etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı görevinden istifa etti. Parti Meclisi görevine devam edeceğini kaydeden Koza Yardımcı açıklamasında "CHP örgütlerinin ve seçmenlerimizin vicdanını yaralayan uygulamalar ısrarla devam etti" ifadesini kullandı.


Adnan Oktar silahlı suç örgütünün "güncel yapılanması"na dava açıldı

Adnan Oktar organize suç örgütünün güncel yapılanması ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan 352 sayfalık iddianamede, 20 kişi şüpheli olarak yer aldı.

Mahkeme kararlarıyla silahlı suç örgütünün yöneticisi olarak kabul edilen Adnan Oktar'ın bu nedenle cezaevinde bulunduğu ve bu süreç içerisinde örgütsel faaliyetlerine devam ettiği kaydedilen iddianamede, Oktar'ın özellikle avukatları ve diğer örgüt yöneticileri Meltem Daban ve Ferhunde Eda Babuna vasıtasıyla örgütü diri tutmaya çalıştığı, talimatlarının cezaevi dışında yayılmasını sağladığı belirtildi.

Oktar'ın bunu yaparken, özellikle diğer örgüt yöneticileri vasıtasıyla yargılamanın kumpas olduğuna ilişkin kamuoyu oluşturma ve siyasi lobi desteğini alma faaliyetlerine giriştiği vurgulanan iddianamede, ana çatı davasında ceza alan ve cezaevinde bulunan örgüt üyeleriyle mektuplar ve avukatlar aracılığıyla iletişim kuran Oktar'ın, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen örgüt üyelerini engellemeye çalıştığı bilgisi verildi.

İddianamede, şüpheliler Adnan Oktar, Meltem Daban ve Ferhunde Eda Babuna'nın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan 5 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu kişilerin ayrıca, Türk Ceza Kanununun (TCK) ilgili maddesi uyarınca, örgüt üyelerinin örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği bütün suçlarından dolayı fail olarak cezalandırılması da talep edildi.

Adnan Oktar, Meltem Daban ve Ferhunde Eda Babuna'nın bu kapsamda, "örgütün veya amacının propagandasını yapma" suçundan 10,5 yıldan 31,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, diğer 17 sanığın "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "örgüte yardım" ve "örgütün veya amacının propagandasını yapma" gibi suçlardan farklı oranlarda hapisle cezalandırılması talebi de yer aldı.


Bütçe ocak ayında 150,7 milyar lira açık verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ocak ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Verilere göre bütçe yeni yılın ilk ayında 150,7 milyar TL açık verdi.

2024 yılı Ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar TL, bütçe gelirleri 617,2 milyar TL oldu.

Verilere göre, faiz dışı bütçe giderleri 646,9 milyar TL ve faiz dışı açık 29,6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ocak'ta bütçe giderleri tarafında faiz harcamaları 121 milyar 93 milyon TL, faiz hariç harcamalar ise 646 milyar 875 milyon TL oldu.

Merkezi yönetim bütçe gelirleri Ocak ayı itibarıyla 617 milyar 249 milyon TL olarak kaydedildi. Vergi gelirleri 517 milyar 201 milyon TL, genel bütçe vergi dışı gelirleri ise 88 milyar 57 milyon TL oldu.


İstanbul Adliyesi'ne yönelik saldırıda aralarında Fehriye Erdal'ın da olduğu 4 şüpheli hakkında yakalama kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, saldırının talimatının DHKP/C'nin sözde merkez komite üyeleri firari Fehriye Erdal, Zerrin Sarı, Seher Demir ve Musa Aşoğlu tarafından verildiği tespit edildi.

Savcılık, bu kapsamda Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Ayşe Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996'da öldürülmesi olayının da faillerinden olan firari Fehriye Erdal ile diğer 3 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkardı.


TBMM'ye 3 dokunulmazlık dosyası sevk edildi

CHP, DEVA ve Saadet Partisinden birer milletvekiline ait 3 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığına sunuldu.

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci'ye ait Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.


AYM’den “Sivas Katliamı” davası kararı

Anayasa Mahkemesi, Sivas Katliamı davasına ilişkin yeni bir karar aldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının, zaman aşımına karşı yaptığı başvuru değerlendiren Yüksek Mahkeme, ek rapor hazırlanıp dosyanın yeniden görüşülmesine karar verdi.


Somali'nin başkentinde maske ve şapka yasaklandı

Somali'nin başkenti Mogadişu'da maske ve şapka kullanımı güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. Mogadişu Belediyesi Sözcüsü Salah Dheere, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, suç işleyenlerin kimliğini gizlemesi nedeniyle maske ve şapka kullanımının yasaklandığını duyurdu. Dheere, toplu taşıma araçlarında silah taşınmasının da yasaklandığını ifade etti. Yaşlıların taktığı takke benzeri şapkalar ise yasaktan muaf tutuldu.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un da katıldığı güvenlik toplantısında alınan kararlar, son dönemde artan bombalı saldırılara karşı alınan yeni tedbirlerden bazıları oldu. Mogadişu hükümetinin terör örgütü Eş-Şebab'a yönelik operasyonlarını artırmasıyla örgüt de farklı şehirlerde saldırılarını sıklaştırmıştı.


İliç'te gözaltı sayısı 8'e yükseldi

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda, olaya ilişkin 1 şüpheli daha yakalandı.

Altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan şüpheli sayısı 8'e yükseldi. Yakalanan şüphelilerden birinin yabancı uyruklu olduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında dün 7 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Detaylara ulaşmak için tıklayın


İmamoğlu'ndan Murat Kurum'a İliç yanıtı: ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu rakibi Murat Kurum'un Erzincan İliç'te Anagold Madencilik'e ait madende yaşanan toprak kaymasının üzerine sarf ettiği "ÇED raporlarına ilişkin buradaki kararlarda birçok farklı kurum ve kuruluşun bilimsel görüş ve raporlarına bakılır. İşte bugün dillerine doladıkları ÇED kararı da; 21 kurum ve kuruluştan oluşan komisyon üyeleri tarafından onaylıdır" ifadelerinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:

Çevre meselesi, siyasi bir meseledir. Siyasete bakışla, hayata bakışla ilgili meseledir. Mesele ağır bir ÇED raporu meselesi var, 'Bu bakanlığa ait değildir' gibi çok, ne yazık ki bilgisizce bir yorum yapılmış. Rapor ya da kurum görüşleri toplanır ama ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verir.

Yani burada bile insanları yanıltan bir açıklama söz konusu. ÇED raporunun altına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imza koyar. O bakımdan, kurum görüşlerini toplarsınız ama siz karar verirsiniz. 'Bu kar bize ait değildir' yorumunu duydum. Çok yanlış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birçok konuda görevini eksik yapmıştır.  


Trump: NATO ile ilgili ifadelerimin arkasındayım

Eski ABD Başkanı Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden ve NATO üyesi Avrupalı siyasilerin tepkilerine rağmen "finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellemeyeceği" şeklindeki ifadesinin hala arkasında olduğunu söyledi.

Trump, seçim kampanyası kapsamında bulunduğu South Carolina eyaletine bağlı North Charleston bölgesinde, NATO'yla ilgili sözlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu ifadelerinin arkasında olduğunu vurgulayan Trump, "Ödeme yapmayacaklarsa biz de onları korumayacağız. Anladınız mı?" ifadelerini kullandı.

Trump, hafta sonu South Carolina eyaletinde yaptığı bir konuşmada, başkan olduğu dönemde NATO'ya karşı finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen müttefiklere yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellememe tehdidinde bulunmuştu. Bu sözlere, başta Biden olmak üzere NATO üyesi Avrupalı siyasiler tepki göstermişti.


Küçükçekmece'deki silahlı saldırıya ilişkin 16 şüpheli tutuklandı

AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın Kanarya Mahallesi'ndeki bir derneği ziyareti sırasında düzenlenen ve 1 kişinin ağır yaralandığı silahlı saldırı sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınarak Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine götürülen şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Adliyede savcılığa çıkarılan 22 şüpheliden 13'ü tutuklanma, 4'ü haklarında adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi, 5 şüpheli serbest bırakıldı.

Savcılık ifadesinin ardından Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 17 şüpheliden 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken 13 şüpheli ise "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Böylece saldırıya ilişkin tutuklu sayısı, daha önce tutuklanan suça sürüklenen 3 çocukla birlikte 16'ya yükseldi.


SpaceX, bir günlük ertelemenin ardından Nova-C Ay Aracını Cape Canaveral'dan fırlattı

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden IM-1 görevi için Nova-C iniş aracını taşıyan bir SpaceX Falcon 9 roketi, yaşanan teknik bir sorun nedeniyle bir günlük gecikmenin ardından, IM-1 görevi için Nova-C iniş aracı 39A pistinden Türkiye Saati ile (TSİ) 08:05'te fırlatıldı. 

Intuitive Machines tarafından inşa edilen iniş aracı, NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri programı için Ay yüzeyine bilim yükleri ulaştırmaya çalışacak.


TÜİK: Ücretli çalışan sayısı Aralık 2023'te yıllık bazda yüzde 1,7 artarak 15 milyonu geçti

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2023 dönemine ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Aralık 2022'de 14 milyon 800 bin 999 kişi olan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,7 artışla 15 milyon 57 bin 373 kişiye yükseldi.

Sözkonusu ayda ücretli çalışan sayısı, sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 1,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 10,1 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 2 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı Aralık 2023'te, bir önceki aya göre de yüzde 0,1 artış gösterdi. Bu dönemde ücretli çalışan sayısı sanayi sektöründe yüzde 0,3 azaldı, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,8 ve inşaat sektöründe yüzde 0,1 arttı.


İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki bir binaya düzenlediği saldırıda aynı aileden 8 kişi öldü

İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentinde 3 katlı bir binaya insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği saldırıda, aynı aileden 8 kişinin öldüğü belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail’e ait İHA'nın, Nebatiye kentine bağlı Mercayun bölgesinde 3 katlı bir binayı güdümlü füze ile hedef aldığı ifade edildi.

Binanın enkazından Hüseyin Bercavi, eşi Emel Mahmud, kızları Emeni Bercavi ve Zeynep Bercavi, çocuk yaştaki 2 torunu Mahmud Emir ve Hüseyin Ali Emir, kız kardeşi Fatima Bercavi ve yeğeni Gadir Abbas Tarhini’nin cesedinin çıkarıldığı kaydedildi.

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023’ten beri Lübnan’a yönelik saldırılarında ölen sivil sayısı 42’ye yükseldi. Çatışmalarda ayrıca, 196 Hizbullah mensubu, 8 Emel Hareketi üyesi, 12 Hamas Hareketi mensubu, 12 İslami Cihad üyesi, 1’i asker 2 Lübnanlı güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 11 İsrail askeri öldürüldü.


FETÖ'ye yönelik Kıskaç-6 operasyonlarında 42 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik 14 ildeki "Kıskaç-6" operasyonlarında 42 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Yerlikaya operasyona ilişkin sosyal medya hesabından video paylaştı.


"Kafes-40" operasyonlarında 24 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da eş zamanlı düzenlenen "Kafes-40" operasyonlarında 3 organize suç örgütünün çökertildiğini, elebaşlarının da bulunduğu 24 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya, “Operasyonları düzenleyen kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin" dedi


FBI Direktörü Wray'den İsrail'e ani ziyaret

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, İsrail’e habersiz bir ziyaret gerçekleştirdi. FBI açıklamasında, Wray'in ziyaretinde, İsrailli meslektaşlarıyla ortaklığını, "uzun süredir devam eden, yakın ve sağlam bir ortaklık" olarak nitelendirdiği ifade edilen açıklamada, Wray'in ayrıca FBI’ın İsrail’e desteğini sürdüreceğini belirttiği ve iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini vurguladığı aktarıldı. Açıklamada, Wray’in İsrail’deki FBI personeliyle de görüşerek kendilerine ortaklara ve bölgeye adanmışlıkları ile hizmetleri için teşekkür ettiği kaydedildi.


ABD'de spor organizasyonuna silahlı saldırı: 1 kişi öldü, 10'u aşkın yaralı var

ABD'nin Kansas City şehrinde Super Bowl olarak anılan Amerikan futbolu şampiyonluk kutlaması sırasında düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kansas City polisi, Super Bowl kutlaması için şehir meydanında toplanan binlerce kişinin dağıldığı sırada çok sayıda silah sesinin duyulduğunu belirtti. Meydanda bulunan Union Station'ın batı bölgesinde silah seslerinin işitildiğini aktaran polis, kutlamaya katılan en az 10 kişinin silahla vurularak yaralandığını kaydetti. Kansas City İtfaiye Birimi, olayda 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Silah seslerinin duyulduğu anlarda kutlamaya katılanların panikle bölgeden uzaklaştığı görülürken, polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Saldırıyı gerçekleştirdiği düşünülen silahlı 2 zanlıyı gözaltına alan polis soruşturma başlattı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU