Libya: Zaviye Petrol Rafinerisi yakınlarında çatışma çıktı

Temsilciler Meclisi Başkanı Salih yeni hükümetin kurulacağını açıkladı

UBH güçleri Trablus’ta güvenliği artırıyor (Reuters)

Libya’nın başkenti Trablus’un batısında yer alan Zaviye şehrinde, ülkenin en büyük petrol rafinerisi tesisi yakınında Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı silahlı milisler arasında dün (12 Şubat Pazartesi) ağır silahlı çatışmalar yeniden başladı. Öte yandan Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, ertelenen başkanlık ve parlamento seçimlerini düzenleyerek Libya halkının iradesini gerçekleştirmek amacıyla yeni bir hükümet kurma yolunda ilerlediklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel basında görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, bir dizi silahlı oluşum arasında ağır silahlarla şiddetli çatışmalar çıktı. Ayrıca başkentin yaklaşık 50 kilometre batısındaki Zaviye şehrinde bulunan ve üretim kapasitesi günlük 120 bin varile ulaşan Zaviye Petrol Rafinerisi yakınında ağır silah sesleri duyuldu. Hükümet ve resmi açıdan herhangi bir açıklama yapılmazken, en az 1 kişinin öldüğü belirtildi.

Rafinerinin bağlı olduğu Petrol Şirketi’nden veya Abdülhamid Dibeybe liderliğindeki geçici Birlik Hükümeti’nden resmi bir açıklama gelmedi. Kaynaklar, çatışmaların ardından ABD şirketi Amentum’a ait bir konvoyun gönderileceğini dile getirdi. Kaynaklar ayrıca, Dibeybe’nin rafineriyi kontrol etme ve silahlı milislerden koruma çağrı yaptığına dikkati çekti.

Öte yandan Dibeybe, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi’ne katıldı. BAE Haber Ajansı’na (WAM) göre Libya’da savaşlar sırasında yok edilen tüm hayati sektörlerde Hayata Dönüş programı üzerindeki çalışmaların devam ediyor.

Dibeybe ayrıca, ofisi tarafından dağıtılan açıklamaya göre, söz konusu zirvenin oturum aralarında Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Irak Başbakan Yardımcısı Muhammed Tamim ile bir araya geldi.

Aynı şekilde Temsilciler Meclisi Başkanı, geçen pazar akşamı kendisiyle görüşen Alavneh Kabilesi Sosyal Konseyi heyetine “Libya genelinde tek bir hükümet kurma, başkanlık ve parlamento seçimleri düzenleyerek Libya halkının iradesini yerine getirme ve Libyalıların çıkarına olmayan bir şekilde yeniden başa dönmemek için tüm engelleme girişimlerini reddetme yönünde ilerledikleri” bilgisi verdi.

Meclis Sözcüsü Abdullah Belihak’ın açıklamasına göre Salih, daha önce genel af yasasını çıkardığını, devlet başkanı ve Millet Meclisi seçimine ilişkin yasaların yanı sıra siyasi tecrit yasasını da yürürlükten kaldırdığını belirtirken, “Bu yasa, yetkililerin meşruiyetinin, demokrasinin sağlanmasının, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesinin, vatandaşa hizmet eden, hukuk devletini ve kurumlarının sağlamlaştırılmasını sağlayan birçok kanun ve mevzuatın temelidir” dedi. Ayrıca meclisin kendisine verdiği yasama görevlerini milletin ve vatandaşın yararına yerine getireceğine söz verdi.

Salih, toplantıda Libya halkının ‘başkanlık ve parlamento seçimleri yapılması, birleşik bir hükümet oluşturulması, devlet kurumlarının birleştirilmesi, ordu güçlerinin desteklenmesi ve sınırlar üzerindeki kontrollerinin genişletmesi ve kaçakçılığın tüm şekillerinin önlenmesinin yanı sıra ulusal uzlaşı dosyasının ve genel af yasasının uygulanması, yerinden edilenlerin geri dönüşü ve tazminatlar’ yönündeki taleplerinin ele alındığını belirtti.

Belihak, heyetin ‘Salih’e ve Libya halkının seçtiği meşru organ olan Temsilciler Meclisi’ne desteğini ve meclisin saf birliğini sağlamak ve Libyalılar arasındaki farklılıkları reddetmek için her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu’ doğruladığını aktardı.

Salih ayrıca, Denetim Bürosu Başkanı Dr. Ömer Abdurrabbo’yu ve büronun tüm çalışanlarını ‘devlet kurumlarının içerisinde bulunduğu istisnai koşullar ortasında, halkın çıkarlarını koruyacak şekilde, en üst düzeyde şeffaflığa ulaşarak, yolsuzlukla mücadele ederek, Libyalıların kurumlarını ve zenginliklerini denetleyerek, kanun uyarınca kendilerine verilen gözetim görevlerini yerine getirmeye’ çağırdı.

Diğer taraftan Almanya’nın Trablus Büyükelçisi Michael Unmacht, ülkesinin Libya’da demokratik süreci destekleme ve istikrarı artırma konusundaki kararlılığına dikkati çekti. Unmacht, X üzerinden yaptığı açıklamada Alman Federal Meclisi (Bundestag) üyesi Tobias B. Bacherle’nin de eşliğinde Libyalı siyasilerle görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Aynı şekilde Birleşmiş Milletler (BM) misyonu başkanı Abdullah Bathiliy, geçen pazar akşamı Tobias ve Alman büyükelçisi ile Libya’daki son siyasi ve güvenlik gelişmelerini görüştüğünü açıklamıştı. Libya’nın istikrarının bölgesel barış ve güvenlik açısından önemine değindiklerini söyleyen Bathiliy, seçim sürecini canlandırmak ve ulusal kurumların meşruiyeti yeniden tesis etmek amacıyla Libya’daki ana kurumsal tarafların, ‘iyi niyetle ve daha fazla gecikmeden, öne çıkan tartışmalı konular üzerinde siyasi fikir birliğine varmak için diyaloga girmeleri gerektiği konusunda’ bir anlaşmaya varıldığına dikkat çekti. Bathiliy, toplantı sırasında Libya’nın bölgesel ve uluslararası ortaklarının, zorlu siyasi krizi çözmek için Libyalıların önderlik ettiği ve sahiplendiği siyasi çözümü desteklemede yapıcı bir rol oynaması gerektiğinin vurguladığını söyledi.

Öte yandan UBH İçişleri Bakanı Imad et-Trablisi, pazar akşamı Bathiliy’nin yardımcısı ve BM Libya İnsani Yardım Koordinatörü Georgette Gagnon ile bir araya geldi. Görüşmede, ‘İçişleri Bakanlığı’nın yasadışı göçle mücadele konusundaki çabalarının, göçmenlerin, özellikle de hassas durumdaki çocuk ve kadın gruplarının ülkelerine gönüllü olarak sınır dışı edilene kadar barınma merkezlerinde gördükleri insani muamelenin yanı sıra, İçişleri Bakanlığı’nın çocukların ve ailelerin korunmasındaki rolü ve bu konuda programların hazırlanmasında UNICEF ile iş birliği’ ele alındı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

DAHA FAZLA HABER OKU